2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

20 éve létezik az Őrségi Nemzeti Park

Az elmúlt 12 évben az Agrárminisztérium a tíz magyar nemzetipark-igazgatósággal együttműködésben soha nem látott mértékben valósított meg természetvédelmi beruházásokat, mintegy 78 milliárd forint felhasználásával, mellyel 320 ezer hektáron javították a természeti környezetünk állapotát.

1978-ban az Őrségben létrejött Magyarország legnagyobb kiterjedésű tájvédelmi körzete mintegy 38 ezer hektárnyi területen, mely a 25 évvel később megalakuló nemzeti park alapját képezte – mondta Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság 20 éves fennállásának évfordulós ünnepségén.

Az élővilág megismerésére, természetvédelmi bemutatására az igazgatóság számos létesítményt üzemeltet az évek során négyszeresére nőtt költségvetéssel. Az induló látogatószám megháromszorozódott, évi 70 ezer látogató keresi a nemzeti park által nyújtott kikapcsolódási lehetőségeket.

Szintén az elmúlt 20 év során épült meg 32 olyan ökoturisztikai létesítmény, amelyekkel az aktív, természetjáró szabadidő-eltöltést kereső vendégek igényeit igyekeznek kiszolgálni.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az államtitkár beszélt arról is, hogy az Őrségi Nemzeti Park mellett 2 tájvédelmi körzetet, 8 természetvédelmi területet gondoz az őrségi igazgatóság, amire büszkék lehetünk. 

Az Őrségben felépült két látogatóközpont, egy erdei iskola, 5 egyéb bemutatóhely, létrejött egy arborétum, 21 tanösvény és 50 fő befogadására alkalmas szálláshely. A helyi partnerség jegyében az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság közreműködésével jött létre hazánk első és legutóbbi natúrparkja, az Írottkő Natúrpark és Vasi-Hegyhát Natúrpark, mely szintén az elmúlt 20 év eredményei közé sorolandó.

Az államtitkár hangsúlyozta,

az állami természetvédelem csak a helyben élőkkel együtt érhet el sikereket. Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság ezért hozott létre egy olyan állatkihelyezési programot, melynek során több mint 100 magyar tarka szarvasmarha kihelyezésével segítették a gazdákat.

A muraközi ló regenerálási programját még 2003-ban indította el az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság, akkor 6 kancával és hatalmas lelkesedéssel. Ennek eredményeként 2016-ban elindíthattak egy kutatási programot a muraközi ló tanulmányozására. Ma már 60 tenyésztő vesz részt az igazgatóság mellett a programban, melyben jelenleg 217 ló található a fajtából.

Neked ajánljuk
Turisztikai fejlesztések Sopron környékén Turisztikai fejlesztések Sopron környékén Minden természeti erőforrás védelme fontos az Agrárminisztériumnak A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam