2021. október 26., Dömötör
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Húsz helyszínnel nőtt a bioszféra-rezervátumok hálózata

Az UNESCO bioszféra-rezervátumai a Föld majdnem hat százalékát foglalják magukban, ezeken a helyeken védik a fajok sokszínűségét, környezeti oktatást és kutatást végeznek, valamint támogatják a fenntartható fejlődést.

Huszonegy ország 20 helyszínével bővült az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) bioszféra-rezervátumainak világhálózata.

A tavaly csatlakozott 25 és az idei 20 új területtel már 727-re nőtt a rezervátumok száma, közülük 22 területe határokon ível át.

Az UNESCO idén 50 éves, Ember és Bioszféra (MAB) elnevezésű programjának nemzetközi koordinációs tanácsa szeptember 13. és 17. között a nigériai Abudzsában tanácskozott, az afrikai kontinensen első alkalommal.

Az európai Mura–Dráva–Duna bioszféra-rezervátum lett az első a MAB hálózatában, mely öt ország – Magyarország, Ausztria, Horvátország, Szerbia és Szlovénia – irányítása alatt áll.

A Bioszféra Rezervátum Program logója Forrás: UNESCO

Egy másik új helyszínen, az Uvsz-tó medencéjén két ország, Mongólia és Oroszország osztozik.

Három afrikai ország, Lesotho, Líbia és Szaúd-Arábia idén csatlakozott a programhoz, mindegyikük egy-egy rezervátumot adott a hálózathoz.

A többi új bioszféra-rezervátum Kanadában, Franciaországban, Dél-Koreában, Olaszországban, Kazahsztánban, Oroszországban, Peruban, Spanyolországban, Thaiföldön, Üzbegisztánban és Vietnamban található.

Oroszország és Zambia egy-egy jelölését elutasították, arra kérték a két országot, hogy tekintsék át újra a javaslatukat, vagy tisztázzák a vitás kérdéseket. Öt másik – Gabonban, Bulgáriában, Romániában és Oroszországban található – helyszín lekerült a listáról.

Neked ajánljuk
A tájpolitikák fontosságára hívja fel a figyelmet a táj nemzetközi napja A tájpolitikák fontosságára hívja fel a figyelmet a táj nemzetközi napja Szén-dioxid az atmoszférában 1960–2020 között (infografika) Kék Bolygó Podcast: 9 G-vel repülünk Tarjánban is ültettek fákat a településfásítási programon belül
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam