2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megmenekült a magyar genetikájú bivalycsorda Kápolnáspusztán

A szo­cia­lizmusban meggyérült a Festetics hercegek egykori bivalyállománya, majd később, a rendszerváltáskor is újra veszélybe került. Ma már a törvényileg őshonos állatunkból hazánk tíz nemzeti parkjában mintegy 2100 egyed él.

„A szaporodó gépek kiszorították a munkából a lassú állatokat, s már kiállították számukra a vágóhídra szóló szállítólevelet, amikor a világhírű zoológus, dr. Anghy Csaba közbelépett. Védetté nyilváníttatta a halálra ítélt gulyát” – írta a Pajtás című újság 1976. november 17-én a fekete gulyáról.

A magyar genetikájú bivalyok sorsa a rendszerváltáskor újra veszélybe került. A Nagykanizsai Állami Gazdaság illetékesei 1988. augusztus végén bejelentették: elfogyott a maradék hetvenhat robusztus állat fenntartásához szükséges pénz, ezért „úgy döntöttek, ha sürgősen nem kapnak segítséget, felszámolják az állományt”. Végül úgy oldódott meg a kérdés, hogy 

az ott található utolsó gulyát 1992-ben a Balaton-felvidéki Nemzeti Park jogelődje birtokba vette, és megmentette a szomorú végtől. Harminc év elteltével ma elmondható: hazánk tíz nemzeti parkjában mintegy 2100 egyed él ebből a fajtából. Törvényileg védett őshonos állat, jövőjét az állami természetvédelem hatékonyan biztosítja.

olvasható a Szabad Föld honlapján.

Bivalyok a Balaton-felvidéki Nemzeti Park kápolnapusztai Bivalyrezervátumában, Balatonmagyaródon. A rezervátum fontos szerepet játszik a hazánkban őshonos vízibivalyok fennmaradásában, génállományának megőrzésében. A Bivalyrezervátum 30 hektáros területén a bivalyok mellett egy szürkemarha-csorda is él
Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

A nemzeti parkok egyre inkább a társadalmi igényeknek megfelelő programkínálatot nyújtanak. Az emberek aktív kikapcsolódásra, természetjárásra, túrázásra, a barlangok világának, vagy éppen – mint a Kis-Balatonnál lévő Kápolnapusztai Bivalyrezervátumban is – az őshonos magyar haszonállatok megtekintésére keresik a lehetőségeket. 

Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság megújította és korszerűsítette a rezervátumot, amelyben ma Magyarország legnagyobb számú bivalycsordája legelészik. A 2022 telén átadott megújult kilátó is azt a célt szolgálja, hogy a látogatók betekintést nyerhessenek az állatok hétköznapjaiba.

Neked ajánljuk
Turisztikai fejlesztések Sopron környékén Elon Musknak kínálják fel a Török lépcső egy részét Egyre népszerűbb egy ősi gabonafaj, a fekete árpa Mennyire segíti elő a hazai szabályozás a vállalatok felelős hulladékgazdálkodását? 25 ezer autó használt akkumulátorát dolgozza fel évente a Hydrovolt frissen nyílt üzeme
Tovább a forrásra: szabadfold.hu
Vissza
Hírfolyam