2018. október 15., Teréz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Képzőművészet 

Nem várt helyről érkezett a legtökéletesebb mandalák mestere

Az egység, teljesség szimbólumát sok helyen megtalálhatjuk: több ezer éves buddhista szentélyekben, gótikus templomaink rózsaablakain, sőt, az aprólékos tevékenységek kedvelői színezők lapjain dúskálhatnak a mandalákban. De vajon hogyan kerülnek a tengerfenék homokjába?

Képzőművészet 

Eve Mosher és a Folyékony város

Eva Mosher hisz abban, hogy a művészet részese lehet a klímaváltozás összetett problémáival vívott küzdelemnek. Liquid City: Now and Then (Folyékony város: Most és majd) című képei komoly kutatómunka alapján beszélnek New York felszíni vizeinek jelenéről és lehetséges jövőjéről.

Képzőművészet 

A lomtalanítás esztétikája – Amit kidobunk, az mind szemét?

A 21. század emberére oly jellemző túlfogyasztás lépten-nyomon tetten érhető a mindennapokban is, de talán semmi nem példázza olyan jól, mint egy-egy lomtalanítás. Corey Isenor fotós a fotóművészet nyelvén mesél a bennünket körülvevő tárgyak lecserélhetőségének szomorúságáról.

Képzőművészet 

Óriási szeméthegyek kerültek Budapest közepére

De nem kell megijedni – ez csak egy figyelemfelhívó installáció része.

Képzőművészet 

Újrahasznosítás és fenntarthatóság a művészeten át

Üdítős fémdobozokból készült óriás halak, versszövedéket megszólaltató textilek, könyvtári székek újjáélesztése valós és virtuális térben, műanyag kockalabirintus a belváros szívében – hogy csak néhányat említsünk a 2018. szeptember 7. és november 7. között megrendezésre kerülő ART MOMENTS kortárs vizuális művészeti fesztivál látványosságai közül.
(Fotó: ART MOMENTS/facebook.com)

prae.hu
Képzőművészet 

Vészjósló jövő vibráló vásznakon

Az elhivatott művészek, akik képeikkel nemcsak gyönyörködtetni, de elgondolkoztatni, sőt, cselekvésre sarkallni is szeretnének, gyakran ábrázolják élesen, olykor felnagyítva korunk problémáit. Alexis Rockman ennél is drasztikusabb eszközhöz nyúl. 

Képzőművészet 

Kedves Klíma!

A Kedves Klíma! projekt alkotóinak célja, hogy az emberek élő és élettelen természethez fűződő érzéseinek elmélyítésével hassanak a klímaváltozással kapcsolatos gondolkodásra.

Képzőművészet 

Művészi táblák hirdetik a házak előtt, mikor nyeli el őket a víz

Amerikai filmekben gyakran láthatjuk, amint egy ház tulajdonosa eladó vagy éppen eladva feliratú táblát helyez el a háza előtt. A tengerszint-emelkedés által erősen fenyegetett dél-floridai Pinecrest lakosai Xavier Cortada képzőművész segítségével megkapó és kérlelhetetlen módot találtak a rájuk leselkedő veszély tudatosítására.

Képzőművészet 

Szemétből 3D-s street art

Artur Bordalo (más néven Bordalo II) portugál származású street art művész. A nagyapja által festett klasszikus akvarellek, illetve az illegális graffitik által adott életérzés formálta egyedi megoldásait. Alkotásai mellett nem mehetünk el szó és megállás nélkül – amennyiben Lisszabon, Párizs vagy Lausanne utcáit járjuk.

Képzőművészet 

Ezek a képek szó szerint hangyaszorgalommal készültek

Iantha Naicker különleges alkotásainak elkészítéséhez ugyanis az apró rovarokat hívta segítségül.

Képzőművészet 

A tengerparti hulladékból műalkotás

Az 1950-es években a pop art művészek képeinek élénk színei, ordító feliratai és fanyar humora tartott tükröt a kialakulóban lévő fogyasztói kultúrának. Az amerikai festő, Karen Hackenberg Andy Warhol nyomdokain járva próbálja felrázni a 21. század műanyagfüggő fogyasztóit.

Képzőművészet 

A szárazság a régészek kezére játszott Nagy-Britanniában

Az idén nyáron az egész Földet fojtogató kánikula Nagy-Britanniát is rosszul érintette: Manchesterben láprétek gyulladtak ki, Walesben autóutak olvadtak el, a műholdfelvételeken pedig egyértelműen látszik, ahogy a szárazság zöldből barnába borította a szigetet. Ideje volt már, hogy végre haszonélvezői is akadjanak a brit hőségnek – bár arra kevesen számíthattak, hogy épp a régészek lesznek azok.
(Fotó: Historic England)

qubit.hu
Képzőművészet 

50 ezer méhet fest világszerte a környezetbarát művész

Különleges kezdeményezés az amerikai művész méhek megmentését és a figyelemfelhívást célzó akciója. A festő alkotásainak fókuszában nem kizárólag a művészet, sokkal inkább a környezettudatosság és az odafigyelés áll. Azért így is van miben gyönyörködni!

Képzőművészet 

10+5 kihagyhatatlan kiállítás nyárra

Élethű dinók Amerikából, Frida Kahlo szimbolikus festményei, egyperces szobrok, vetőmagot hirdető századelős plakát, a magyar művészvilág ikonikus alakjainak balatoni fotói az 50-es,70-es évekből, 9 ország dizájnereinek munkái, a csodálatos kerttel büszkélkedő Klimt-villa. 10+5 érdekes és izgalmas nyári kiállítást ajánlunk Bécsben, valamint Budapesten és környékén.

fidelio.hu
Képzőművészet 

Abby McBride, a tengeri madarak krónikása

A tengeri madarak az élővilág legveszélyeztetettebb csoportjai közé tartoznak – egyes becslések az elmúlt fél évszázadban mintegy 70 százalékkal csökkent az egyedszámuk. Abby McBride tudományosan képzett grafikus célja, hogy rajzaival felhívja a figyelmet Új-Zéland különleges madárvilágára.
(Kép: Abby McBride/nationalgeographic.com)

nationalgeographic.org
Képzőművészet 

Egy kínai művész palackozott talajvíz árusításával bírta cselekvésre a kínai döntéshozókat

Brother Nut kínai művész figyelemfelkeltő akciójában az országban közkedvelt Nongfu Spring ásványvíz 9000 palackját töltötte meg – kristálytiszta folyadék helyett a Xiaohaotu település környékéről származó barna, zavaros talajvízzel – számolt be a nytimes.com.

Képzőművészet 

Kilométeres festmény díszíti a pesti rakpartot

A WWF Magyarország és partnerei egy egy kilométer hosszú, Dunát ábrázoló festménnyel hívják fel a figyelmet hazánk legnagyobb folyójának jelentőségére, a folyóban és árterein található fajok megóvásának fontosságára. A műalkotás egy szabadtéri pop-up kiállítás keretében, mindössze egyetlen napig, 2018. július 24-én lesz látható a Carl Lutz felső rakpart Margit híd és Árpád híd közötti szakaszán. 

Képzőművészet 

Tudósítás a Város vs. természet kiállításról

A Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria neve ellenére nemcsak a gyerekeket és fiatalokat várja kiállításaival, hanem szüleiket is. Az augusztus 24-ig megtekinthető Város vs. természet kiállításuk kimondottan a városlakókat célozza meg, az elgondolkodtatás szándékával. A galéria vezetőjével és a kiállítás kurátorával, Kaposi Dorkával a recity.hu készített interjút.
(Fotó: Tranker Kata kisplasztikája/recity.hu)

recity.hu
Képzőművészet 

A Times Square „elárasztásával” figyelmeztet a klímaváltozás hatásaira egy művész

A New York-i Times Square virtuális elárasztásával figyelmeztet a klímaváltozás hatásaira egy amerikai művész, aki multimédiás alkotása révén mutatja meg, milyen következményekkel járna az éghajlatváltozás okozta tengerszint-emelkedés a város alacsonyan fekvő területein.

Képzőművészet 

Mit veszítünk, ha kihalnak a gorillák, a pandák vagy a rinocéroszok?

Sonny, a nyugat-afrikai street art meghatározó alakja legújabb műveit nem hatalmas házfalakon, hanem egy galériában mutatja meg. Szokásához hűen állati portrékat készített – nagyon hatásos és elgondolkoztató portrékat.