2018. augusztus 18., Ilona
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Képzőművészet 

A szárazság a régészek kezére játszott Nagy-Britanniában

Az idén nyáron az egész Földet fojtogató kánikula Nagy-Britanniát is rosszul érintette: Manchesterben láprétek gyulladtak ki, Walesben autóutak olvadtak el, a műholdfelvételeken pedig egyértelműen látszik, ahogy a szárazság zöldből barnába borította a szigetet. Ideje volt már, hogy végre haszonélvezői is akadjanak a brit hőségnek – bár arra kevesen számíthattak, hogy épp a régészek lesznek azok.
(Fotó: Historic England)

qubit.hu
Képzőművészet 

50 ezer méhet fest világszerte a környezetbarát művész

Különleges kezdeményezés az amerikai művész méhek megmentését és a figyelemfelhívást célzó akciója. A festő alkotásainak fókuszában nem kizárólag a művészet, sokkal inkább a környezettudatosság és az odafigyelés áll. Azért így is van miben gyönyörködni!

Képzőművészet 

10+5 kihagyhatatlan kiállítás nyárra

Élethű dinók Amerikából, Frida Kahlo szimbolikus festményei, egyperces szobrok, vetőmagot hirdető századelős plakát, a magyar művészvilág ikonikus alakjainak balatoni fotói az 50-es,70-es évekből, 9 ország dizájnereinek munkái, a csodálatos kerttel büszkélkedő Klimt-villa. 10+5 érdekes és izgalmas nyári kiállítást ajánlunk Bécsben, valamint Budapesten és környékén.

fidelio.hu
Képzőművészet 

Abby McBride, a tengeri madarak krónikása

A tengeri madarak az élővilág legveszélyeztetettebb csoportjai közé tartoznak – egyes becslések az elmúlt fél évszázadban mintegy 70 százalékkal csökkent az egyedszámuk. Abby McBride tudományosan képzett grafikus célja, hogy rajzaival felhívja a figyelmet Új-Zéland különleges madárvilágára.
(Kép: Abby McBride/nationalgeographic.com)

nationalgeographic.org
Képzőművészet 

Egy kínai művész palackozott talajvíz árusításával bírta cselekvésre a kínai döntéshozókat

Brother Nut kínai művész figyelemfelkeltő akciójában az országban közkedvelt Nongfu Spring ásványvíz 9000 palackját töltötte meg – kristálytiszta folyadék helyett a Xiaohaotu település környékéről származó barna, zavaros talajvízzel – számolt be a nytimes.com.

Képzőművészet 

Kilométeres festmény díszíti a pesti rakpartot

A WWF Magyarország és partnerei egy egy kilométer hosszú, Dunát ábrázoló festménnyel hívják fel a figyelmet hazánk legnagyobb folyójának jelentőségére, a folyóban és árterein található fajok megóvásának fontosságára. A műalkotás egy szabadtéri pop-up kiállítás keretében, mindössze egyetlen napig, 2018. július 24-én lesz látható a Carl Lutz felső rakpart Margit híd és Árpád híd közötti szakaszán. 

Képzőművészet 

Tudósítás a Város vs. természet kiállításról

A Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria neve ellenére nemcsak a gyerekeket és fiatalokat várja kiállításaival, hanem szüleiket is. Az augusztus 24-ig megtekinthető Város vs. természet kiállításuk kimondottan a városlakókat célozza meg, az elgondolkodtatás szándékával. A galéria vezetőjével és a kiállítás kurátorával, Kaposi Dorkával a recity.hu készített interjút.
(Fotó: Tranker Kata kisplasztikája/recity.hu)

recity.hu
Képzőművészet 

A Times Square „elárasztásával” figyelmeztet a klímaváltozás hatásaira egy művész

A New York-i Times Square virtuális elárasztásával figyelmeztet a klímaváltozás hatásaira egy amerikai művész, aki multimédiás alkotása révén mutatja meg, milyen következményekkel járna az éghajlatváltozás okozta tengerszint-emelkedés a város alacsonyan fekvő területein.

Képzőművészet 

Mit veszítünk, ha kihalnak a gorillák, a pandák vagy a rinocéroszok?

Sonny, a nyugat-afrikai street art meghatározó alakja legújabb műveit nem hatalmas házfalakon, hanem egy galériában mutatja meg. Szokásához hűen állati portrékat készített – nagyon hatásos és elgondolkoztató portrékat.

