2021. január 20., Fábián, Sebestyén
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Képzőművészet 

Andy Goldsworthy: Jégbe fagyott költői pillanatok

Most, hogy a hó és a jég különleges játékaira újra rácsodálkozhatunk, érdemes felidézni a land art egyik legnagyobb mesterének téli alkotásait.

Képzőművészet 

Emily Carr: a természetrombolás egyik első krónikása

A kanadai festő és író az alaszkai erdőségek szerelmeseként az elsők között ismerte fel a természet kizsákmányolásának fenyegető drámáját.

Képzőművészet 

A világ legrégebbi barlangi állatfestményét találták meg Indonéziában

A vaddisznót ábrázoló festmény a régészek szerint 45 ezer évvel ezelőtt készülhetett.

Képzőművészet 

Az első művészek modern örököse

Ulrike Arnold német festőművészt az ősi barlangrajzok fordították a festészet felé, hogy mint több ezer éves elődei, a kietlen tájakból merítsen ihletet és színeket.

Képzőművészet 

A partitúra olvadó tájakról mesél

A Pulitzer-díjas John Luther Adams hosszú éveken át egy Alaszka mélyén megbúvó kunyhóban felállított zongorán komponálta a természet szépségét és törékenységét egyszerre közvetítő műveit.

Képzőművészet 

A természet lesz a bécsi Kunst Haus fő témája 2021-ben

Az intézmény fókuszába a Rethinking Nature témája kerül, vagyis az a kérdés, hogy a fotográfia hogyan befolyásolja a természet észlelését. Emellett kiemelt figyelmet kapnak fotós nők és a második alkalommal sorra kerülő Foto Wien fesztivál is.

Képzőművészet 

Ezek a graffitik nemcsak az utcaképre, de a városi levegőre is frissítően hatnak

Az olasz fejlesztésű Airlite festékkel készült alkotások nemcsak a szmoggal és a baktériumokkal veszik fel a versenyt, de a falak hőmérsékletét is csökkentik, így a kibocsátást tovább fokozó klímaberendezések használatát is segítenek visszafogni.

Képzőművészet 

Ecsetvégen az olvadó permafroszt

Oroszországban és Kanadában található a Föld permafroszttal és boreális erdőkkel borított területének túlnyomó része. A jég olvadásával átalakuló élőhelyek jelentőségére hívja fel a figyelmet az a tudományos-művészeti projekt, amelyet Átmenetek címmel online mutattak be.

Képzőművészet 

Vesszünk el Henri Rousseau képzeletbeli dzsungeleiben

A francia mester képein „gyakran ábrázolt természetben játszódó jelenetet, vadállatokat a dzsungelben vagy labdajátékot a parkban. Alakjai szinte elvesznek a burjánzó növényzetben, a táj beburkolja, mély színekkel öleli körül a figurákat”.

Képzőművészet 

Csupasz falakról néz ránk a késlekedésünk által előrevetített jövő

Camille Seaman fotós két évtizede dolgozik azon, hogy megörökítse a föld sarkvidékeinek gyorsuló ütemen átalakuló tájait. Egyszerre gyönyörű és aggasztó képeiből most az emelkedő tengerszint által fenyegetett városok falain köszönnek vissza világszerte, hogy a fokozódó kockázatokkal szembesítsenek.

Képzőművészet 

A klíma vizsgálata segíthet megérteni az ősi termékenységszobrokat

Richard Johnson, a Coloradói Egyetem Anschutz Orvostudományi Karának munkatársa szerint a korabeli éghajlat és étrend jellegzetességei segíthetnek jobban megérteni a Vénusz-szobrok titkát.

Képzőművészet 

Jégből formázott pingvincsaládok figyelmeztettek az óceáni élővilág sérülékenységére

A Greenpeace 2020 elején világszerte jégből készült szobrokkal hívta fel a figyelmet a klímaváltozás és a tengerek szennyezése miatt visszaszorulóban lévő fajok helyzetére.

Képzőművészet 

Gúlába rendezett hulladékkal üzen az egyiptomi művész

Kairó városa leginkább a közelben fekvő Gizai piramisok ősi örökségéről ismert, de mára a város szemétproblémája is egetverő méreteket öltött.

Képzőművészet 

A vízzel együtt a világban csörgedező zene is megfogyatkozik

Susie Ibarra komponista, az ütőhangszerek specialistája, és Michele Koppes gleccser- és klímakutató a világ legfontosabb víztározóinak számító gleccsereket állította mikrofon elé, hogy a hasadás, csobogás majd zubogás hangjaival meséljen el egy vízhiánnyal fenyegető történetet.

Képzőművészet 

Egy változékony freskó figyelmeztet a klímaváltozással kapcsolatos felelősségünkre

A Mural Pledge (Fogadalom Fala) egy erőteljes köztéri alkotás, amely az Austin városában uralkodó hőmérsékleti viszonyok függvényében átalakul.

Képzőművészet 

Elképesztő sziklarajzokra bukkantak az amazóniai esőerdőben

Az „őseink Sixtus-kápolnájaként” aposztrofált, több mint tíz kilométeren át húzódó sziklarajzok között több ezer emberi, állati és növényábrázolás található, melyek közül a legrégebbieket 12 500 évvel ezelőtt rajzolhatták fel a falra.

Képzőművészet 

A régi festmények nemcsak a kurátorok, de a klímatudósok szívét is megdobogtatják

Egy új tanulmány szerint a naplementéket ábrázoló, több száz éves tájképek segíthetik a kutatókat a légkörbe jutó szennyeződések hatásainak megértésében.  

Képzőművészet 

Cédruskupola emlékeztet az erdei esők békéjére

A Matthijs la Roi Architects kreatív építészeti iroda fából készült, kupola alakú amfiteátrumot alkotott a belgiumi Sint-Arnolduspark erdős területén. A projekt legérdekesebb része a mesterséges eső, ami egyedi hangzással egészíti ki a természet csendjét.

Képzőművészet 

Vádló tekintetek kereszttüzében

Jenny Kendler amerikai aktivista és művész szürreális szobra az Egyesült Államok madárvilágát fenyegető veszélyekre hívja fel a figyelmet.

Képzőművészet 

A Petri-csészében is virágozhat a művészet

A Synlab két mikrobiológusa, Szijj Orsolya és Seres Anikó Petri-csészében és baktériumok segítségével festették meg az őszi táj képeit.