2019. december 12., Gabriella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Képzőművészet 

Hulladékból terminátor

Rendhagyó kiállítás nyílt az Amazing Metal Art Galleryben: újrahasznosított fémhulladékból épült gigantikus szobrokat nézhet és próbálhat ki a nagyérdemű.

Képzőművészet 

Művészi mikrobák

Az Agar Art a biológusok egyik kedvenc időtöltése, baktériumokból és mikrobákból állítanak elő festményeket. Az egyik nemzetközi versenyen magyarokat is díjaztak.

Képzőművészet 

Abroncsból formált alkotások

A környezetbarát gondolkodás és életmód nemcsak a hulladék szelektív gyűjtésében merülhet ki –  némi kreativitással a hulladékot magunk is hasznosíthatjuk. Van, aki ezt művészi szinten űzi, ahogy azt az okleveles építészként végzett Baráth Gábor szobrai is tanúsítják. (Fotó: Baráth Gábor) 

24.hu
Képzőművészet 

Áramló (művészi) energiák

A Land Art Generator (LAGI) szervezésében tizedik éve kelnek versenyre a világ minden tájáról érkező képzőművészek, dizájnerek, tájépítészek, mérnökök – a megújuló energia szerelmesei –, hogy alkotásaikkal szépséget és fényt vigyenek a modern nagyvárosok közösségi tereire.

Képzőművészet 

A természet esztétikája – Tarcsányi Ottilia kiállítása

Tarcsányi Ottilia képei nemcsak saját emlékképei, hanem a mostani világunkban még létező dolgok, növények, tájak emlékei. 

Képzőművészet 

Tünékeny állatok sejtelmes szobrokba öntve

Jessica Wetherly légies teremtményei olyannyira beolvadnak a Broom Hill-i szoborpark árnyas erdőségébe, hogy a szemlélő szinte az eltűnésüktől kezd tartani – ami a modelljeik esetében történetesen megalapozott félelem.

Képzőművészet 

Műanyagból meséli el, mit művelünk a természettel

A Londonban élő Sandie M Sutton szobrász újrahasznosított és újraértelmezett műanyag tárgyak felhasználásával idézi meg azokat az élőlényeket, amelyek az ember természetátalakító tevékenysége, részben a mindent elborító plasztikszemét miatt sodródtak a kihalás szélére.

Képzőművészet 

Végtelen átjáró – A tolcsvai Természet-művésztelep

Az irányzat megjelenésekor a land art munkák fókuszában többnyire a struktúra, az anyag és a lépték problematikái álltak, később egyre árnyaltabbá vált a természetről való művészeti gondolkodás. A tolcsvai művésztelepen zajló alkotófolyamatokból mutat be reprezentatív válogatást a Természet-művésztelep című kiállítás a MűvészetMalomban.

Képzőművészet 

Hokuszai csalódott lenne...

Az elmúlt évtizedekben meghitt ismerősünkké váltak tőlünk távoli tájak, ha nem is teljes pompájukban, de szabadon csodálhatjuk az emberiség legnagyobb művészeinek alkotásait. Az utolsó négyzetcentiméterig, az utolsó képpontig megszoktuk a látványukat – ezért tud elevenünkbe hasítani, ha ezeken tapasztaljuk meg a mindenütt jelen lévő könyörtelen átalakulást.

Képzőművészet 

Pusztulásra ítélt tárgyakból varázslatos kiállítás

A festészet napja alkalmából több helyi művész mutatta be egyedi látásmódját és a különlegesség művészi erejét Debrecenben. Ebben a kezdeményezésben szerepel Szász Zsuzsa is, aki egy nem mindennapi tárlattal lepi majd meg a közönséget. 

Képzőművészet 

Mintha elpusztított fák kísértetei között járnánk

Egy installáció lehet egyszerre a vezeklés, a figyelmeztetés és a cselekvés eszköze. Egy londoni szobrász az erdők sorsáért érzett aggodalmát öntötte formába legújabb kiállításán.

Képzőművészet 

Az áradó víz művészi hozadéka...

Újra bebizonyosodott, hogy ha értő kezek folytatják a folyó formáló munkáját, igazi kinccsé válik a partra sodródó uszadékfa.

Képzőművészet 

Művészettel a műanyag ellen

Sokféle alkotást láthattunk már, amely a műanyagszennyezésre és a probléma következményeire igyekszik felhívni a szemlélő figyelmét. A művek sorát már egy magyar tetováló és illusztrátor, Mezei Diána képe is gazdagítja.

Képzőművészet 

Sorsok, arcok, kontrasztok

A klímamenekültekről szóló híradásokban  monumentális számsorok és apokaliptikus tájképek váltakoznak, elfedve a probléma valódi arcát: az eltorzult emberi sorokat.

Képzőművészet 

Művészettel gyógyítják a tájsebet

A Haláp-hegyen megnyitott Ébredő Vulkán szoborparkban elvégzett és a jövőben megvalósuló alkotói munka Európa legszebb szoborparkját eredményezheti, amely művészi eszközökkel képes orvosolni egy tájsebet.

Képzőművészet 

Egy levegőt szívunk valamennyien

Lélegezz velem! (Breath with me!) a címe annak a közösségi művészeti projektnek, amely az ENSZ Klímaközgyűléséhez kapcsolódóan, a Central Parkban öltött formát.

Képzőművészet 

Plakát. Klíma. Katasztrófa?

A 19. ARC közérzeti kiállítás a Klímariadó! címet kapta.

Képzőművészet 

Az erdőkből merített vigaszt

Két újabb alkotással, köztük a nagyközönségnek eddig soha be nem mutatott Erdőrészlet II. című festménnyel bővült a Munkácsy Mihály műveiből nyílt  kiállítás a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériájában.

Képzőművészet 

Varázslatos vízfestményeken kelnek életre az óceánok fenséges lakói

Canan Esen német illusztrátor akvarellfestményein az óceánok igazi és képzeletbeli lakói jelennek meg, köztük fenséges bálnák és játékos delfinek. A tehetséges művész reméli, hogy alkotásaival inspirálni tudja az olyan akciókat, amelyek az óceánok egészségéért és a tengeri élővilág jólétéért tesznek.

Képzőművészet 

Művészi kísérlet az éden helyreállítására

Most először látható Magyarországon Michelangelo Pistoletto fenntarthatóságra reflektáló installációja, amely egy gigantikus almát formáz.