2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A magyar kaktuszgyűjtő, akinél Attenborough csapata is forgatott

Idén is júniusban fog virágozni a legtöbb kaktusz Várongban. Hegyi Attila világhírű gyűjteménye több mint 12 ezer kaktuszt számlál, a földkerekség minden tájáról. A kollekciót már filmezte a National Geographic is, sőt, Sir David Attenborough forgatócsoportja is járt nála.

A Balaton–Kaposvár–Szekszárd háromszög közepén fekvő Várong attól vált híressé, hogy ott tekinthető meg a napokban 78. évét betöltő Hegyi Attila Antal 12 ezer darabot meghaladó, több mint 1200 fajtájú kaktuszgyűjteménye. A víg kedélyű hajdani kertépítő Attila családja ötszáz évre visszamenőleg kertész.

A kiállítást világszerte ismerik, s a Várongra érkezők nem csak a virágzó növények látványában gyönyörködhetnek.

Fotó: somogykertje.hu

Hegyi Attila már fél évszázada teszi a dolgát, tizenkét éves korától gyűjti a kaktuszféléket. Hasonló hobbijú emberekkel barátkozott, velük cserélgetnek növényeket, és azt sem rejti véka alá, hogy a ritka példányokért borsos árat fizetett.

Tömör gömbök, kandeláberalakúak, tekintélyes oszlopok vagy húsos agávék; káprázatos szín- és formavilág, pazar sokféleség tárul elénk. Rózsakaktusz, levélkaktusz, selyem-, fenyő-, füge-, dinnye-, csillagkaktusz, tarka aloék, mexikói kövirózsa és még számtalan fajta látható.

Hegyi Attila a Kapospontnak elmondta: az első virágzás májusban kezdődött, a rohamos virágzás pedig júniusban van. 8-10-12 virágot is hoznak a szúrós növények. Mint mondja: a jó kertésznek 52 színt kell felismerni, sőt megnevezni.

Hegyi Attila és kaktuszai Fotó: somogykertje.hu

Aki szeretné megnézni a ritka gyűjteményt, lehetőleg minél korábban jelentkezzen be Hegyi Attilánál a vezetéssel egybekötött bemutatóra.

A látogatás során Attila beszél-mesél, és lehet kérdezni tőle, majd külön is körbe lehet járni a kaktuszok otthonát. Vásárolni is lehet a növényekből, bőven a bolti ár alatt. Belépődíj nincs, adományt lehet adni.

Látogatási idő: reggel 7-től 12 óráig. Bejelentkezni délután 4 és este 7 óra között lehet Hegyi Attilánál a 06-30/911-2179-es telefonszámon.

Neked ajánljuk
Egyre többen utaznak olyan helyre, ahol jól látni a csillagokat A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A zavarba ejtő 4000 éves szikla
Tovább a forrásra: kapos.hu
Vissza
Hírfolyam