2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A tájpolitikák fontosságára hívja fel a figyelmet a táj nemzetközi napja

Rendszerszintű gondolkodásra és összehangolt munkára van szükség a tájjal kapcsolatos intézkedéseknél, hiszen közös felelősségünk, hogy az emberi tevékenység által előidézett tájváltozások kedvező hatással legyenek a társadalomra.

Az Európa Tanács Tájegyezménye Magyarországon 2008-ban lépett hatályba, a magyar Nemzeti tájstratégiát pedig 2017-ben fogadta el hazánk – mondta Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára a táj nemzetközi napja alkalmából rendezett kétnapos konferencián, melyet az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának magyar elnöksége keretében rendeznek.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy azóta számos előremutató eredmény született például a téradatok, a nyilvántartások fejlesztése és a szemléletformálás terén.

Elkészült Magyarország Ökoszisztéma Alaptérképe, amely új dimenziókat nyithat meg a táj védelme, kezelése és tervezése terén, hiszen részletes hátteret biztosít az ökoszisztémák állapotának értékeléséhez, minőségi és mennyiségi becsléséhez.

Fotó: alapterkep.termeszetem.hu

(Minden, ami az Alaptérképpel kapcsolatos, ide kattintva érhető el.)

Az államtitkár arról is beszámolt, hogy lezárult az országos kutatás a magyarországi tájak karakteréről.

Ennek célja az volt, hogy megfoghatóvá tegye tájaink jellegzetes arculatát, és ezáltal segítsen megőrizni kedvező karakterét a beavatkozások során is. Idén a tájpolitikák fontosságára hívja fel a figyelmet a táj nemzetközi napja.

Rácz András úgy fogalmazott: fontos, hogy minél szélesebb körben megismerjék a tájkutatások eredményeit, a táj karakterének változásait, hiszen a bennünket körülvevő környezet meghatározza életminőségünket és az identitásunkat is.

A környezetügy és azon belül is az európai tájvédelem, valamint az élőhelyek megóvása kiemelt hangsúlyt kapott az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának magyar elnöksége alatt – számolt be róla Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára. A soros elnökség alatt úgy alakították ki a környezetre fókuszáló programokat, hogy azok előmozdítsák a társadalmi és az egyéni felelősségvállalást. A táj az életminőségünk egyik meghatározó eleme, amely tükrözi az emberi beavatkozásokat és a döntéseket.

Neked ajánljuk
A magyar kaktuszgyűjtő, akinél Attenborough csapata is forgatott Egyre többen utaznak olyan helyre, ahol jól látni a csillagokat A siker titka vidéken, 17. rész - Matyódesing (videó) A zavarba ejtő 4000 éves szikla Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam