2019. október 17., Hedvig
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Képzőművészet 

Az áradó víz művészi hozadéka...

Újra bebizonyosodott, hogy ha értő kezek folytatják a folyó formáló munkáját, igazi kinccsé válik a partra sodródó uszadékfa.

Képzőművészet 

Művészettel a műanyag ellen

Sokféle alkotást láthattunk már, amely a műanyagszennyezésre és a probléma következményeire igyekszik felhívni a szemlélő figyelmét. A művek sorát már egy magyar tetováló és illusztrátor, Mezei Diána képe is gazdagítja.

Képzőművészet 

Sorsok, arcok, kontrasztok

A klímamenekültekről szóló híradásokban  monumentális számsorok és apokaliptikus tájképek váltakoznak, elfedve a probléma valódi arcát: az eltorzult emberi sorokat.

Képzőművészet 

Művészettel gyógyítják a tájsebet

A Haláp-hegyen megnyitott Ébredő Vulkán szoborparkban elvégzett és a jövőben megvalósuló alkotói munka Európa legszebb szoborparkját eredményezheti, amely művészi eszközökkel képes orvosolni egy tájsebet.

Képzőművészet 

Egy levegőt szívunk valamennyien

Lélegezz velem! (Breath with me!) a címe annak a közösségi művészeti projektnek, amely az ENSZ Klímaközgyűléséhez kapcsolódóan, a Central Parkban öltött formát.

Képzőművészet 

Plakát. Klíma. Katasztrófa?

A 19. ARC közérzeti kiállítás a Klímariadó! címet kapta.

Képzőművészet 

Az erdőkből merített vigaszt

Két újabb alkotással, köztük a nagyközönségnek eddig soha be nem mutatott Erdőrészlet II. című festménnyel bővült a Munkácsy Mihály műveiből nyílt  kiállítás a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériájában.

Képzőművészet 

Varázslatos vízfestményeken kelnek életre az óceánok fenséges lakói

Canan Esen német illusztrátor akvarellfestményein az óceánok igazi és képzeletbeli lakói jelennek meg, köztük fenséges bálnák és játékos delfinek. A tehetséges művész reméli, hogy alkotásaival inspirálni tudja az olyan akciókat, amelyek az óceánok egészségéért és a tengeri élővilág jólétéért tesznek.

Képzőművészet 

Művészi kísérlet az éden helyreállítására

Most először látható Magyarországon Michelangelo Pistoletto fenntarthatóságra reflektáló installációja, amely egy gigantikus almát formáz.

Képzőművészet 

Installációk a két-, a négy- és a soklábú városlakók örömére

Az Interaction Research Studio installációi a legkülönbözőbb fajok számára nyújtanak búvóhelyet, víz- vagy éppen táplálékforrást,  az ember számára pedig lehetőséget teremtenek a városban is nyüzsgő élet újrafelfedezésére.

Képzőművészet 

A művész, aki újrahasznosított textilből alkotja újra az óceánt

Vanessa Barragão portugál művész textilből alkot szobrokat, nem is akármilyen témában: lenyűgöző alkotásaival az óceánok különleges és színpompás élővilága előtt tiszteleg. Ipari textilhulladékokból gyapjúszőnyegeket, kárpitokat, falidíszeket készít, amelyek a korallok szerkezetét imitálják.

Képzőművészet 

Kőbe öntött fájdalom

Könnyen utat talál a szívünkhöz az emberi fájdalom, amiről a változó éghajlat nyomán ellehetetlenülő emberi sorsok – a megsemmisülő otthonok, az elveszett megélhetés, a tönkrement életek mesélnek. De az állatoknak okozott szenvedés felméréséhez olykor elkél a tolmács.

Képzőművészet 

Egy angyali terv az amerikai klímatudatosság felébresztésére

Milyen lenne egy klímabarát módon működő texasi város? Ezt a kérdést tette fel magának Vilius Vizgaudis, amikor grandiózus munkájában a fosszilis üzemanyagokon nyugvó Parist a fenntarthatóság fővárosaként álmodta újra.

Képzőművészet 

Figyelemfelkeltő jégkrémek szennyezett vízből

A Polluted Water Popsicles projektet három tajvani dizájnerhallgató hozta létre, hogy felhívják a figyelmet az ország fejlettségével és urbanizációjával együtt növekvő vízszennyezettségre.

Képzőművészet 

Monet vízililiomainak nyomában

Az impresszionizmus úttörője és a modern művészet egyik legnagyobb mestere, Claude Monet a plein air, azaz a szabad ég alatt megfigyelt fény- és színjelenségeket legszívesebben saját kertjében varázsolta festővászonra. Leghíresebb képei a 250 nagy méretű festményből álló Les Nymphéas (Tavirózsák) című sorozat darabjai.

Képzőművészet 

Az erdő csendjébe merített vásznak

A barbizoni iskola magyar képviselője, Munkácsy Mihály jó barátja, Paál László tájképfestő művei arról tanúskodnak, hogy nemcsak Berzován, Odvoson, Radványon, Mátrafüreden, de Düsseldorfban és Franciaországban is megtalálta, megérezte az erdők illatát, varázsát.

Képzőművészet 

Egy afrikai művész igazán égbetörő népszerűségre tehet szert

Egy francia szervezet pályázatot írt ki afrikai képzőművészek számára. A győztes alkotás egy hordozórakéta orrán megjárja majd a világűrt.

Képzőművészet 

Jamaika, a természet múzsája

Tina Spiro Jamaika hatására vált trendi, minimalista New York-i képzőművészből a természet szépségének elkötelezett tolmácsává és kitartó oltalmazójává.

Képzőművészet 

Így lesznek az újrahasznosított parafa dugókból műalkotások

Több ezer parafa dugóból készülnek Scott James Gundersen képei. Az ő esetében az újrahasználat nem csupán környezetvédelem vagy takarékosság, hanem művészet és megélhetés. Az amerikai művésznek két évbe telt, míg összejött annyi dugó, hogy megalkothatta első képét.

Képzőművészet 

Megnyugtató ölelések gyűrűjében

Christophe Guinet – másképpen Monsieur Plant, alias Növény Úr – Franciaországban felállított különleges installációja a természet iránti szeretetből sarjadt.