Képzőművészet 

Öttonnás szemétbálnát kapott Brugge városa

Napjaink egyik legfontosabb problémája a tengereket, óceánokat egyre jobban ellepő műanyagszemét. Egyre több művész és környezetvédelmi szervezet választja a figyelemfelhívásnak azt a formáját, hogy valamilyen köztéri szemétszoborral próbálja meg az emberekben tudatosítani a problémát.

Képzőművészet 

Csepeli Életformák

Az „Életformák” címet viselő, a csepeli Papírgyár egykori ablakszárnyaiból épített, vízparti növényekkel beültetett installáció a csepeli Duna-part négyzetméternyi darabját hozta Csepel belvárosába tavaly júniusban. Az egyik üvegtáblára ragasztott leírás szerint a tájművészeti (land art) munka Csepel városi és természeti identitását kutatta.
(Életformák III., installáció (2017), Bubla Éva (fotó: Balogh Attila))

recity.hu
Képzőművészet 

Christo legújabb köztéri installációja a vizek szennyezésére figyelmeztet

A híres környezetvédelmi művész, Christo legújabb munkáját, a Masztabát hétfőn mutatta be Londonban. A művész az installáció ötletét eredetileg 1977-ben találta ki feleségével. A nagy méretű művészeti objektum több mint 7000 olajoshordóból áll, és a Hyde Parkban található Serpentine-tavon fog lebegni szeptember 23-áig.
(Fotó: Christo – Lebegő dokkok 2016, Harald Bischoff/Wikimedia Commons)

contextus.hu
Képzőművészet 

Új kócsaggal büszkélkedhet a XI. kerület

Zsuffa Zsanna Lívia, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) hallgatója egy tűzfaltervezési kurzus keretében tervezte meg azt a kócsagot, amely a XI. kerületi Bertalan Lajos utca 16. szám alatti társasház tűzfalára került fel a Színes Város Csoport közreműködésével.

Képzőművészet 

Meg is festették a kis európai jégkorszakot

Megdöbbentően pontosan ábrázolták a különböző időjárási helyzeteket a holland tájképfestők a 17. században: az ezt bemutató kiállítás a kölni Wallraf Richartz Múzeumban június 1-jétől látható.

Képzőművészet 

Az űrből nézve a bolygónk egy fantasztikus műalkotás

A bolygónk áramlatai az űrből lepillantva egy festő palettájának színkavalkádjával érnek fel. A Föld tengeráramlatairól, ezekről a fantasztikus és különleges jelenségekről készített a NASA látványos videót. Az USA Nemzeti Éghajlati Adatközpontja pedig bolygónk széláramlatait bemutató festői képeket publikált.

Képzőművészet 

3 tonna műanyag szemétből készített színes erdőt a dán recycle-művész!

Thomas Dambo küldetésként tekint arra, hogy minél több nehezen bomló hulladékanyagból kreáljon hasznos és dizájnos felületeket.

Képzőművészet 

Van új a nap alatt – a köztéri művészetben is

A 2009-es alapítású, mérnökök, képzőművészek, látványtervezők és építészek részvételével működő LAGI (Land Art Generator Initiative) alkotói közösség célja, hogy bebizonyítsa: a fenntartható energia lehet szép, a köztéri művészet pedig lehet hasznos. Már a napot is az ügyük szolgálatába állították.

Képzőművészet 

A klímaváltozás sürgető hangjai

Stephan Crawford öt évvel ezelőtt egy csendes San Franciscó-i éjszakán elmélyülten dolgozott: szeretett volna létrehozni egy mozgó szobrot, amely a földi szénkörforgást ábrázolta volna. Amikor gondolataiba merülve az egyik alkotórészt finoman a munkaasztalhoz ütögette, a fémes csengés teljesen más irányba terelte alkotói energiáit  – ennek a pillanatnak az eredményeképp született meg a ClimateMusic nevű projekt.

Képzőművészet 

Trash Art Magyarország 2018 – Íme az idei legjobb alkotások!

A Nemzetközi Természetfilm Fesztivál zárónapján, május 27-én ünnepélyes keretek között kihirdették az idei Trash Art Magyarország program győzteseit. A beérkezett 61 pályaműből 37 mutatkozott be Gödöllőn, a Királyi Kastély parkjában, az Alsóparkban és a Testőrlaktanya épületében.

Képzőművészet 

Tengermélyi szoborpark

Jason deCaires Taylor brit szobrász és búvároktató évek óta azon dolgozik, hogy ráébressze az emberiséget az óceánokat fenyegető veszélyre. Ezért kerülnek különlegesen ellenálló anyagból készülő, monumentális alkotásai is a tengerek partjára, sőt mélyére.