2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre többen utaznak olyan helyre, ahol jól látni a csillagokat

Feledhetetlen élmény, amikor először pillantasz fel az égre egy félreeső helyen, ahol nincs fényszennyezés, vagy elenyésző a városokban szokásoshoz képest. Amerikában a járvány után lendült fel az asztroturizmus, olyan helyek felkeresése, ahol jól látni a csillagos eget. Három magyarországi helyszín is szerepel a listájukon.

Egy felmérés szerint a világ népességének 83 százaléka fényszennyezett területen él.

A sötét égboltnak már nemzetközi szövetsége (International Dark-Sky Association) is van, amely világszerte közel kétszáz, csillagnézésre különösen alkalmas helyet tart nyilván. Csak tavaly 37-tel nőtt az állomások száma.

Amerikai eredetű szervezetről lévén szó ott találni a legtöbb úti célt, de az asztroturizmus világszerte egyre népszerűbb: főleg azokat érdekli, akik valamilyen újdonságra vágynak, egyszerű, fenntartható utazást szeretnének és/vagy elszakadnának a tömegturizmustól – írja a player.hu a USA Today cikke alapján.

Fotó: Getty Images

A járvány idején sokan kerestek új, otthon is űzhető hobbit, ami sokak számára a csillagászat lett. Az utazási korlátozások feloldása után közülük sokan már nem csak a fényszennyezett teraszukról akarták kipróbálni – mondta Stephen Hummelt, a McDonald Obszervatórium szakértője.

„Beleborzongtam, amikor elkezdtem egyre többet megtudni az olyan különleges megfigyelőhelyekről, mint a patagóniai Tierra Hotels vagy az írországi Dark Sky Nemzeti Park. Azonnal el akartam utazni ezekbe” – mondta az újabban asztroturizmusra specializálódott Cheema's Travels alapítója, Rani Cheema.

Az emberek napfogyatkozásokat, meteorzáporokat szeretnének látni, vagy egyszerűen csak városlakók, akik még sosem láttak igazán csillagokkal teli eget.

A tökéletes éjszakai égboltra vágyó amerikaiakat sajátos szempontrendszerrel is segíti a szövetség, az IDSA. Érdemes követni az alábbi tanácsaikat, és

elzarándokolni az amerikaiak által javasolt magyarországi helyekre: a Bükki Nemzeti Parkba, a Hortobágyi Nemzeti Parkba vagy a Zselicbe.

Fotó: Getty Images
  • A helyszín kiválasztásához egy online térkép és egy fényszennyezéstérkép is segítséget nyújthat.
  • Oktatási intézmények, nemzeti parkok és csillagászcsoportok rendszeresen szerveznek csillagnéző bulikat. Erre itthon is van lehetőség: a Pannon Csillagda programjaiban vagy a penci Kozmikus Geodéziai Obszervatórium Naprendszer bolygótúráin.
  • Újhold előtt vagy utána hét nappal érdemes túrára menni, mivel a telihold fénye a csillagok 80 százalékát is érintheti.
  • Ne legyen túl hideg, mert az tönkre vághatja az élményt, és ne is legyen felhős az ég.
  • Érdemes az augusztus közepi meteorrajokat szabad szemmel kémlelni, de van applikáció, ami megmondja, mikor láthatod a Nemzetközi Űrállomást, sőt akár sima műholdakat is megfigyelhetsz műszerek nélkül.
  • Egyáltalán ne, vagy legfeljebb könnyű távcsövet vigyél magaddal. Ha valamilyen intézménybe mész, kérdezd meg, hogy adnak-e felszerelést.
  • Tedd el a telefonodat! A szemednek 20-40 percre van szüksége, hogy alkalmazkodjon az éjszakai fényviszonyokhoz. Mindent, ami mesterséges fényt bocsát ki (telefon, laptop, digitális fényképezőgép), jó messzire el kell tenni. Ha zseblámpa kell, használj vörösfény-szűrőt, a szem ugyanis a vörös fényre a legkevésbé érzékeny.
Neked ajánljuk
A magyar kaktuszgyűjtő, akinél Attenborough csapata is forgatott A Föld legkülönlegesebb gejzíre (képgaléria) Elindult a menetrendi városnéző villamos Budapesten Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: player.hu
Vissza
Hírfolyam