2018. február 18., Bernadett
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Képzőművészet 

Lisa Murray, a klímaváltozás fotográfusa

Lisa Murray fotográfus képei a Föld azon tájairól tudósítanak, ahol a klímaváltozás nem megosztó vitatéma vagy ködös tudományos koncepció, hanem a mindennapokat megkeserítő kézzelfogható valóság.

Képzőművészet 

Madarak borítják el New York falait

New York Manhattan körzetét  madarakat ábrázoló, színes, művészi színvonalú graffitikkel borítják. Némelyek hatalmas falfelületeket díszítenek, mások kisebb falrészleteket vagy üzletek biztonsági redőnyeit. Sok közülük csak éjszaka csodálható meg, miután az üzletek lehúzták rolóikat.
(Festette: James Alicea, Fotó: Mike Fernandez)

Képzőművészet 

Sea Walls – Tengerekről mesélő falak

A PangeaSeed művészeti programjának célja, hogy az óceánok megőrzésének fontosságát bemutató alkotásokkal szóljon a Föld nagyvárosaiban élő emberekhez. A program 2014-es elindulása óta kétszáznál is több kortárs művész csatlakozott a kezdeményezéshez, akiknek a művei tizenkét országban 300 falon hirdetik a tenger szépségét és sérülékenységét.

Képzőművészet 

Új műfaj született: divatba jönnek a climojik?

Mióta New York-i művészek egy csoportja elkészítette a 27 kis ikont, amelyek a klímaváltozás okozta legsúlyosabb kihívásokat jelenítik meg, hatezren töltötték le a Climojikat. Vezető természetvédelmi szervezetek üdvözölték és osztották meg a színes, megkapó képecskéket.

Képzőművészet 

Újra magyar siker az ENSZ nemzetközi rajzversenyén: 13 éves székesfehérvári kislány lett a második helyezett

A FAO élelmezési világnapi rajzversenyén második lett korosztályában a székesfehérvári Kluge Berta Ida. Európából mindösszesen ketten szerepeltek sikeresen az élelmezési világnaphoz kapcsolódó nemzetközi rajzversenyen, melynek témája az volt, hogyan befolyásolhatja az élelmezésbiztonság és a vidékfejlesztés a migráció jövőjét.

Képzőművészet 

Jill Pelto, és a művészetté nemesedett infografikák

A klímatudósok folyamatosan küzdenek azzal, hogyan fordítsák le a tudomány eredményeit jól érthető, befogadható üzenetekre. Erre a művészet – az irodalom, a zene, és a képzőművészet –  eszközei  a legalkalmasabbak, amit Jill Pelto művei is bizonyítanak. (Kép: www.jillpelto.com)

Képzőművészet 

A használt teafilterek megdicsőülése

Legtöbben eldobjuk a kiázott teás filtereket használatuk után, majd jóízűen elfogyasztjuk kedvenc meleg italunkat. Azonban Ruby Silvious amerikai művész egyáltalán nem szemétként tekint ezekre a kiázott, mindenki más számára haszontalan kis tárgyakra, inkább miniatűr festővászonként kezeli őket, és frenetikus műalkotásokat készít rájuk.

noizz.hu
Képzőművészet 

Egy Madridban készített installáció a világot sújtó műanyagválságra figyelmeztetett

A Luzinterruptus művészcsoport installációjához 60 000 műanyag palackra volt szükség, amelyek műanyaggyűjtő szigetekről, kis- és nagyvállalatoktól, valamint az installációt befogadó Luna de Octubre fesztivál szervezőitől kerültek összegyűjtésre.

Képzőművészet 

Gallyakból font alkotások

Patrick Dougherty alkotásai tökéletesen beleolvadnak a természetbe, mintha nem is emberi kéz, hanem maga a természet alkotta volna őket. A különös szobrász művészete ötvözi a természet organikus struktúráját, és a különböző kézműves kosárfonó technikákat. Kezei között az ágak és gallyak művészi formában fonódnak össze.

Képzőművészet 

A tékozlás művészete

Michelle Reader vérbeli recycling művész: a kezei között minden olyan dolog, amiben egy átlagember nem lát többet puszta szemétnél, új életre kel. A művész 1997 óta dolgozik újrahasznosított alapanyagokkal, egyedülálló szobrai háztartási és ipari hulladékból születnek, szépséget teremtve az enyészetből.

Képzőművészet 

7 művészeti alkotás a klímaváltozásról

A klímaváltozás művészeti ábrázolása nem ismeretlen dolog, sőt a művészek egyre gyakrabban reflektálnak az éghajlatváltozásra. A klímaváltozás művészete az aktuális környezeti állapot, a kultúra és a művészet kereszteződése, ami véleményt formálóan segít a környezeti problémák kibontásában, megértésében. Megmutatja, hol vagyunk most, hol voltunk, és merre tarthatunk. 

https://www.buzzfeed.com/?utm_term=.yrw21Dg8r#.xsx2YKneM
Képzőművészet 

Csodás szobrok ócska dísztárcsákból

Az új korukban oly elegáns dísztárcsák egy kis sérülés, pikk-pakk beszerezhető karcolás miatt könnyen a szemétbe kerülhetnek. Szerencsére vannak, akiket a fémes csillogású, lekerekített formák megihletnek, és új élettel ajándékozzák meg őket.

hvg.hu
Képzőművészet 

Tárlat a turbinákon

A szélturbinák látványa számos képzettel társulhat: hasznosak, tiszták, impozánsak, de szépnek talán nem mindenki látja őket. A Senvion nevű német turbinagyár világszerte dolgozik együtt  képzőművészekkel azon, hogy a szélerőművek látványát minél többekkel megszerettesse. 

Képzőművészet 

Vigyázó kezek támaszában

A klímaváltozás következtében Velencét 100 éven belül ellepheti a tenger. A növekvő tengerszint problémájára és az emberi cselekvés lehetőségére érzékletes módon hívta fel a figyelmet Lorenzo Quinn olasz szobrász installációja.

Képzőművészet 

E.T. és a Római-parti kőkert

Az uszadékfából készült különleges szobrok, a kavicsmandalák és a gravitációval dacoló kavicstornyok mind Kánya Tamás magyar land art művész képzeletét és kitartó alkotóvágyát dicsérik. De létrejöhetne mindez a Római-part nélkül?

24.hu
Képzőművészet 

Klímaművészet Velence süllyedéséről

Tavasszal Lorenzo Quinn gigantikus közterületi szobrát, ősszel pedig a kortárs klímaművész, Andreco látványos projektjét ihlette meg az éghajlatváltozás és a tengerszint emelkedése Velencében. A bemutatót a művész az ENSZ 2017-es klímacsúcsának idejére időzítette. Célja látványos és egyértelmű módon felhívni a közönség, a tudósok és a döntéshozók figyelmét a klímaváltozásra és az együttműködés fontosságára. A helyspecifikus akció három részből áll: egy falfestményből, egy szoborból és a hozzájuk kapcsolódó egyetemi konferenciából.

Inhabitat