2019. április 21., Konrád
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Képzőművészet 

Művészi szemfényvesztéssel a mindennapos szemét ellen

Thomas Dininger 1994 óta készíti utcáról felszedett szemétből építkező alkotásait, amelyek bizonyos távolságból szemlélve tökéletes művészi esztétikumukkal, közelebb lépve pedig az alapanyag-választásból eredő kemény üzenettel taglózzák le a nézőt.

Képzőművészet 

Áramvonalas festővásznon a fontos üzenetek is villámgyorsan célba érnek

Milan Kunc szerette volna felhívni a figyelmet a környezetvédelemre, és arra, mennyire fontos lenne megérteni az ökoszisztéma működését.

Képzőművészet 

Nagy-Britannia művészi játszótérré alakul

Legalábbis a tengerpartok, amelyeket az elkövetkező hónapokban egy New York-i művész ötlete nyomán a Föld legemblematikusabb hegycsúcsait formázó homokvárak lepnek el.

Képzőművészet 

Szorgos művészek a magányos méhek szolgálatában

Megnehezítettük a beporzók sorsát – mezőgazdasági monokultúráink egysíkúsága, a vegyszerek alkalmazása és az élőhelyeik eltűnése is veszélyezteti a méhek túlélését. Pedig az élelmezésünk és csaknem a teljes földi vegetáció fennmaradása függ tőlük.

Képzőművészet 

Művészi kis otthonok két-, négy- és hatlábúaknak

Az IKEA legfenntarthatóbb áruházának átadását célcsoportjának sajátos kiszélesítésével ünnepelte: a greenwichi művészek közreműködésének köszönhetően madaraknak, denevéreknek és méheknek is csinos otthonokat rendeztek be.

Képzőművészet 

Különös hattyúdal a modern ember vég nélküli tévedéseiről

Marco Barotti izgalmas installációja egyszerre szól a természettel való kapcsolat feladásáról, majd a pótlására tett reménytelen kísérletekről, a tömegmédia és a virtuális valóság hatalmáról és a használatával együtt termelődő elektromos szemétről.

Képzőművészet 

Plasztikofóbia – amikor nem a gyönyörködtetés, az elborzasztás a cél

A műanyagtól való beteges irtózás egyelőre nem ismeretes a lelki bajok tudói között, pedig lehet, hogy egy bizonyos szintjét hasznos lenne kifejlesztenünk magunkban – így vélekednek annak az installációnak a megálmodói, amelyet nemrégiben mutattak be Szingapúrban.

Képzőművészet 

Egy elgondolkoztató iglu Hamburgból

Ralf Schmerberg nyolc évvel ezelőtti installációjának üzenete mit sem veszített frissességéből – és ez nem a hűtőszekrények felhasználása miatt mondható el.

Képzőművészet 

The art of being – a létezés művészete

2050-re akár a földi élővilág 50%-át is elveszíthetjük – ezzel a sokkoló fenyegetettséggel szembesítenek Louis Masai alkotásai világszerte.

Képzőművészet 

Sea-art: izgalmas művészi kollaboráció korallokkal

Egy több mint másfél évtizedes múltra visszatekintő street art csoport berlini utcáit az indonéz óceán fenekére cserélte.

Képzőművészet 

Múló beavatkozás, ami nem elvesz, hanem hozzáad

A természetbarát ír tájművész több mint negyven éve hódol szenvedélyének: csodálatos tájakon alkot látványos kompozíciókat.

Képzőművészet 

Amiről a régi tájképek mesélnek

Egy több tízezer képet tartalmazó festménygyűjtemény nem csak a szépségre fogékony közönség vagy a művészettörténész érdeklődését keltheti fel, a természet- és különösen a klímakutatók számára is fontos adalékokkal szolgálhat.

Képzőművészet 

Az óceánok portréfestője

Danielle Eubank 20 éve járja a világ tengereit, hogy megörökítse különleges szépségüket, és felhívja a figyelmet a végtelen pusztításra, amit véghez viszünk bennük.

Képzőművészet 

A szemétrevaló is lehet szemrevaló

A Bordalo II. néven alkotó portugál szobrász a művészellátó helyett a szeméttelepeket látogatja, ha alapanyagra vagy ihletre van szüksége.

Képzőművészet 

Látványos installáció 168 000 darab szívószálból

Évente közel 300 millió tonna műanyagot gyártunk, 1950 óta ez a szám 8,3 milliárd tonna, és ha ez az ütem továbbra is így folytatódik, akkor 2050-re a műanyagszemét tömege nagyobb lesz az óceánokban élő összes hal súlyánál. Ráadásul a pár percig használt tárgy minimum 500 évig még hulladék marad.

Képzőművészet 

Fűzfavesszőből készült szobrok népesítik be az erdőt

A legelterjedtebb mesterség az emberiség történetében a faanyagból készített fonás. A rugalmas, természetes anyagokkal való ilyenfajta munka inspirálta Annát, a brit szobrásznőt, aki ebből az ihletettségből hozta létre ezt a modern, kortárs művészeti formát, az időtlen vesszőfonás minden csínját-bínját felhasználva hozzá.

Képzőművészet 

A tömegfogyasztással szembeni ellenállás szimbólumai: hulladékból készített egyedi Robot-szobrok

A garázsokban és gyárakban fellelhető, értéktelennek tűnő hulladékok egyedi alkotásokként születnek újjá Bruno Lefevre-Brauer kezei között.

Képzőművészet 

A természet lüktetése

A természet időtlenségét és olykor könyörtelen következetességét talán a benne és belőle megvalósuló művészet törékenysége fejezi ki a legérzékletesebben.

Képzőművészet 

Művészi álmok egy szebb valóságért

Nils Udo a környezetben, a környezetről szóló művészi iskola egyik vezéralakja.

Képzőművészet 

Múlandó alkotás, maradandó üzenet

Simon Beck a havas táj szerelmese. A hópelyhek bonyolult, ám törékeny formáinak ihletésére kezdte el készíteni az érintetlen hőmezőkre hatalmas, de múlékony alkotásait.