2020. július 11., Lili, Nóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Képzőművészet 

Megnyílt a Csodakamra – Kortársékszer- és képzőművészeti kiállítás várja a Szentendrére látogatókat

A Csodakamra című tárlat augusztus 9-ig tekinthető meg. A Wunderkammer, azaz csodakamra a 16. századi Európában kialakult műfaj, gyűjteménye olyan természeti képződményeknek és ember alkotta tárgyaknak, amelyek magával ragadják a képzeletet, és elmélyülésre hívják a befogadót – áll a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft. közleményében.

Képzőművészet 

Miniatűr csendéletekben megálmodott gigantikus katasztrófák

Lori Nix és Kathleen Gerber miniatűr, katasztrófa sújtotta világokat épített fel, hogy megkapó fotográfiákon ragadják meg az emberi civilizáció törékenységét és a természet mindent legyűrő erejét.

Képzőművészet 

A természet alkotásainak törékeny szépsége is lehet kézzelfogható

Lucy and Jorge Orta Amazónia-kollekciójának finom porcelántárgyai egyszerre ragadják meg az őskor és a jelen élővilágának csodálatos alakjait és formáit.

Képzőművészet 

Egy kedves mókus grandiózus léptékben is bájos látvány

Takerone, a fotorealisztikus graffitik mestere most egy magyar telep silótornyait emelte új dimenzióba.

Képzőművészet 

A természet egy sok millió darabból álló tökéletes kirakós

Antonio Briceño venezuelai fényképész 2010-ben, a Föld napja alkalmából készítette azt a hat képből álló sorozatot, amely a földi élet milliónyi résztvevőjének összjátékából létrejövő értékes egyensúlyra és annak törékenységére mutat rá.

Képzőművészet 

Ha rácsodálkoznál, hogy mi forog kockán...

Az emberiség szinte felmérni sem képes, hogy a nagyrészt saját számlájára írható hatodik nagy kihalási hullámmal mennyi szépség mehet veszendőbe. Hiszen a tudósok becslései szerint a földön élő fajok mindössze 10-15 százalékát sikerült eddig lajstromba vennünk.

Képzőművészet 

A margóra került tárgyak felemelése többről is szólhat, mint az újrahasznosítás

Matt Small perifériára sodródott, saját értéktelenségük érzésével viaskodó fiatalok portréit készíti el, vászon helyett a városban kitermelődő, feleslegesnek nyilvánított tárgyakat, régi táblákat, elvesztett dísztárcsákat emelve művészi rangra.

Képzőművészet 

Elment a monumentális csomagolások és meglepetések művésze

Christo, a tájakat és városokat alkotásokká emelő, a monumentális álmok megvalósításától sem visszariadó művész 84 évet élt.

Képzőművészet 

Ahol hangosbeszélőn szól az erdő a vándorokhoz

Észtországban, a litván és az orosz határ mentén van egy erdei tisztás, ahol a természetjárók megpihenhetnek és elveszhetnek az erdő felerősített neszei között.

Képzőművészet 

Fecskefészkekkel és falfestményekkel népesült be a szegedi fűtőmű

Több mint 800 négyzetméternyi felületen fecskéket ábrázoló falfestményekkel díszítettek egy szegedi fűtőművet, amely épületén mesterséges fecskefészkeket is kialakítottak.

Képzőművészet 

Anthony Howe, az örvénylő szél szobrásza

A szélenergia nem csak praktikus célokat szolgálhat. Anthony Howe különleges féminstallációi a művészet, a meditatív rácsodálkozás szolgálatába állítják a levegőt felkorbácsoló szélrohamokat.

Képzőművészet 

A levegőeget meghódító selymes evezők szerelmese

Chris Maynard évtizedek óta a madártollak bűvöletében él. Az elhullajtott, értékes pihék és „legyezők” mesteri árnyékdobozaiban aprólékos gonddal megkomponált művészi alkotásként léteznek tovább.

Képzőművészet 

Pár gondos nyalábnyi anyatermészet

Meddig tart a környezetünk? Létezik természettől, élő és élettelen másoktól függetlenül létező emberi kultúra? Olga Ziemska amerikai–lengyel képzőművész szerint környezet és kultúra között nem létezik éles határvonal.

Képzőművészet 

Váratlan találkozások a nagyváros dzsungelében

David Zinn jobban szereti az aszfaltkrétát, mint egy csintalan gyerek, és bármerre jár, mindig talál egy különleges kátyút, inspiráló foltot vagy egyéb részletet, amelyet életteli kis lényekkel népesíthet be.

Képzőművészet 

Folyók, erek, fák és emberek

Jenny Mottar hosszú évek óta dolgozik azon, hogy a NASA Föld napjára készülő plakátjai kifejezzék azokat az erőfeszítéseket, amelyeket a kutatóintézet közös otthonunk szépségének feltárásáért és megőrzéséért tesz. Az ötvenedik világnap alkalmából egy különösen megkapó és egyben találó metaforafüzért sikerült képre vinnie.

Képzőművészet 

Amikor a téma szó szerint a földön hever

John Evans kollázsai nemcsak izgalmas és dekoratív műalkotások, hanem egyrészt személyes naplók, valamint New York (és tágabb értelemben egész Amerika) négy mozgalmas évtizedének krónikái.

Képzőművészet 

A füvekkel játszó gyermek

„Szabó Ágnes engedi, hogy a gyerekkor elfogulatlan rácsodálkozása a világra a mindennapjai, a hivatása lényegét adják. A falakon látható munkák egytől egyig ennek az érintetlenül hagyott, a friss rápillantás eredeti örömét megőrző képességnek a bizonyítékai.” Az is, amikor „egymásra fekvő tollpihék, vagy sáslevelek monoton ritmusa szerinti felületeket hoz létre, vagy tobozokat fest, széttartó erezeteket, random fűcsomót” – írta a festő kiállítása kapcsán Bojár Iván András. (Kép: Szabó Ágnes Palindrom)

ateliers.hu
Képzőművészet 

Művészi újrahasznosítás a skandináv rengetegben

Thomas Dambo monumentális szobrait törött fákból, kerítésekből, raklapokból és kidobott bútorokból építi.

Képzőművészet 

A zene után a képzőművészet is a balkonokra költözik

Az olasz balkonkoncertekből merített inspirációt az a nemzetközi múzeumi projekt, amely Európa-szerte arra hívja az alkotókat: a lakásukhoz tartozó pár négyzetméternyi nyilvános térben fejezzék ki a bezártsággal kapcsolatos érzéseiket úgy, hogy a szemlélőkben a kapcsolódás, a természetszeretet és a remény élményét is erősítik.

Képzőművészet 

Buja növényzet, végtelen erdők – Tomás Sánchez festményei

Mesés dzsungelképekkel próbálja természetközelibbé tenni a belső tereket az emblematikus tájképeiről ismert nemzetközi hírű kubai festőművész, Tomás Sánchez, aki festményei, metszetei vagy épp szobrai alkotásakor gyakran merítkezik meditációs tapasztalataiból.