2020. január 27., Angelika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Képzőművészet 

Seregszemlén az elpocsékolt alapanyag

A műanyag szatyrokat átlagosan tizenkét percig használjuk. A gyártásukhoz elhasznált alapanyag és energia messze nincs arányban a kényelemben megnyilvánuló kis nyereséggel. És akkor még nem beszéltünk a számtalan problémáról, amit szemétként előidéznek...

Képzőművészet 

Képzőművészeti installáció mutatja a légszennyezés mértékét Londonban

A Covent Garden piazzáján felállított hatalmas léggömbök megváltoztatják a színűket attól függően, hogy mennyi nitrogén-dioxid-koncentrációt mértek a levegőben szerte Londonban.

Képzőművészet 

Az aranyló hegek esztétikája

Kevés környezettudatosabb lépés van, mint egy tönkrement tárgy megjavítása. Ilyenkor általában arra törekszünk, hogy a korábbi látványt és funkciót tökéletesen helyreállítsuk. Pedig néha az kecsegtet a legszebb eredménnyel, ha ez nem sikerül.

Képzőművészet 

A természet kimerevített szépsége

Az időjárás elemeit és az élővilág nyomait munkába fogó művészek télen sem zárják fűtött szobák falai közé a képzeletüket.

Képzőművészet 

Egy melegedő jövő emlékezete

Egy figyelemfelkeltő művészeti projekt részeként sajátos emléktáblák tűnnek fel az amerikai New Hampshire állam városaiban. Nem a múlt híres személyiségeinek vagy meghatározó évfordulóknak állítanak emléket: a fiktív megemlékezők a 22. század távolából néznek vissza a klímaváltozáshoz kapcsolódó tragikus vagy éppen örömteli eseményekre.

Képzőművészet 

Ausztráliában a műélvezet is füstbe ment terv

Nem nyitott ki hétfőn Canberrában az Ausztrál Nemzeti Galéria, hogy a személyzet és a látogatók egészségén kívül a festményeket is megóvja a várost beborító sűrű füsttől. Köztük az értékes Matisse- és Picasso-képeket, amelyeket Franciaországból kaptak kölcsön egy kiállításra.

Képzőművészet 

Out of control – Süveges Rita elgondolkodtató kiállítása a szén körül forog

A természet regeneratív ciklikusságában nincs felesleg, sem hulladék, a létezők közötti hálózatok örök körforgásban tartják az anyagot.

Képzőművészet 

Ők a bőrükön érzik, milyen sérülékeny állatnak lenni – VIDEÓ

Johannes Stötter testfestő alkotásaiban egyszerű emberek lényegülnek át megdöbbentően realisztikus állatportrékká. 

Képzőművészet 

Óceán inspirálta alkotás hívja fel a figyelmet a tengeri ökoszisztéma sérülékenységére

Mat Miller brit illusztrátor Equilibrium (Egyensúlyi állapot) címre keresztelt alkotása a PangeaSeed  óceánok védelmével foglalkozó alapítvány legutóbbi kiadványában kapott helyet, célja pedig, hogy ráirányítsa a figyelmet az óceáni ökoszisztéma sérülékenységére és a tengeri fajok gyors ütemű kihalására.

Képzőművészet 

Annie Lennox éghajlatváltozásról készített rajza lett a skót miniszterelnök karácsonyi képeslapja

Annie Lennox Oscar-, Golden Globe- és többszörös Grammy-díjas skót énekes és zeneszerző klímaváltozásról készített rajza lett a skót miniszterelnök, Nicola Sturgeon karácsonyi képeslapja. A kép egy olvadó gleccseren álló jegesmedvét ábrázol, az eredeti művet árverésre bocsátják a következő év elején. 

Képzőművészet 

Kagylók ezreiből készült látványos műalkotások

Rowan Mersh brit multimédia-művész a természetből merít ihletet, kagylók ezreit használja fel, hogy elkészítse lenyűgöző kortárs szobrait. Kísérleti megközelítése arra inspirálja, hogy a mindennapi tárgyakat művészeti alkotásokká alakítsa, különös figyelmet fordítva a forma, a szín és a geometria összhangjára.

Képzőművészet 

Hulladékból terminátor

Rendhagyó kiállítás nyílt az Amazing Metal Art Galleryben: újrahasznosított fémhulladékból épült gigantikus szobrokat nézhet és próbálhat ki a nagyérdemű.

Képzőművészet 

Művészi mikrobák

Az Agar Art a biológusok egyik kedvenc időtöltése, baktériumokból és mikrobákból állítanak elő festményeket. Az egyik nemzetközi versenyen magyarokat is díjaztak.

Képzőművészet 

Abroncsból formált alkotások

A környezetbarát gondolkodás és életmód nemcsak a hulladék szelektív gyűjtésében merülhet ki –  némi kreativitással a hulladékot magunk is hasznosíthatjuk. Van, aki ezt művészi szinten űzi, ahogy azt az okleveles építészként végzett Baráth Gábor szobrai is tanúsítják. (Fotó: Baráth Gábor) 

24.hu
Képzőművészet 

Áramló (művészi) energiák

A Land Art Generator (LAGI) szervezésében tizedik éve kelnek versenyre a világ minden tájáról érkező képzőművészek, dizájnerek, tájépítészek, mérnökök – a megújuló energia szerelmesei –, hogy alkotásaikkal szépséget és fényt vigyenek a modern nagyvárosok közösségi tereire.

Képzőművészet 

A természet esztétikája – Tarcsányi Ottilia kiállítása

Tarcsányi Ottilia képei nemcsak saját emlékképei, hanem a mostani világunkban még létező dolgok, növények, tájak emlékei. 

Képzőművészet 

Tünékeny állatok sejtelmes szobrokba öntve

Jessica Wetherly légies teremtményei olyannyira beolvadnak a Broom Hill-i szoborpark árnyas erdőségébe, hogy a szemlélő szinte az eltűnésüktől kezd tartani – ami a modelljeik esetében történetesen megalapozott félelem.

Képzőművészet 

Műanyagból meséli el, mit művelünk a természettel

A Londonban élő Sandie M Sutton szobrász újrahasznosított és újraértelmezett műanyag tárgyak felhasználásával idézi meg azokat az élőlényeket, amelyek az ember természetátalakító tevékenysége, részben a mindent elborító plasztikszemét miatt sodródtak a kihalás szélére.

Képzőművészet 

Végtelen átjáró – A tolcsvai Természet-művésztelep

Az irányzat megjelenésekor a land art munkák fókuszában többnyire a struktúra, az anyag és a lépték problematikái álltak, később egyre árnyaltabbá vált a természetről való művészeti gondolkodás. A tolcsvai művésztelepen zajló alkotófolyamatokból mutat be reprezentatív válogatást a Természet-művésztelep című kiállítás a MűvészetMalomban.

Képzőművészet 

Hokuszai csalódott lenne...

Az elmúlt évtizedekben meghitt ismerősünkké váltak tőlünk távoli tájak, ha nem is teljes pompájukban, de szabadon csodálhatjuk az emberiség legnagyobb művészeinek alkotásait. Az utolsó négyzetcentiméterig, az utolsó képpontig megszoktuk a látványukat – ezért tud elevenünkbe hasítani, ha ezeken tapasztaljuk meg a mindenütt jelen lévő könyörtelen átalakulást.