2022. július 7., Apollónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az olasz hegyi falu, ahová tükörrel csempésznek napfényt télen

A kis alpesi faluba, a Milánótól északra lévő Viganellába egy elmés mérnöki megoldással sikerül több napsütést becsempészni télen. A tükrös megoldás turisztikai látványossággá is vált.

A 167 lakosú Viganellában élő emberek boldogok lehetnek, hogy gyönyörű táj veszi körül lakhelyüket, alig néhány mérföldre a Lago Maggiorétól és Zermattól. Tökéletes helynek tűnik – kivéve azt, hogy

mivel egy meredek hegyvonulat veszi körbe a falucskát, november közepétől február elejéig nem süti a nap.

A völgyben fekvő Viganella Fotó: wikipedia.org

A falusiak évszázadokon át elvoltak ezzel a furcsa helyzettel, egészen addig, míg 2005-ben egy helyi építész, Giacomo Bonzani be nem nyújtotta zseniális ötletét a polgármesteri hivatalba:

építsenek egy hatalmas tükröt, ami a napfényt a faluba vezeti, abban a három sötét téli hónapban is.

Pierfranco Midali, Viganella polgármestere adott is a projektre százezer eurót, amelynek segítségével 2006-ban, egy 40 négyzetméternyi tükör (8×5 méteres, tömege 1,1 tonna) építettek a falu fölé magasodva, 1100 méterre a tengerszint felett.

Fotók: erdekesvilag.hu
Neked ajánljuk
A Föld legkülönlegesebb gejzíre (képgaléria) A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A zavarba ejtő 4000 éves szikla
Tovább a forrásra: nlc.hu
Vissza
Hírfolyam