2021. július 27., Liliána, Olga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Képzőművészet 

Aj Vej-vej Portóban kiállított óriási vasfája hívja fel a figyelmet az erdők pusztulására

A kínai művész egy óriási, 32 méter magas, vasból készült trópusi fát állított ki csütörtökön Portóban, hogy felhívja a figyelmet az erdőpusztulás súlyos következményeire.

Képzőművészet 

A környezettudatosság jegyében hív alkotásra a MANK a Művészetek Völgyében

A MANK ArtPorta mottója, ALKOSS ÚJRA – ÚJRA ALKOSS, egyrészt az újranyitás utáni szabadság érzését és alkotás utáni vágyat szimbolizálja, másrészt megjeleníti a MANK számára kiemelten fontos üzenetet: a klímavédelmet és a környezettudatosságot.

Képzőművészet 

A globális túlfogyasztásról nyílt kiállítás a Ludwig Múzeumban

A „Lassú élet. Radikális hétköznapok” címmel július 14-étől megtekinthető kiállítás a piaci-fogyasztói kultúra által szült súlyos környezeti problémákra keres megoldásokat.

Képzőművészet 

A felhőkarcolók árnyékában magasodó szellemfák mesélnek Manhattanben a klímaváltozás következményeiről

Egy erdészeti szakember és egy dizájner összefogásából született meg az a különös installáció, amely a klímaváltozás hatására visszaszoruló amerikai erdőségek sorsáról mesél a város lakóinak.

Képzőművészet 

Ebbe a svájci múzeumba az élővilág is meghívót kapott

Áprilistól júliusig négy hónapon át bárki és bármi szabadon megjelenhet, részese és szemlélője lehet a Beyeler Alapítvány rieheni múzeumában megvalósuló Life (Élet) című kiállításnak. Olafur Eliasson legújabb installációjában is a közösségi és az egyéni tapasztalat határait, az élővilág tagjainak különböző perspektíváit járja körbe.

Képzőművészet 

Könnyed kézműveskedés kánikula idejére

A nyár frissítő nyalánkságai kézenfekvő alapanyagot szolgáltatnak egy pár bohókás ékszer elkészítéséhez.

Képzőművészet 

A virtuális valóság segítségével járhatják be a turisták a világhírű lascaux-i barlangot

 Az „őstörténet Sixtus-kápolnáját” csaknem hat évtizeddel ezelőtt zártak le a látogatók előtt.

Képzőművészet 

Reményt hozó műalkotások az óceántól eltérített műanyagokból

A Fülöp-szigetek egyike az óceánokat sújtó műanyagszennyezés egyik legfőbb kibocsátóinak. Egy helyi művész mozgalmat indított a nem vagy nehezen újrahasznosítható plasztik kreatív és szemléletformáló célú felhasználására.

Képzőművészet 

Egy fa fájó hiánya is lehet felhívás cselekvésre és alkotásra

A városlakókkal együtt, a hiánypótLÁSS! című köztéri installáció keretében „építette vissza” a Gárdonyi tér hiányzó fáját Kele Juci képzőművész. A kivágott fa helyén borostyánból készült zöld üzenőfalra bárki elhelyezhette a szebb jövő érdekében elgondolt vállalását.

Képzőművészet 

Hatalmas falfestmény figyelmeztet a beporzó rovarok fontosságára Szegeden

Egy fűtőmű falát díszítő, virágos rétet ábrázoló, ötszáz négyzetméteres falfestménnyel hívják föl a figyelmet a beporzó rovarok fontosságára Szegeden. A Mondolo Egyesület és a Szegedi Távfűtő Kft. Városmetamorfózis elnevezésű kezdeményezésének részeként méhlegelőket és méhecskehoteleket is kialakítottak a városban.

Képzőművészet 

A fenntartható és kreatív jövőről is gondolkodhatnak a MANK Múzeumok éjszakájára szervezett programkavalkádjának résztvevői

Színes programokkínálattal készül a MANK a Múzeumok éjszakájára, a szervezők többek között művészeti foglalkozásokkal, tárlatvezetéssel és filmvetítéssel várják az érdeklődőket június 26-án Szentendrén.

Képzőművészet 

Tájképből tanúságtétel és mementó

A 19. század nagy tájképfestőinek alkotásai egészen különleges jelentőségre tesznek szert az emberi felelőtlenség és klímaváltozás ecsetje nyomán átalakuló gleccserek, hegységek és esőerdők korában.

Képzőművészet 

Mindenütt ott van: nemcsak pollent, de mikroműanyagot is szállítanak a méhek

A méhek testén lévő szőrszálak elektrosztatikus töltése segít a virágpor megtapadásában, de emiatt könnyen rájuk ragadnak az apró műanyagdarabkák is.

Képzőművészet 

Fenntartható pompával hívta fel a figyelmet a klímavédelemre az Eiffel-torony

Az Eiffel-toronyra vetített fényjáték önmagában nem kuriózum Párizsban, most azonban környezetbarát módon, hidrogénből nyert energia segítségével sziporkázhatott a turistalátványosság.

Képzőművészet 

Apró levelekből sarjadzó művészi álmok

Teresa Murak hazájának egyik legjelentősebb performance-művésze, szobrásza és grafikusa, a lengyel land art megteremtője, akinek a friss hajtások felhasználásával készített installációk és szobrok váltak a védjegyévé.

Képzőművészet 

Szabadtéri és online kiállításon is megcsodálhatjuk Máté Bence alkotásait

A világhírű természetfotós több mint száz felvételéből a KÉSZ Csoport rendezett szabadtéri kiállítást, amely május 15-től június 30-ig látható a XIII. kerületi Úszódaru és Sólyatér utcák mentén zajló Duna Terasz Grande építkezés kerítésén.

Képzőművészet 

Mick Petts, a fűvel borított lankák szobrásza

A walesi művészt a természet, a tudomány és az innováció találkozásai hozzák lázba. Célja, hogy meglássa a lehetőséget és életre hívja a rendelkezésére bocsátott helyszínen azt az alkotást, amely ember és természet, élővilág és termőföld kapcsolatát egyszerre képes új alapokra helyezni.

Képzőművészet 

Együttműködésben a tájjal, a széllel, a fénnyel, a fákkal

Dani Karavan monumentális emlékműveinek és tájszobrainak ismertetésekor mindig először a természet által biztosított értékeket – egy fát, a vizet, a fényt – emeli ki, amelyek a művész számára kiindulóponként szolgálhatnak. Az izraeli szobrászművész szerint ugyanis „a helyszín keresi a művészt, és nem fordítva”.

Képzőművészet 

Művészi játék a természettel az évszakok bűvöletében

Walter Mason a land art nagyjainak nyomdokain járva a természet kisebb-nagyobb darabjait használja fel műveinek megkomponálásához.

Képzőművészet 

Apró darvak hátán szálló fohászok

Az emberiség évezredek óta fordul a természethez, ha szavakkal nehezen megragadható érzésekkel, erejét meghaladó kihívásokkal kerül szembe. Az élővilág megújulásának ábrázolása nemcsak a természeti népek, hanem a modern kori katasztrófákkal szembenéző ember számára is enyhülést ad.