2018. április 19., Emma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Képzőművészet 

A műanyag kettős arcával a kurátorok is megküzdenek

Sokszor hallottuk, hogy a műanyag évszázadok alatt sem bomlik el, ezért hajlamosak voltunk tartós, időtálló anyagként gondolni rá. Talán így voltak ezzel azok a művészek is, akik az 1960-as évek óta érzéseik, gondolataik formába öntésére a szerves polimereket választották. Napjainkban, amikor egyre több kutatás szembesít minket a ténnyel, hogy szétforgácsolódott műanyagok mikroméretű darabjainak millió vesznek körül bennünket, már sejthetjük: ez talán nem volt részükről a legszerencsésebb ötlet.

Képzőművészet 

Tengerszint alatti kertek

Vajon mit keres egy laboratóriumhoz hasonlító, halastavat veteménnyel kombináló kert egy művészeti intézmény háza táján? Hogy jut eszükbe sört főzni, majd a sörfőzés hulladékanyagát gombaszövedékkel beoltva szigetelőpaneleket készíteni? Hogy fér meg egymás mellett egy mesterséges intelligenciával közösen jegyzett neofuturista vacsora és egy emberi könnyből kristályszerkezeteket tenyésztő projekt? Hollandiában mind a kulturális intézmények, mind az önkormányzatok nyitottak a kísérleti kertmegoldásokra, ösztönzik létrejöttüket. Az artmagazin.hu körképe ilyen határátlépő projektekből mutat be egy csokorra valót.
(Fotó: Husky/Wikimedia Commons)

artmagazin.hu
Képzőművészet 

Szétdobált flip-flopból színpompás alkotás

Az egyik leggyakrabban hátramaradó műanyaghulladék a tengerparton: gyatra alapanyaga miatt olcsó, így a gazdája egy legyintéssel elintézi a kényelmetlen „tangapapucs” hiányát: a sok ilyen legyintésért azonban szennyezett partokkal és a számukra is kívánatos színekben pompázó lábbelik darabjaitól fuldokló élőlényekkel fizetünk.

Képzőművészet 

A művészet eszközeivel a védett állatok érdekeiért

Hogy lehet egy képen bemutatni a veszélyeztetett állatok szépségét és az őket veszélybe sodró emberi tevékenységet? Said Dagdeviren török grafikus-dizájner  sorozata éppen erre vállalkozott. A különleges alkotások a kettős expozíció eszközével, cinemagráffal készült GIF-ek.

trendland.com
Képzőművészet 

Papírba metszett természet

A brit–ír származású művész, Rogan Brown a természet alkotóelemeinek finom részleteit, szabályos szerkezetű, leheletfinom struktúráit ragadja meg fehér papírból metszett, a zúzmara finom csipkéit idéző alkotásaival.

Képzőművészet 

Menő rajzokon Magyarország gyönyörű tájai

Hogyan lesz egy híres graffitisből természetszerető, elismert grafikus? Mi a közös a fújás és a természetben való kalandozás között? Ez is kiderül az interjúból, amelyet a Turista Magazin legújabb, Magyarország tájairól készült állati grafikasorozatának kapcsán készített készített Brunszkó Lászlóval, as. Nikon One-nal.

turistamagazin.hu
Képzőművészet 

Hannah Rothstein és az időgépbe helyezett plakátok

Hannah Rothstein illusztrátort a klímaváltozással kapcsolatos aggodalom inspirálta, amikor hét híres amerikai plakátot, nemzeti parkok ismert vintage posztereit, újragondolta – meg akarta mutatni, milyenek lehetnek ezek az amerikaiak által szeretett és ismert helyek 2050-re, ha nem teszünk a globális felmelegedés ellen.

Képzőművészet 

Zaria Forman jeges ecsetje

Zaria Forman célja, hogy az olvadó jégrétegek és az emelkedő tengerszint aggasztó igazsága és tényei mellett is képesek maradjuk meglátni a szépséget.

Képzőművészet 

Sean „Hula” Yoro és az erózió üzenete

Otthona, Hawaii, Sean „Hula” Yorót nem csak a hullámlovaglás, a természet szeretetére is megtanította. A szörfös és autodidakta művész nehezen megközelíthető helyszíneken –  kikötők, gátak falára, természeti képződményekre – készít portrékat a táj változékonyságának érzékeltetésére.

Képzőművészet 

Courtney Mattison – a korallok szobrásza

A klímaváltozás jelentőségének érzékeltetését az teszi annyira nehézzé, hogy többnyire nem látványos. A korallok esete kivételes, a hatás egyértelmű: ahogy a víz melegszik, a korallok kifehérednek, és ha a hőmérséklet nem stabilizálódik, végül szétesnek. „Olyan, mint egy hatalmas város, amely csődbe megy, majd összedől” – fogalmaz az egykori tengerbiológia szakos hallgató és szobrász, Courtney Mattison.

Képzőművészet 

Lisa Murray, a klímaváltozás fotográfusa

Lisa Murray fotográfus képei a Föld azon tájairól tudósítanak, ahol a klímaváltozás nem megosztó vitatéma vagy ködös tudományos koncepció, hanem a mindennapokat megkeserítő kézzelfogható valóság.

Képzőművészet 

Madarak borítják el New York falait

New York Manhattan körzetét  madarakat ábrázoló, színes, művészi színvonalú graffitikkel borítják. Némelyek hatalmas falfelületeket díszítenek, mások kisebb falrészleteket vagy üzletek biztonsági redőnyeit. Sok közülük csak éjszaka csodálható meg, miután az üzletek lehúzták rolóikat.
(Festette: James Alicea, Fotó: Mike Fernandez)

Képzőművészet 

Sea Walls – Tengerekről mesélő falak

A PangeaSeed művészeti programjának célja, hogy az óceánok megőrzésének fontosságát bemutató alkotásokkal szóljon a Föld nagyvárosaiban élő emberekhez. A program 2014-es elindulása óta kétszáznál is több kortárs művész csatlakozott a kezdeményezéshez, akiknek a művei tizenkét országban 300 falon hirdetik a tenger szépségét és sérülékenységét.

Képzőművészet 

Újra magyar siker az ENSZ nemzetközi rajzversenyén: 13 éves székesfehérvári kislány lett a második helyezett

A FAO élelmezési világnapi rajzversenyén második lett korosztályában a székesfehérvári Kluge Berta Ida. Európából mindösszesen ketten szerepeltek sikeresen az élelmezési világnaphoz kapcsolódó nemzetközi rajzversenyen, melynek témája az volt, hogyan befolyásolhatja az élelmezésbiztonság és a vidékfejlesztés a migráció jövőjét.

Képzőművészet 

Jill Pelto, és a művészetté nemesedett infografikák

A klímatudósok folyamatosan küzdenek azzal, hogyan fordítsák le a tudomány eredményeit jól érthető, befogadható üzenetekre. Erre a művészet – az irodalom, a zene, és a képzőművészet –  eszközei  a legalkalmasabbak, amit Jill Pelto művei is bizonyítanak. (Kép: www.jillpelto.com)

Képzőművészet 

A használt teafilterek megdicsőülése

Legtöbben eldobjuk a kiázott teás filtereket használatuk után, majd jóízűen elfogyasztjuk kedvenc meleg italunkat. Azonban Ruby Silvious amerikai művész egyáltalán nem szemétként tekint ezekre a kiázott, mindenki más számára haszontalan kis tárgyakra, inkább miniatűr festővászonként kezeli őket, és frenetikus műalkotásokat készít rájuk.

noizz.hu
Képzőművészet 

Egy Madridban készített installáció a világot sújtó műanyagválságra figyelmeztetett

A Luzinterruptus művészcsoport installációjához 60 000 műanyag palackra volt szükség, amelyek műanyaggyűjtő szigetekről, kis- és nagyvállalatoktól, valamint az installációt befogadó Luna de Octubre fesztivál szervezőitől kerültek összegyűjtésre.

Képzőművészet 

Gallyakból font alkotások

Patrick Dougherty alkotásai tökéletesen beleolvadnak a természetbe, mintha nem is emberi kéz, hanem maga a természet alkotta volna őket. A különös szobrász művészete ötvözi a természet organikus struktúráját, és a különböző kézműves kosárfonó technikákat. Kezei között az ágak és gallyak művészi formában fonódnak össze.

Képzőművészet 

A tékozlás művészete

Michelle Reader vérbeli recycling művész: a kezei között minden olyan dolog, amiben egy átlagember nem lát többet puszta szemétnél, új életre kel. A művész 1997 óta dolgozik újrahasznosított alapanyagokkal, egyedülálló szobrai háztartási és ipari hulladékból születnek, szépséget teremtve az enyészetből.

Képzőművészet 

7 művészeti alkotás a klímaváltozásról

A klímaváltozás művészeti ábrázolása nem ismeretlen dolog, sőt a művészek egyre gyakrabban reflektálnak az éghajlatváltozásra. A klímaváltozás művészete az aktuális környezeti állapot, a kultúra és a művészet kereszteződése, ami véleményt formálóan segít a környezeti problémák kibontásában, megértésében. Megmutatja, hol vagyunk most, hol voltunk, és merre tarthatunk. 

https://www.buzzfeed.com/?utm_term=.yrw21Dg8r#.xsx2YKneM