2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Barlangoljunk! – március a barlangok hónapja

Egész márciusban kedvezményekkel várják a látogatókat a magyarországi nemzeti parkok. Az elmúlt 10 évben jelentősen növekedett hazánk ismert barlangjainak száma, illetve barlangjáratainak hossza. Jelenleg mintegy 4200 barlang található az országos nyilvántartásban, a járatok hosszúsága összesen közel 300 kilométer. 

Az emberek ma már egyre többször keresik az aktív kikapcsolódás lehetőségeit. A barlangok világába kalauzoláshoz a nemzetipark-igazgatóságok kínálnak egyre több lehetőséget – mondta Rácz András, az Agrárminisztérium (AM) környezetügyért felelős államtitkára a Barlangoljunk! – március a barlangok hónapja nyitórendezvényén.

Magyarországon a természeti környezet állapotának javítása mellett egyre nagyobb az igény a természetet bemutató infrastruktúrára, ezért azt folyamatosan meg kell újítani az érdeklődés fenntartásáért.

A balatonfüredi Lóczy-barlang a látogatóközpont átadásának napján, 2021. július 13-án
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Az elmúlt 10 évben jelentősen növekedett hazánk ismert barlangjainak száma, illetve barlangjáratainak hossza. Jelenleg mintegy 4200 darab barlang található az országos barlangnyilvántartásban, amelyek összes hossza közel 300 kilométer.

Népszerűségüket bizonyítja, hogy a nemzetipark-igazgatóságok regisztrált látogatóinak csaknem fele barlangi bemutatóhelyekre vált belépőt, vagy vesz részt ilyen szakvezetésen, programon.

A Barlangoljunk! kampány 2014-es elindulása óta csaknem 30 százalékkal növekedett az idegenforgalmi hasznosítású barlangok látogatószáma, mely évi mintegy 1,6 millió főre tehető – sorolta az államtitkár az eredményeket.

Cseppkőképződmények a Baradla barlangban a Gyógyturisztikai fejlesztések az Aggteleki- és Szlovák-karszt Világörökség barlangjaiban című projekt ünnepélyes zárórendezvényének napján Aggteleken, 2021. július 1-jén
Fotó: MTI/Vajda János

Budapest a világ egyetlen olyan fővárosa, amelynek házai és utcái alatt barlangok, barlangrendszerek találhatók: a 174 ismert barlang járatrendszere meghaladja az 58 kilométert.

A magyarországi barlangok egész évben kiváló helyszínek a túrákhoz, családi kikapcsolódásokhoz. A barlangok hőmérséklete télen-nyáron szinte állandó, kellemes klímával várják a látogatókat.

Látogatók az Abaligeti-barlangban, a Mecsek leghosszabb patakos barlangjában. A barlang és egyhektáros felszíni területe 1982 óta fokozottan védett természeti érték, a Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében áll. Kiépített főága 466 méter hosszúságban a kirándulók számára szakvezetéssel látogatható
Fotó: MTVA/Bizományosi: Branstetter Sándor

Márciusban kedvezményekkel várják az érdeklődőket a nemzeti parkok.

Az Aggteleki, a Balaton-felvidéki, a Bükki, a Duna–Dráva és a Duna–Ipoly Nemzeti Park is több helyszínen és időpontban kínál lenyűgöző kirándulásokat egész márciusban a földfelszín alatt.

A nemzeti parkok márciusi barlangjáró programjai ide kattintva érhetők el.

Neked ajánljuk
Turisztikai fejlesztések Sopron környékén Turisztikai fejlesztések Sopron környékén Nőtt az asztmás emberek száma 2000 és 2019 között (infografika) Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam