2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Képzőművészet 

Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát

Bár a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosában nincs ipara, mégis a túlfogyasztás áldozata lett. A főváros, Kinhasa utcái mára ki se látszanak a szemétből. A helyi művészek különleges eszközt választottak a probléma súlyának érzékeltetésére.

Képzőművészet 

Mikroműanyagokból készült műtárgyakat árvereznek a Műtárgyak Éjszakája Fesztiválon

A művészet erejével hívja fel a figyelmet a fenntarthatóságra, kiemelten a mikroműanyagok problémájára a háromnapos Műtárgyak Éjszakája Fesztivál május 26. és 28. között. Az ötven helyszínen megrendezett száz változatos művészeti program közül huszonöt a fenntarthatóság témája köré épül. 

Képzőművészet 

Nem várt helyen jutottak újra kitüntetett szerephez a svájci gleccsereket óvó takarók

Egy fiatal svájci képzőművésznek köszönhetően a párizsi művészeti vásáron tűntek fel újra a fehér textilek, hogy 19. századi fényképek fizikai hordozóiként mutassák meg a jégfolyamok egykori monumentalitását, és korábbi funkciójuk révén tanúskodjanak sorsukról.

Képzőművészet 

Egy bálványfa girbegurba gyökérzete köztéri szoborrá avanzsált Budapesten

A Föld napja alkalmából egy 50 éves, elpusztult bálványfa gyökérzetrészletét állította ki közterületen a II. kerületi önkormányzat.

Képzőművészet 

Reflektorfényben a fogyasztói kultúra hordaléka

A New York-i születésű Sam Keller munkáiban ismerős tárgyakból indul ki, majd némi csillámmal csavar egyet rajtuk, hogy a befogadó alaposabban is szemügyre vegye őket.

Képzőművészet 

A hulladék értékes – olykor újrahasznosítás nélkül is... sőt!

Dollármilliókat érő műalkotásokat talált a szemétben egy amerikai autószerelő. A hulladékból kiguberált porlepte tárgyak a 2016-ban 96 évesen elhunyt absztrakt expresszionista művésztől, Francis Hinestól származnak.

Képzőművészet 

Nyolc folyó is szerepel az ausztráliai biennálé kiállítói között

A természet és a vizesélőhelyek szépségei és problémái köré szerveződik a márciusban megnyílt Sydney-i Biennálé: a szennyezés, a klímaváltozás és a gyarmatosítás következményeit körüljáró alkotások között néhány igazán rendhagyó művel is találkozhat a közönség.

Képzőművészet 

Gyerekek részvételével megálmodott és elkészült falfestmények segítenek tisztán tartani egy várost Indiában

A szemléletformálás sajátos útját választotta egy környezetvédelmi vállalat Indiában: hatalmas falfestményekkel teszik vonzóbbá az egykor szemetes bérházudvarokat a gyerekek számára.

Képzőművészet 

A természet által épülő és elenyésző művészet

Míg a nyugati kortárs művészetben teret hódító land art esetében a művészeti aktus helyszíne, tárgya és anyaga a természet, addig a keleti kultúrák felfogásában gyökerező természetművészet olyasfajta jelhagyást tart kívánatosnak, amelynek a pusztulás éppúgy része, mint a keletkezés.

Képzőművészet 

A jövő közös megteremtése – Grandiózus tájművészeti ajándék az ENSZ 75. és az UNEP 50. születésnapjára

A World in Progress III. című földfestmény a záródarabja annak a 2019-ben útjára indított háromrészes sorozatnak, amelyet a Saype művésznéven alkotó francia–svájci tájművész, Guillaume Legros készített – az első képet Genfben, a másodikat New Yorkban és a mostanit Nairobiban, az ENSZ három főhadiszállásán.

Képzőművészet 

Hogyan képzelik el a fiatal művészek világunkat 2057-ben?

Erre a kérdésre keresi a választ a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. 2057 – Személyes utópiák című idei évi nyílt pályázati felhívása, amelyre április 4-ig jelentkezhetnek online a 35 éven aluli képzőművészek. A legjobbak munkáit pedig a szentendrei MANK Galériában rendezett csoportos kiállításon mutatják be.

Képzőművészet 

Milyen lehet a világ ötven év múlva?

Dubajban megnyílt a Jövő Múzeuma: a különleges, tórusz alakú, 77 méter magas épületben elhelyezett intézmény álomszerű világot mutat be, amelyet a napenergia és a lendületes fejlődés táplál.

Képzőművészet 

Rendhagyó helyszínre költözött a környezetbarát művészet Törökországban

Három hónapig látogatható az isztambuli repülőtér indulási termináljában az a kiállítás, amely Deniz Sağdıç török művész elhasználódott személyzeti egyenruhákból és a repülőtéren termelődő hulladékokból készült portréit mutatja be.

Képzőművészet 

Megkapó tekintetű, monumentális állatok hulladékból

Artur Bordalo portugál szobrász mottója: „az egyik ember szemete kincs egy másik ember számára”.

Képzőművészet 

Autók fölé magasodó bálnák emlékeztetnek a tengerek szennyezésének következményeire

A háromszáz négyzetméteres graffiti, amely Andi Ponto, művésznevén Coky One műve, két, tízemeletes magdeburgi toronyház tűzfalán kapott helyet.

Képzőművészet 

A sydney-i kikötő felett lebegő jéghegy vitt borzongató gondolatokat az ausztrál nyárba

A Leg on the walls fizikai színházi társulat 10 órás performance-a a táncosoknak embert próbáló, a nézőknek megrázó élmény lehetett.

Képzőművészet 

A klímaváltozás veszélybe sodorta a tenger mélyén rejtőző antik szobrokat

Nápoly közelében, a Pozzouli-öbölben található a világ legnagyobb víz alatti múzeuma. Az elsüllyedt Baia városának kincseit évszázadokon át megőrizte a tengeri növényzet, mostanra azonban a környezeti hatások kikezdték a műalkotásokat.

Képzőművészet 

Megrázó portrékon az emberi felelőtlenségről tanúságot tevő madarak

Egy fiókban kitömve látni az egykor napfényben fürdő tollakkal az eget hasító madarak sorát mindenképp megrázó élmény. Ha tudod, hogy már hasonlót sem fogsz repülni látni, mert egy faj egyik utolsó példánya fekszik elötted, az egy életre meghatározó inspiráció és küldetéstudat forrása lehet. 

Képzőművészet 

Összművészeti látomás a 2050-es évek Amerikájáról

Miami egyik neves történelmi műemléke február elején egy különleges művészeti esemény színterévé változott – a jelenben és a jövőben egyaránt. A Prelude to 2100 (Előjáték 2100-hoz) című performance 30, a színház, a tánc, a zene és a képzőművészet világából érkező alkotók együttműködéséből született meg.

Képzőművészet 

Tűvonásokkal megidézett színpompás tollak

A festőművészből lett textilművész Jennifer McBrien mozdulatainak aprólékosságával a tollruhák finom mintázatát, kötetlenségével pedig a madárvilág eltűnőben lévő szabadságát idézi meg.