2021. április 14., Tibor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Képzőművészet 

A képzőművészetben is dívik az újrahasznosítás

A kortárs művészet már régen felfedezte magának a zero waste szemléletmódot: számos alkotó dolgozik itthon is szemétben talált tárgyakból vagy éppen ipari hulladékanyagokból.

Képzőművészet 

Kucsora Márta műveinek esszenciája a természet és az absztrakció

Önálló kiállításon mutatkozik be Kucsora Márta festőművész New Yorkban: a Super Natural című válogatásban tíz monumentális alkotást láthatnak az érdeklődők az Egyesült Államokban.

Képzőművészet 

Játékos rajzok pasztellszínekkel mesélnek a modern ember páni félelméről

A klímaváltozással kapcsolatos szorongás, az ismerős világ elvesztése felett érzett aggodalom nem csak sötét és hideg színekkel vagy a rettegés plasztikus ábrázolásával ragadható meg. Vicki Ling képein mindennapjaink megszokott, meghitten ismerős darabkái köszönnek vissza a veszélyt felidéző, szimbolikus elrendezésben.

Képzőművészet 

Meredith Woolnough hímzett szobrai az élővilágot átszövő finom mintázatokról lebbentik fel a fátylat

A nemzetközi elismerésnek örvendő, többszörösen díjazott ausztrál művész aprólékos öltéseivel a természetben megjelenő finom erezetek, mintázatok feltérképezésével a földi élet összefüggéseiben rejlő szépséget, egyensúlyt és harmóniát járja körbe.

Képzőművészet 

Ámulat és viszolygás határán: már annyi a tenger végtelenjében úszó szemét, mint égen a csillag

Mandy Barker Hong Kong Soup című sorozatának művészi fotográfiái a Hubble űrteleszkóp képeinek végtelen szépségét idézik meg egy gyomorszájon vágó csavarral.

Képzőművészet 

Kitinből és ízelt lábakból épít rovarszobrokat a magyar képzőművész

Halott rovarokat szed szét, majd rak össze új formában Szöllősi Géza képzőművész, akinek miniatűr szobrai leginkább kigyúrt akciófigurákra vagy a Transformers-filmekből ismert robotokra emlékeztetnek.

Képzőművészet 

Iparművészeti alkotások a fenntarthatóság jegyében – onine kiállítás

A Kozma Lajos kézműves iparművészeti ösztöndíj 1987 óta nyújt szakmai és anyagi támogatást a fiatal iparművészeknek. A 2019-es évfolyam online beszámoló kiállításán az újszerűség és a progresszivitás jegyében készült változatos alkotásokkal és egyéni utakat bejáró művészekkel találkozhatunk.

Képzőművészet 

Sir David Attenborough már jégszoborként is figyelmeztet a klímaváltozásra

Ezen a bolygón kevesen tettek többet az éghajlatváltozás pusztító erejének tudatosításáért, mint Sir David Attenborough. Ezt az üzenetet közvetíti Londonban, a Temze déli partján húzódó South Bank városnegyedben egy új műalkotás is, mely a szeretett természettudós két méter magas jégszobrát ábrázolja.

Képzőművészet 

Művészi kilátó várja a Cserhátba látogatókat

A különleges Kéz-kilátó Felsőtold és Hollókő között, az Országos Kéktúra útvonalán rejtőzik.

Képzőművészet 

A természet morzsáiból rögtönzött tünékeny portrék

Vicki Rawlins a természetben elrejtett hasonlóságok felkutatásának mestere. Pár percre megteremtett képein minden apró szirom, fűszál és kavics olyan magától értetődően simul a helyére, mintha mindig is rebbenő szempilla, kócos frizura vagy megejtő emberi tekintet szeretett volna lenni.

Képzőművészet 

A FÉSZEK az élet teljességének és komplexitásának szimbóluma

Sztojánovits Andrea interaktív fényinstallációjában a szakralitás és a tudományos világkép találkozik az ősi népi bölcselettel, betekintést nyújtva a teremtés és az élet szent misztériumába.

Képzőművészet 

Ha máshogy nem, képzeltben vándoroljunk békét hozó tájakon

„A természet kifogyhatatlan inspirációforrás, hiszen akkora változatosságot mutat. El sem tudom képzelni, hogy bárki valaha is ráunhatna” – vallja Natasha Newton, akinek grafikái számos rajongójának otthonában segítenek felidézni a természet megnyugtató jelenlétét.

Képzőművészet 

Mintha csak egy félresiklott cirkuszi előadás nézői lennénk...

A 21. század embere a kiirtott erdők, a mindent elárasztó szemét és a klímaváltozás fenyegető háttere előtt sokszor csak tehetetlen szemlélőnek érezheti magát.

Képzőművészet 

Műalkotások készülnek a Csomolungma meredélyein összegyűjtött szemétből

A Nepálban készülő műveket ki is állítják egy galériában: a kezdeményezéssel arra akarják felhívni az emberek figyelmét, hogy nem szabad hagyni, hogy a világ legmagasabb hegye szemétlerakóvá váljon.

Képzőművészet 

Andy Goldsworthy: Jégbe fagyott költői pillanatok

Most, hogy a hó és a jég különleges játékaira újra rácsodálkozhatunk, érdemes felidézni a land art egyik legnagyobb mesterének téli alkotásait.

Képzőművészet 

Emily Carr: a természetrombolás egyik első krónikása

A kanadai festő és író az alaszkai erdőségek szerelmeseként az elsők között ismerte fel a természet kizsákmányolásának fenyegető drámáját.

Képzőművészet 

A világ legrégebbi barlangi állatfestményét találták meg Indonéziában

A vaddisznót ábrázoló festmény a régészek szerint 45 ezer évvel ezelőtt készülhetett.

Képzőművészet 

Az első művészek modern örököse

Ulrike Arnold német festőművészt az ősi barlangrajzok fordították a festészet felé, hogy mint több ezer éves elődei, a kietlen tájakból merítsen ihletet és színeket.

Képzőművészet 

A partitúra olvadó tájakról mesél

A Pulitzer-díjas John Luther Adams hosszú éveken át egy Alaszka mélyén megbúvó kunyhóban felállított zongorán komponálta a természet szépségét és törékenységét egyszerre közvetítő műveit.

Képzőművészet 

A természet lesz a bécsi Kunst Haus fő témája 2021-ben

Az intézmény fókuszába a Rethinking Nature témája kerül, vagyis az a kérdés, hogy a fotográfia hogyan befolyásolja a természet észlelését. Emellett kiemelt figyelmet kapnak fotós nők és a második alkalommal sorra kerülő Foto Wien fesztivál is.