2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nádirigókat tanulmányozhatunk Tiszakécskén

Nádirigókat is megfigyelhetünk a Holt-Tiszán Tiszakécskénél épült új tanösvényen, amely része a terület újjáélesztésére indult programnak – írja a sokszinuvidek.24.hu.

Mintegy 60 hektáron élesztették újjá a Holt-Tisza holtágának élővilágát Tiszakécske térségében a Közép-Tisza mentén, így a vizesélőhely visszanyerheti vitalitását, és számos védett fajnak adhat otthont, közölte honlapján a Kiskunsági Nemzeti Park. Az élőhely-rehabilitációs program célja a holtág elöregedésének és feltöltődésének a lassítása, vízpótlásának javítása, ami a kétéltűeknek és halfajoknak, illetve más életközösségeknek kedvezőbb élőhelyi feltételeket fog biztosítani.

A holtág és környezete helyi jelentőségű védett természeti terület 2016 óta, kiterjedése 180 hektár, ebből a holtág vízfelülete 100 hektár. Kedvelt kirándulóhely, a horgászok által nemzetközileg is számontartott horgászvíz, természetvédelmi, közjóléti funkciókat ellátó övezet.

A tanösvény bejárása ideális program kisgyerekes családoknak Fotó: Filotás Zoltán, KNPI

Az 1-es holtág mellett nemrég átadott Nádirigó tanösvény 2,5 kilométeres, 12 megállójánál közérthető információs táblákat találnak a látogatók, melyek ismertetik a tiszakécskei Holt-Tisza élőhelyeit, élővilágát és az ember tájátalakító tevékenységét. QR-kód segítségével angol és német nyelven is elérhetőek a táblák szövegei. A tanösvény egyes állomásain találkozhatunk a cselekvő természetvédelem eszközeivel is (rovarhotel, növényspirál, madárodúk). Mindent könnyed, interaktív módon mutat be a tanösvény, nem egy táblánál játékokat is beépítve az ismertetésbe.

A családbarát tanösvény kényelmesen, babakocsival is bejárható, kihelyezett padok szolgálják a pihenést. A pallós járófelület a földön és a víz felett is biztosítja a gyalogosközlekedést.

Neked ajánljuk
Először iskolás csoportokat vár a frissen megnyitott Vizek háza élménypark Négy helyszínen több mint száz filmmel várja a közönséget a gödöllői Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál Élőben születik művészet a szemétből Gödöllőn Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: sokszinuvidek.24.hu
Vissza
Hírfolyam