2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A világon elsőként felelős turistákat jutalmaznak speciális programmal egy szigeten

A 20 ezer lakosú Palau sziget nem a legtöbb pénzzel rendelkező látogatóknak kínál exkluzív szolgáltatásokat. A felelős turizmus ösztönzése jegyében indítják el az O'lau Palau névre keresztelt programot: azoknak kínálnak fel exkluzív lehetőségeket, akik a helyi kultúrát és a természetet egyaránt felelősen kezelik.

A program egy, a következő hónapokban nyilvánossá váló applikáció segítségével zajlik majd.

A turisták olyan tetteikért kaphatnak pontokat, mint a korallokat kímélő napvédő készítmények használata, nagy kulturális jelentőségű látványosságok megtekintése, vagy helyi, fenntartható élelmiszerek fogyasztása

számolt be róla az InfoRádió.

Turisták Palau szigete körül Fotó: Facebook

A pontokat aztán élményekre válthatják be a látogatók, amelyek általában csak a helyiek számára elérhető aktivitások, úgymint jelöletlen túrautakon való kirándulás, fürdőzés egy titkos barlangban, vacsora helyiek társaságában vagy horgászás egy eldugott kikötőben.

A Palau Legacy Projekt ötlete még 2015-ben született meg Laura Clarke és Jennifer Koskelin-Gibbons fejében. Ekkorra már évi 150 ezer látogatót vonzott a sziget, ami meghaladja lakosságának hétszeresét.

A látogatók közül sokan nem értették az ökoszisztéma törékenységét: bár a helyiek nagy tisztelettel fogadják a hozzájuk érkezőket, azt is látták, hogy a tudatlan turisták nagy károkat okoznak a környezeti értékekben. Olyan programra volt szükség, amely megnyeri a látogató bizalmát, és tudás birtokába juttatja.

„Az ol'au palaui nyelven azt jelenti, hogy meghívsz valakit az otthonodba. Ha például a tengerparton vagy, és valaki ezt kiáltja, akkor meghív, hogy valamiben részt vegyél. A látogatóknak lehetőségük van magatartásukkal kiérdemelni, hogy a helyiek barátai legyenek” – mondja Clarke.

Fotó: Getty Images

Palau két év után áprilisban nyitotta meg határait a turizmus előtt: a koronavírus miatti lezárások megviselték a turizmusra nagymértékben ráutalt országot.

A víz élővilága miatt víz alatti Serengetinek is nevezik Palaut.

Clarke azt javasolja a látogatóknak, 10-14 napos látogatás keretében fedezzék fel a sziget varázsát. Az egyik legegyszerűbb módja a helyi gazdaság támogatásának a palaui élelmiszerek és halak fogyasztása, illetve a helyi utazásszervező cégek szolgáltatásainak igénybe vétele.

Neked ajánljuk
Sok rómainak elege van a rollerekből és a szemétből Az utolsó állatokat is kimentették a bezárt thaiföldi állatkertből (videóval) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam