2018. december 12., Gabriella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Képzőművészet 

Környezet-művészet, aktivizmus és közösségi jelenlét

Idén nyáron valósult meg először az ökológiai problémák iránt elkötelezett művésztelep, az ÉrTEM projekt Gömörszőlősön. Az egyhetes program során olyan, a környezetre nem káros anyagokból készült művek létrehozása volt a cél, melyek ökológiai lábnyomunk minimalizálására kívánták felhívni a figyelmet, miközben megkísérelték a művésztelep aktív részesévé tenni a helyi lakosokat is.

Képzőművészet 

Mátyási Péter: Herbárium

Előszeretettel képzeljük magunkat a természeten kívül állónak, a kultúránk által meg-különböztetettnek. A természet még a legjobb esetben is valami megfigyelendő és tudományosan kikutatandó, de mindig a „másik”, a „vad” marad számunkra.

Képzőművészet 

Búzamező a felhőkarcolók árnyékában

Dénes Ágnes (Agnes Denes) magyar származású amerikai festő, konceptuális művész, egyetemi tanár, a land art egyik legelső művelője, aki leginkább azzal vált világszerte ismertté, hogy a 80-as évek elején búzát termesztett a New York-i felhőkarcolók árnyékában.

Képzőművészet 

Természet, átalakítás alatt

„A természet az igazi értékét akkor nyeri el, ha kontrasztba tudjuk helyezni az ellentétével – csak azáltal becsüljük meg a tiszta levegőt, a szabálytalan formákat, a zöldet, ha már megtapasztaltuk a hiányát.” Márpedig ettől már az impresszionista festők is szenvedtek.

Képzőművészet 

Klímakelimek – aggasztó adatok szépséges köntösben

Ezek a színpompás faliszőnyegek nem csak esztétikai célt szolgálnak: minden darab egy év hőmérsékletének alakulását képezi le.

Képzőművészet 

A természet szobrászai

Egy amerikai házaspár mesteri szintre emelte a művészet és az élővilág kapcsolatát: a természetben, a természetből és a természetért hozzák létre alkotásaikat.

Képzőművészet 

Etikus finanszírozás és zöld aktivizmus a múzeumban

Amszterdam, London és Párizs múzeumaiban egyre gyakoribbak az olajvállalatok „artwashing” tevékenysége elleni akciók. De mit ér egy maroknyi aktivista kiállása az etikus finanszírozás mellett? – teszi fel a kérdést az artportal.hu.

Képzőművészet 

Így szembesülnének a popkultúra alakjai az ökológiai katasztrófákkal

A francia Billy Drausin autodidakta módon sajátította el az illusztrációkészítés csínját-bínját, idén októberben pedig az Inktober kezdeményezés égisze alatt úgy döntött, rajzaival a popkultúra alakjait házasítja össze a hozzájuk köthető, az emberiség által okozott környezeti katasztrófákkal.

Képzőművészet 

Életnagyságú hulladékbálna figyelmeztet a vízszennyezésre San Franciscóban

Műanyaghulladékokból készült, 24 méter hosszú kék bálna hívja fel a figyelmet az óceánok szennyezettségének egyre égetőbb problémájára a San Franciscó-i Golden Gate híd szomszédságában.

Képzőművészet 

Nem várt helyről érkezett a legtökéletesebb mandalák mestere

Az egység, teljesség szimbólumát sok helyen megtalálhatjuk: több ezer éves buddhista szentélyekben, gótikus templomaink rózsaablakain, sőt, az aprólékos tevékenységek kedvelői színezők lapjain dúskálhatnak a mandalákban. De vajon hogyan kerülnek a tengerfenék homokjába?

Képzőművészet 

Eve Mosher és a Folyékony város

Eva Mosher hisz abban, hogy a művészet részese lehet a klímaváltozás összetett problémáival vívott küzdelemnek. Liquid City: Now and Then (Folyékony város: Most és majd) című képei komoly kutatómunka alapján beszélnek New York felszíni vizeinek jelenéről és lehetséges jövőjéről.

Képzőművészet 

A lomtalanítás esztétikája – Amit kidobunk, az mind szemét?

A 21. század emberére oly jellemző túlfogyasztás lépten-nyomon tetten érhető a mindennapokban is, de talán semmi nem példázza olyan jól, mint egy-egy lomtalanítás. Corey Isenor fotós a fotóművészet nyelvén mesél a bennünket körülvevő tárgyak lecserélhetőségének szomorúságáról.

Képzőművészet 

Óriási szeméthegyek kerültek Budapest közepére

De nem kell megijedni – ez csak egy figyelemfelhívó installáció része.

Képzőművészet 

Újrahasznosítás és fenntarthatóság a művészeten át

Üdítős fémdobozokból készült óriás halak, versszövedéket megszólaltató textilek, könyvtári székek újjáélesztése valós és virtuális térben, műanyag kockalabirintus a belváros szívében – hogy csak néhányat említsünk a 2018. szeptember 7. és november 7. között megrendezésre kerülő ART MOMENTS kortárs vizuális művészeti fesztivál látványosságai közül.
(Fotó: ART MOMENTS/facebook.com)

prae.hu
Képzőművészet 

Vészjósló jövő vibráló vásznakon

Az elhivatott művészek, akik képeikkel nemcsak gyönyörködtetni, de elgondolkoztatni, sőt, cselekvésre sarkallni is szeretnének, gyakran ábrázolják élesen, olykor felnagyítva korunk problémáit. Alexis Rockman ennél is drasztikusabb eszközhöz nyúl. 

Képzőművészet 

Kedves Klíma!

A Kedves Klíma! projekt alkotóinak célja, hogy az emberek élő és élettelen természethez fűződő érzéseinek elmélyítésével hassanak a klímaváltozással kapcsolatos gondolkodásra.

Képzőművészet 

Művészi táblák hirdetik a házak előtt, mikor nyeli el őket a víz

Amerikai filmekben gyakran láthatjuk, amint egy ház tulajdonosa eladó vagy éppen eladva feliratú táblát helyez el a háza előtt. A tengerszint-emelkedés által erősen fenyegetett dél-floridai Pinecrest lakosai Xavier Cortada képzőművész segítségével megkapó és kérlelhetetlen módot találtak a rájuk leselkedő veszély tudatosítására.

Képzőművészet 

Szemétből 3D-s street art

Artur Bordalo (más néven Bordalo II) portugál származású street art művész. A nagyapja által festett klasszikus akvarellek, illetve az illegális graffitik által adott életérzés formálta egyedi megoldásait. Alkotásai mellett nem mehetünk el szó és megállás nélkül – amennyiben Lisszabon, Párizs vagy Lausanne utcáit járjuk.

Képzőművészet 

Ezek a képek szó szerint hangyaszorgalommal készültek

Iantha Naicker különleges alkotásainak elkészítéséhez ugyanis az apró rovarokat hívta segítségül.

Képzőművészet 

A tengerparti hulladékból műalkotás

Az 1950-es években a pop art művészek képeinek élénk színei, ordító feliratai és fanyar humora tartott tükröt a kialakulóban lévő fogyasztói kultúrának. Az amerikai festő, Karen Hackenberg Andy Warhol nyomdokain járva próbálja felrázni a 21. század műanyagfüggő fogyasztóit.