2020. szeptember 30., Jeromos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Képzőművészet 

Tünékeny viaszszobrok késztetnek megállásra Floridában

Első ránézésre mintha csak izzadna az erős floridai napfényben az a párducszobor, amely a klímaváltozás számos hatását már ma is megszenvedő, és még súlyosabb kockázatokkal szembenéző amerikai állam élővilágát fenyegető veszélyekre hívja fel a figyelmet. 

Képzőművészet 

Nagy a zsongás Murányi Marcell művei körül

A képzőművész úgynevezett bug hoteleket (bogárhoteleket) telepített Budapesten a zöldövezetek és a lakott területek határára.

Képzőművészet 

Amikor a találékonyság és a természet találkozik: szél hajtotta szörnyetegek ejtenek ámulatba Hollandia tengerpartjain

Theo Jansen holland szobrász lassan három évtizede készíti gigantikus, széllel hajtott teremtményeit, amelyeket a találó „strandszörny”, illetve parti állat névre keresztelt.

Képzőművészet 

Látványos szembesítés a természet törékenységével

Egymásra rakott bögrék, amelyek éppen leesnek a földre – Leon Keer holland street art művész 3D-s falfestményén elevenedik meg ez a kép egy helsingborgi épület falán.

Képzőművészet 

Dicséretes allűrből hatalmas üzletté válhat a csomagolásmentes kereskedelem

Az elmúlt 10 évben a csomagolásmentes üzletek ágazata nagyon erős növekedést mutat a boltok és a munkahelyek számát, valamint a teljes forgalom növekedését tekintve – derül ki a Zero Waste Europe hálózat vezetésével tíz országban készített iparági felmérésből.

Képzőművészet 

Grandiózus bronzgorilla figyelmeztet az emberszabásúakat szorongató veszélyekre

Egy négy és fél tonnás ezüsthátú gorilla érkezett Ausztráliából New Yorkba, hogy a városlakókat a kihalás szélén álló hegyi gorillák helyzetére figyelmeztesse.

Képzőművészet 

Mintázatok, nyüzsgés, egyensúly és egység – hogyan mesélhet egy mandala az ökoszisztémáról?

Rachel Klyve ausztrál képzőművész sajátos eszközt választott arra, hogy az élővilág egyes szereplőinek sokszínűségét és életközösségük elbűvölő egyensúlyát egyszerre mutassa meg.

Képzőművészet 

Vadászati képzőművészeti tárlat nyílik Zalaegerszegen

Az országos vadásznap nyitányaként a zalaegerszegi Városi Hangverseny és Kiállítóteremben megtekinthető időszaki kiállításon Kun Edit festőművész, Szigeti Edit fotóművész és Gyulai Gergely ékszerész-ötvösmester vadászati kultúrához kapcsolódó alkotásait mutatják be.

Képzőművészet 

Egy varsói falfestmény szembeszáll a szmoggal

A Converse City Forest projekt során két lengyel művész, Dawid Ryski és Maciek Polak fogott össze, hogy egy kicsit feldobja a lengyel főváros városképét. Az eredmény nemcsak szép és környezetbarát, de még csökkenti is a légszennyezettséget.

Képzőművészet 

Indonéziában a hagyomány és a természet megőrzése kéz a kézben jár

A számtalan környezeti kihvással küzdő országban tudósok és előadók fogtak össze, hogy az árnyjáték több száz éves eszközével meséljenek a tengeri élővilágot fenyegető veszélyekről és egyúttal egy különleges tradíciót is életben tartsanak.

Képzőművészet 

A Föld végességére figyelmeztet egy berlini kiállítás

Valódi változást vizionál egy fenntarthatóbb világról egy új kiállítás a berlini Martin Gropius Bau múzeumban.

Képzőművészet 

Van Goghról nevezték el a Hollandiában született első óriáspandát

A Kínában elsöprő népszerűségnek örvendő holland mesterről nevezték el az Ouwehands Állatkert több mint három hónapos óriáspandáját, az elsőt, amely a nyugat-európai országban jött világra – jelentette be pénteken az intézmény.

Képzőművészet 

A végtelen hullámok csillogó szépsége

Eva Volf csodálatos festményekkel fejezi ki az óceánok iránti szeretetét. Képein a hatalmas víztömeg legkülönbözőbb arcaival találkozhatunk, megismerhetjük végtelen nyugalmát, játékos hullámait, erejét és szilajságát, és a víz alatti világ titokzatos fényeit.

Képzőművészet 

Színes hímzésekről köszön ránk a természet szépsége

Az Egyesült Királyságban élő Sew Beautiful – aki igen találó művésznevet választott magának – nem kevesebbet bizonyít számunkra alkotásaival, mint hogy a hímzés művészetének nincsenek határai. Művészi szintre emelte a kézimunka műfaját...

Képzőművészet 

Különleges szobrok idézik meg a vadon élő állatok szépségét

Az ukrán Jurij Myketka két igazán izgalmas alapanyag párosításával készíti csodás szobrait: a fa és az áttetsző epoxigyanta váratlan kombinációiból gyönyörű minimalista állatszobrok születnek, amelyekben nem csupán az állatok, de az alapanyagok szépsége is visszaköszön. 

Képzőművészet 

Sokkoló jövőkép a szegedieknek

A fenntartható közlekedéssel kapcsolatos fejlesztések részeként a szegedi lakosságnak meg szeretnék mutatni a rájuk váró jövőt, ha hétköznapjaikat változtatások nélkül folytatják tovább, és hagyják, hogy a globális felmelegedés egyre jobban kifejtse pusztító hatását.

Képzőművészet 

Lebegő szatyrok bűvöletében

Tomás Saraceno vizuális művész installációi a levegő, a napfény, a lebegés és az energia bűvöletében, gyakran a tudomány és a helyi közösség bevonásával születnek meg.

Képzőművészet 

Egyszer mind kidőlünk – elpusztult fák állítanak emléket egy apró bogár gyászos diadalútjának

A kőrisrontó karcsúdíszbogár ázsiai faárukkal nem egészen 20 éve érkezett Észak-Amerikába, de alig két évtized alatt több millió fa elpusztítása írható a számlájára. Hat művész a rovar áldozatává vált körisfák felhasználásával mutatta be a drámai rombolást.

Képzőművészet 

Gigászi hal figyelmeztet a mindent elárasztó műanyaghulladékra

Akadozik a műanyag újrahasznosítása Magyarországon. A műanyagszemét jelentős része – még ha szelektív gyűjtőbe rakják is – továbbra is hulladékégetőben vagy -lerakóban végzi. Erre a problémára is felhívja a figyelmet a Greenpeace Magyarország siófoki akciója.

Képzőművészet 

Absztrakt képeken az olvadó gleccserekből áradó aggodalom

Cynthia Camlin vízfestményekből álló sorozata megkapó erővel mutatja be a rendesen ember számára láthatatlan, földtani léptékben zajló események – amilyen például egy gleccser eltűnése – felgyorsulásának felismerését kísérő, torokszorító aggodalmat.