2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jeges kanyonra bukkantak az Antarktiszon (videóval)

Ausztrál kutatók felfedeztek egy jeges kanyont, amely több kilométeres mélységben húzódik a Vanderford-gleccser alatt, az Antarktisz keleti részén. A kutatók a Nuyina jégtörő hajóval vizsgálták a vizet a gleccser közelében, amikor megtalálták a kanyont, amely a gleccsertől 60 kilométerre húzódik.

Az árok, amely a jégár alatt legalább 3,5 km mélyen helyezkedik el, jelentős hatással lehet a gleccser jegének gyors olvadására. A felmelegedő víz ugyanis eljuthat a gleccser alatti jéghez.

Az antarktiszi gleccserek egyik problémája jelenleg az, hogy az észak felől érkező, alulról közelítő melegedő vizek felemésztik őket. Ha van egy mély csatorna a gleccser alatt, akkor az nem jelenthet jót a Vanderford-gleccser számára, de ez természetesen további vizsgálatokat igényel.

A kutatók a kanyont 24 óra alatt térképezték fel. A kutatócsoport éghajlatkutatókkal és a glaciológusokkal is megosztja felfedezését, hogy meg tudják határozni, milyen hatással van az árok a gleccserre.

Fotó: Supplied/Australian

A felfedezés egyúttal a Nuyina jégtörő hajó rendkívül fejlett akusztikai technológiájának bizonyítéka. Segítségével a sarkkutatás új szintre léphet a térség ökoszisztémájának megfigyelésében, és hozzájárulhat a klímaváltozás hatásainak megértéséhez.

Az Antarktiszon voltak már a mostanihoz hasonló, új felfedezések, ahogyan ez az alábbi, angol nyelvű videóban is látható.

Neked ajánljuk
Hatalmas mennyiségű víz raktározódott el az Antarktisz alatt Csalár Bence: A fenntartható divat kézikönyve Kecskeméten és környékén újra Muzsikál az erdő A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam