2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Látogatóközpont alapkövét tették le a Bükkben

Miskolcon, a Bükk keleti kapujában épül meg a Bükki Nemzeti Park Szeleta park látogatóközpontja a Széchenyi 2020 program keretében 2,2 milliárd forintos uniós és állami beruházás keretében.

Az alapkőletételen Rácz András, az agrártárca környezetügyért felelős államtitkára azt mondta, a nemzeti parkoknak 2021 a beruházások éve volt: harminc fejlesztés fejeződött be 8,7 milliárd forint értékben. Az elmúlt évtized a beruházások évtizede volt, mintegy kétszáz projektre, a természeti környezet javítására, fejlesztésére 80 milliárd forintot fordítottak. A beruházást a kormány 800 millió forinttal támogatja.

Szinay Attila, a minisztérium közigazgatási államtitkára elmondta, hogy bár 2017-ben jelentették be ennek a projektnek az indítását, forráshiány miatt ez csak most kezdődhet el. A miskolciak, a Bükk szerelmesei, a kirándulók egy olyan vonzó turisztikai központtal gazdagodnak, amely értékekben, élményekben gazdag lesz, ahová érdemes lesz többször visszatérni – tette hozzá.

Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója mérföldkőnek nevezte a beruházást a 45 éve alapított nemzeti park életében, mert

a központ átadása után a természet védelméért folytatott munkát, a Bükk különleges geológiai sokszínűségét, vízrajzát, gazdag kulturális örökségét interaktív módon, élményszerűen tudják majd bemutatni.

Balról jobbra: Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója, Szinay Attila, az Agrárminisztérium közigazgatási államtitkára, Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára, Kalmár László, a kivitelező FK-Raszter Zrt. műszaki igazgatója és Orosz Eszter, a MIDMAR Nonprofit Kft. ügyvezetője elhelyezi az időkapszulát a Szeleta park látogatóközpont alapkőletételén Miskolcon, 2021. november 3-án
Fotó: MTI/Vajda János

A látogatóközpont egyszerre szolgálja a természetvédelmi ismeretterjesztést, a „játszva-szórakozva tanulást” és egy Európában egyedülálló őskori kultúra színvonalas bemutatását. A komplexumban helyet kap A bükki barlangok évezredes titkai – Az ősember természete című kiállítás, s ehhez kapcsolódva a Bükk hegység természeti és kulturális örökséggyűjteményét és az ősemberbarlangok élményszerű bemutatását szolgáló attrakcióegyüttes.

A Bükkben több mint ezerháromszáz barlang található, ezek közül 54 fokozottan védett, 46 barlangból pedig régészeti anyagok kerültek elő, az egyik legfontosabb ősemberbarlang a Szeleta. Erre az ősrégészeti lelőhelyre és a Bükk természeti kincseire alapozva tervezték meg a látogatóközpontot, amely a tervek szerint a jövő év végére készül el.

Neked ajánljuk
Több ezer látogatónak kellett elhagynia a Yellowstone-t Péntek Csaba: A hamburgered ára A zavarba ejtő 4000 éves szikla Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam