2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A zavarba ejtő 4000 éves szikla

A szaúd-arábiai Tayma oázisban létezik egy nagyjából négyezer éves geológiai rejtély. A különleges kőformáció kettévágódott, méghozzá úgy, mintha csak egyenesen húzott lézercsíkkal szelték volna két részre.

Az Al Naslaa egy a sok kőképződmény közül Tayma oázisában, ám egyedi megjelenése miatt kitűnik. Az interneten is elterjedt képek láttán sokan úgy vélik, hogy ez bizonyíték lehet a földönkívüli intelligens létformákra. Elképzelhetőnek tartják, hogy akár már az őskorban ezek az „idegenek” vágták ketté lézerrel a hatalmas sziklatömböt.

Geológusok és történészek sem tudják pontosan meghatározni, hogyan válhatott ketté a homokkő. A lekerekített formák minden bizonnyal természetes eredetűek, de az egyenes vonal emberi kéz munkája lehet.

Fotó: Wikipédia

Bizonyos geológusok szerint a repedés létrejöhetett természetes úton, a föld tektonikus mozgása is okozhatta a kettétörést. Más tudósok szerint viszont a törésvonal legtöbbször a széleken indul el, mert ott gyengébb az anyag, így egy ilyen földmozgás csak nagyon kicsi eséllyel eredményezhette ezt a repedést. Megint mások elképzelhetőnek tartják, hogy valamilyen gyengébb, porózusabb ásványi anyagból állt össze középen a homokkő, ami egy idő után egyszerűen csak eltűnt.

Annak ellenére, hogy nem sikerült dűlőre jutni a különös forma kialakulásának pontos eredetéről, abban mindenki biztos, hogy valami történhetett a homokkővel, hiszen ez a vertikális törés túl tökéletes ahhoz, hogy csak véletlenül alakuljon ki.

Neked ajánljuk
Péntek Csaba: A hamburgered ára Egyenletes gitárütemek, emelkedő hőmérséklet Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: femina.hu
Vissza
Hírfolyam