2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy kilométer mélyen bukkantak újabb szlovén barlangra

A Nyugat-Júliai-Alpokban, Szlovénia és Olaszország határán, a Kanin-hegység gleccserek által formált karsztterületén talált új barlang immár a tizedik Szlovéniában, amely ezer méter mélyen helyezkedik el.

Egy kilométer mélyen fedeztek fel újabb barlangot szlovén barlangászok. Matic Di Batista, a ljubljanai barlangkutatók egyesületének elnöke elmondta: az Alvó dinoszaurusz-szakadék nevű barlangrendszerben újonnan felfedezett üreg a világ száz legmélyebb barlangjához tartozik.

A barlangászok 2007-ben kezdték el kutatni a szakadékot, de miután 300 méter mélységben nem találtak utat, felhagytak a kereséssel. A fejlett világítástechnika azonban lehetővé tette, hogy továbblépjenek, ez év elején a barlangászok elértek 730 méter mélybe.

A feltárás a múlt hétvégén folytatódott, miután felfedezték, hogy a barlang még mélyebbre nyúlik, és végül egy 1040 méter mélyen elhelyezkedő kamrához vezet.

A szlovén barlangászok Fotó: Društvo za raziskovanje jam Ljubljana - DZRJL

A barlang körülbelül két kilométer hosszú. 350 méteres mélységtől kezdve nagy mennyiségű víz kísérte a felderítőket, amely többször eltűnt, majd lejjebb újra megjelent – írták jelentésükben a barlangkutatók.

Szlovénia meglehetősen gazdag karsztterületekben, és mintegy nyolcezer barlanggal rendelkezik. Közülük mindössze húszat látogathatnak a turisták, a két leghíresebb a Postojna- és a Škocjan-barlang.

Neked ajánljuk
A gyenyiszovai ember jól bírta a szélsőséges hőmérsékleteket (videóval) Négy helyszínen több mint száz filmmel várja a közönséget a gödöllői Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál Élőben születik művészet a szemétből Gödöllőn Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam