Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 7., Herman
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Képzőművészet 

Buja növényzet, végtelen erdők – Tomás Sánchez festményei

Mesés dzsungelképekkel próbálja természetközelibbé tenni a belső tereket az emblematikus tájképeiről ismert nemzetközi hírű kubai festőművész, Tomás Sánchez, aki festményei, metszetei vagy épp szobrai alkotásakor gyakran merítkezik meditációs tapasztalataiból. 

Képzőművészet 

A természet nem csak tárgya lehet az alkotásnak

Catherine Chalmers sohasem dolgozik egyedül – egy hatalmas alkotóközösség tagjaként tekint magára. Igaz, kollégái nem az emberi fajból kerülnek ki.

Képzőművészet 

Művészi tájakon kalandozó tekintet

A tájképfestészet sok száz éves hagyományának hála akár a négy fal közé szorulva is adott a lehetőség, hogy a természet – sokszor csak egykor volt – szépségében gyönyörködhetünk.

Képzőművészet 

Felelősek vagyunk értük – Csodás festmények az emelkedő tengerszint veszélyeiről

A hiperrealista állatportréiról ismert Lisa Ericson Islands (Szigetek) című csodás képsorozata nagyfokú érzékenységgel hívja fel a figyelmet arra, hogy az állatvilágnak milyen veszélyekkel kell szembenéznie a klímaváltozás következtében, mennyire védtelenek az egyre emelkedő tengerszinttel szemben. 

Képzőművészet 

Mit tehet a művészet, amikor a plasztik politikai szereplővé lép elő?

A világ minden tájáról Indonéziába áramló szemét nem csak a természeti környezetet helyezi nyomás alá, a helyiek hagyományos életformáit is kihívások elé állítja. Az itt élő művészek egy része most új köntösben, velős gondolatokkal megtöltve csempészte vissza a műanyagot az egyik legnagyobb kibocsátónak számító Ausztráliába.

Képzőművészet 

Volt egyszer egy plasztikbolt, ahol minden plasztik volt

A New York-i Times Square hamarosan egy grandiózus installációnak ad otthont, amely ismét rámutat: az egyszer használatos műanyagokkal alaposan bevásárolt az emberiség.

Képzőművészet 

Magvas gondolatok jégbe öntve

Az amerikai környezetművész, Basia Irland négy évtizede készíti víz körül forgó installációit, amelyek a folyókhoz, a fertőzött ivóvízhez és a vízhiányhoz kapcsolódó problémákat járják körbe.

Képzőművészet 

Húsz éve ment el a természet művészi nagykövete

2000. február 19-én, a Queen Elizabeth II. óceánjáró fedélzetén hunyt el Friedensreich Hundertwasser osztrák festő és grafikus, épülettervező, filozófus.

Képzőművészet 

Nem csak a szemét mennyisége, a kreativitás is hatalmas méreteket ölthet

Ha pedig a kettő találkozik, igazán látványos – és a szemléletformálást is segítő – alkotások születhetnek.

Képzőművészet 

A jövő régészete, avagy az atomhulladék művészi megközelítésben

Emilija Skarnulyte vizuális művészetekkel foglalkozó fiatal filmest saját bevallása szerint „a jövő régészete” érdekli, vagyis a bolygónkon az emberiség ejtette sebek és jelek azok, amik foglalkoztatják.

Képzőművészet 

Művészi gerillaplakátokkal gyászolják az ausztrál élővilágot

Melbourne, Sydney és Brisbane külvárosi buszmegállóit olyan plakátok árasztották el, amelyek a kontinensen pusztító tűzvész miatt elpusztult több mint egymilliárd állatra és a kihalás szélére sodródott fajok helyzetére figyelmeztettek. 

Képzőművészet 

Már csak képek és szobrok – Trash art Magyarország 2020

A Trash Art Magyarország 2020-ban arra hívja fel a figyelmet, hogy mekkora az ember felelőssége a környezetünkben bekövetkezett változásokban, a fajok eltűnésében, az ökoszisztémák megváltozásában.

Képzőművészet 

Színpompás street art az újrahasznosítás jegyében

A Caracas közelében levő El Hatillo településen műanyag kupakokból kirakott falmozaik emlékezteti a járókelőket a hulladékban rejlő lehetőségre és – még inkább – a helyi élővilág szépségére.

Képzőművészet 

Gyermekkorunk felejthetetlen kertjei

A végtelennek tetsző lugas árnyában zúgó darázs, a terebélyes diófa ágai közt beköszöntő hűvös alkonyat, az eper ígéretes fehér virága és az első,  homoktól sercegő zöldespiros harapás – a kert, ez a házak közé ékelődő pár négyszögöl többé-kevésbé vadon, amelyben először szembetaláljuk magunkat a természet adományaival, kihívásaival és szépségével.

Képzőművészet 

Elgondolkodtató műalkotások – vízi hulladékból

A globális felmelegedés, a klímaváltozás, a rengeteg hulladék és vizeink szennyezettsége egyre aggasztóbb jövőképet festenek. Szerencsére környezetünk megmentése érdekében egyre többen szólalnak fel és cselekszenek, köztük külföldi és magyar művészek is.

Képzőművészet 

A homokos partok Picassója is az ausztrál erdőket gyászolja

Az Edward néven alkotó titokzatos homokrajzoló 2015 óta ragad lombseprűt, hogy a természetbe illeszkedő monumentális homokrajzokon beszéljen a számára meghatározó érzésekről és ügyekről.

Képzőművészet 

Algapavilon hozta el a természet üzenetét Davosba

A tenger sós illatát árasztó, természetes színekben játszó algalevelekből felépített organikus formák törték meg a Világgazdasági Fórum konferenciaépületének hideg sterilségét.

Képzőművészet 

Seregszemlén az elpocsékolt alapanyag

A műanyag szatyrokat átlagosan tizenkét percig használjuk. A gyártásukhoz elhasznált alapanyag és energia messze nincs arányban a kényelemben megnyilvánuló kis nyereséggel. És akkor még nem beszéltünk a számtalan problémáról, amit szemétként előidéznek...

Képzőművészet 

Képzőművészeti installáció mutatja a légszennyezés mértékét Londonban

A Covent Garden piazzáján felállított hatalmas léggömbök megváltoztatják a színűket attól függően, hogy mennyi nitrogén-dioxid-koncentrációt mértek a levegőben szerte Londonban.

Képzőművészet 

Az aranyló hegek esztétikája

Kevés környezettudatosabb lépés van, mint egy tönkrement tárgy megjavítása. Ilyenkor általában arra törekszünk, hogy a korábbi látványt és funkciót tökéletesen helyreállítsuk. Pedig néha az kecsegtet a legszebb eredménnyel, ha ez nem sikerül.