2019. február 21., Eleonóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Képzőművészet 

Amiről a régi tájképek mesélnek

Egy több tízezer képet tartalmazó festménygyűjtemény nem csak a szépségre fogékony közönség vagy a művészettörténész érdeklődését keltheti fel, a természet- és különösen a klímakutatók számára is fontos adalékokkal szolgálhat.

Képzőművészet 

Az óceánok portréfestője

Danielle Eubank 20 éve járja a világ tengereit, hogy megörökítse különleges szépségüket, és felhívja a figyelmet a végtelen pusztításra, amit véghez viszünk bennük.

Képzőművészet 

A szemétrevaló is lehet szemrevaló

A Bordalo II. néven alkotó portugál szobrász a művészellátó helyett a szeméttelepeket látogatja, ha alapanyagra vagy ihletre van szüksége.

Képzőművészet 

Látványos installáció 168 000 darab szívószálból

Évente közel 300 millió tonna műanyagot gyártunk, 1950 óta ez a szám 8,3 milliárd tonna, és ha ez az ütem továbbra is így folytatódik, akkor 2050-re a műanyagszemét tömege nagyobb lesz az óceánokban élő összes hal súlyánál. Ráadásul a pár percig használt tárgy minimum 500 évig még hulladék marad.

Képzőművészet 

Fűzfavesszőből készült szobrok népesítik be az erdőt

A legelterjedtebb mesterség az emberiség történetében a faanyagból készített fonás. A rugalmas, természetes anyagokkal való ilyenfajta munka inspirálta Annát, a brit szobrásznőt, aki ebből az ihletettségből hozta létre ezt a modern, kortárs művészeti formát, az időtlen vesszőfonás minden csínját-bínját felhasználva hozzá.

Képzőművészet 

A tömegfogyasztással szembeni ellenállás szimbólumai: hulladékból készített egyedi Robot-szobrok

A garázsokban és gyárakban fellelhető, értéktelennek tűnő hulladékok egyedi alkotásokként születnek újjá Bruno Lefevre-Brauer kezei között.

Képzőművészet 

A természet lüktetése

A természet időtlenségét és olykor könyörtelen következetességét talán a benne és belőle megvalósuló művészet törékenysége fejezi ki a legérzékletesebben.

Képzőművészet 

Művészi álmok egy szebb valóságért

Nils Udo a környezetben, a környezetről szóló művészi iskola egyik vezéralakja.

Képzőművészet 

Múlandó alkotás, maradandó üzenet

Simon Beck a havas táj szerelmese. A hópelyhek bonyolult, ám törékeny formáinak ihletésére kezdte el készíteni az érintetlen hőmezőkre hatalmas, de múlékony alkotásait.

Képzőművészet 

Ez a karácsonyi üzenet nem csillag-, hanem festékszóró mellett született

De ez semmit sem von le az értékéből, sőt. Banksy legutóbbi művében a környezetszennyezésre hívja fel a figyelmet, kétségkívül igen hatásos módon.

Képzőművészet 

Mesekönyvbe illő képek: kiállítás az Újbuda Galériában

Moni Morelly grafikus és Sascha Müller festőművész meseszép, kiegyensúlyozottságot, megnyugvást sugárzó alkotásaiból nyílt kiállítás december 18-án az Újbuda Galériában Hétköznapi varázslatok címmel.

Képzőművészet 

Elpazaroljuk a folyékony aranyat

Hundertwasser ökológiai-művészeti munkásságára emlékezik a bécsi Kunst Haus Wien legújabb kiállítása, az „EOOS. Liquid Gold”.

Képzőművészet 

Környezet-művészet, aktivizmus és közösségi jelenlét

Idén nyáron valósult meg először az ökológiai problémák iránt elkötelezett művésztelep, az ÉrTEM projekt Gömörszőlősön. Az egyhetes program során olyan, a környezetre nem káros anyagokból készült művek létrehozása volt a cél, melyek ökológiai lábnyomunk minimalizálására kívánták felhívni a figyelmet, miközben megkísérelték a művésztelep aktív részesévé tenni a helyi lakosokat is.

Képzőművészet 

Mátyási Péter: Herbárium

Előszeretettel képzeljük magunkat a természeten kívül állónak, a kultúránk által meg-különböztetettnek. A természet még a legjobb esetben is valami megfigyelendő és tudományosan kikutatandó, de mindig a „másik”, a „vad” marad számunkra.

Képzőművészet 

Búzamező a felhőkarcolók árnyékában

Dénes Ágnes (Agnes Denes) magyar származású amerikai festő, konceptuális művész, egyetemi tanár, a land art egyik legelső művelője, aki leginkább azzal vált világszerte ismertté, hogy a 80-as évek elején búzát termesztett a New York-i felhőkarcolók árnyékában.

Képzőművészet 

Természet, átalakítás alatt

„A természet az igazi értékét akkor nyeri el, ha kontrasztba tudjuk helyezni az ellentétével – csak azáltal becsüljük meg a tiszta levegőt, a szabálytalan formákat, a zöldet, ha már megtapasztaltuk a hiányát.” Márpedig ettől már az impresszionista festők is szenvedtek.

Képzőművészet 

Klímakelimek – aggasztó adatok szépséges köntösben

Ezek a színpompás faliszőnyegek nem csak esztétikai célt szolgálnak: minden darab egy év hőmérsékletének alakulását képezi le.

Képzőművészet 

A természet szobrászai

Egy amerikai házaspár mesteri szintre emelte a művészet és az élővilág kapcsolatát: a természetben, a természetből és a természetért hozzák létre alkotásaikat.

Képzőművészet 

Etikus finanszírozás és zöld aktivizmus a múzeumban

Amszterdam, London és Párizs múzeumaiban egyre gyakoribbak az olajvállalatok „artwashing” tevékenysége elleni akciók. De mit ér egy maroknyi aktivista kiállása az etikus finanszírozás mellett? – teszi fel a kérdést az artportal.hu.

Képzőművészet 

Így szembesülnének a popkultúra alakjai az ökológiai katasztrófákkal

A francia Billy Drausin autodidakta módon sajátította el az illusztrációkészítés csínját-bínját, idén októberben pedig az Inktober kezdeményezés égisze alatt úgy döntött, rajzaival a popkultúra alakjait házasítja össze a hozzájuk köthető, az emberiség által okozott környezeti katasztrófákkal.