2019. június 16., Jusztin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Képzőművészet 

Rajtunk kívüli rend – Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról

Miben különbözik a természet valódi arcától az, ahogyan mi látjuk? Vajon látnánk-e a természetet, ha az állatok szemén keresztül szemlélnénk? Talán azért látjuk varázslatosnak a természetet, mert kívül kerültünk a hatókörén. Nem értjük a nyelvét, de vonz minket minden, ami enigmatikus és rejtőzködő. (Fotó: prae.hu)

prae.hu
Képzőművészet 

Graffitivé nemesült klímagrafikonok

Alisa Singer azon alkotók egyre népesebb táborát erősíti, akik a művészet eszközeivel szeretnék megérthetővé, befogadhatóvá tenni az éghajlatról szóló statisztikák szikár számai mögött megbújó aggasztó valóságot.

Képzőművészet 

Egy különleges hal emlékére

A Szigetközben 1958 májusában kifogott 230 centiméter hosszú, 102 kilogramm tömegű viza sziluettjét mintázó szobor került a Duna partjára.

Képzőművészet 

Az újrahasznosítás művészete a vizek védelmében

Idén is óriási sikert aratott a Nemzetközi Természetfilm Fesztivál égisze alatt megvalósuló Trash Art Magyarország művészeti program hulladékból készült szoborparkja, ahol 21 amatőr és 7 versenyen kívüli alkotás volt látható.

Képzőművészet 

„Kuka art” – a hulladék újraértelmezése

A Temesvári Polgármesteri Hivatal kiállítótermében május 15-én nyitották meg „A hulladék újraértelmezése” című kiállítást, ahol 10 hivatásos temesvári magyar képzőművész ötletes alkotásait láthatják az érdeklődők.

Képzőművészet 

Egy művészi mézesmadzag a sivatag rajongójától

Három év tervezés, számtalan utazás, mérnökök, asztrológusok, kivitelezők és darukezelők munkája kellett ahhoz, hogy több tonna betonból megszülessen a Nevada és Utah határán húzódó sivatagban az amerikai kültéri szobrászat egyik legfontosabb alkotása.

Képzőművészet 

A kényszertől a küldetéstudatig

Mit tehet egy képzőművészeti ambícióktól fűtött afrikai gyerek, ha esélye sincs hozzájutni a megfelelő alapanyagokhoz? Aki 30 éve a szemétben guberáló kis kezeket figyelte, minden bizonnyal nem sejthette, hogy különleges művészi kifejezésforma születésének szemtanúja lehet.

Képzőművészet 

Klímaváltozásról énekelt opera nyerte el az Arany Oroszlánt

A litván nemzeti pavilon Sun & Sea (Marina) című projektje nyerte el az 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennale legjobb nemzeti kiállításnak járó Arany Oroszlán-díjat.

Képzőművészet 

Eddig ér majd a víz

Finn művészek meghúzták a Vonalat: egy skót szigeten fényinstallációval mutatják meg, meddig ér majd a víz, ha a klímaváltozás miatt megemelkedik a tengerek szintje.

Képzőművészet 

Hulladék helyett modern gobelin

Erik Jensen amerikai képzőművész eldobott billentyűzeteket gyűjt össze, kihalássza, amit már újrahasznosítani sem szoktak, megtisztítja, és képeket készít belőlük.

Képzőművészet 

Erdővel telepíti be a klagenfurti Wörthersee futballstadiont egy svájci művész

Ausztria legnagyobb nyilvános művészeti installációját készíti Klagenfurtban Klaus Littmann bázeli művész, aki kereken 300 fával fogja betelepíteni a karintiai város Wörthersee stadionját.

Képzőművészet 

Egy kiál(lí)tás emberről és természetről

A „Felületi Depresszió és újonnan keletkező élőhelyek” című kiállítás baljós hangulatot áraszt, és súlyos állításokat fogalmaz meg: a minket körülvevő világ haldoklik – és erről mi tehetünk.

Képzőművészet 

Banksy is csatlakozott a londoni megmozdulásokhoz

A graffitiművész alkotása igen megszívlelendő mondattal állt be az Extinction Rebellion mozgalom mögé.

Képzőművészet 

Bámulatos kreativitás: a téma az utcán hever

Thomas Dininger 1994 óta készíti utcáról felszedett szemétből építkező alkotásait, amelyek bizonyos távolságból szemlélve tökéletes művészi esztétikumukkal, közelebb lépve pedig az alapanyag-választásból eredő kemény üzenettel taglózzák le a nézőt.

Képzőművészet 

Áramvonalas festővásznon a fontos üzenetek is villámgyorsan célba érnek

Milan Kunc szerette volna felhívni a figyelmet a környezetvédelemre, és arra, mennyire fontos lenne megérteni az ökoszisztéma működését.

Képzőművészet 

Nagy-Britannia művészi játszótérré alakul

Legalábbis a tengerpartok, amelyeket az elkövetkező hónapokban egy New York-i művész ötlete nyomán a Föld legemblematikusabb hegycsúcsait formázó homokvárak lepnek el.

Képzőművészet 

Szorgos művészek a magányos méhek szolgálatában

Megnehezítettük a beporzók sorsát – mezőgazdasági monokultúráink egysíkúsága, a vegyszerek alkalmazása és az élőhelyeik eltűnése is veszélyezteti a méhek túlélését. Pedig az élelmezésünk és csaknem a teljes földi vegetáció fennmaradása függ tőlük.

Képzőművészet 

Művészi kis otthonok két-, négy- és hatlábúaknak

Az IKEA legfenntarthatóbb áruházának átadását célcsoportjának sajátos kiszélesítésével ünnepelte: a greenwichi művészek közreműködésének köszönhetően madaraknak, denevéreknek és méheknek is csinos otthonokat rendeztek be.

Képzőművészet 

Különös hattyúdal a modern ember vég nélküli tévedéseiről

Marco Barotti izgalmas installációja egyszerre szól a természettel való kapcsolat feladásáról, majd a pótlására tett reménytelen kísérletekről, a tömegmédia és a virtuális valóság hatalmáról és a használatával együtt termelődő elektromos szemétről.

Képzőművészet 

Plasztikofóbia – amikor nem a gyönyörködtetés, az elborzasztás a cél

A műanyagtól való beteges irtózás egyelőre nem ismeretes a lelki bajok tudói között, pedig lehet, hogy egy bizonyos szintjét hasznos lenne kifejlesztenünk magunkban – így vélekednek annak az installációnak a megálmodói, amelyet nemrégiben mutattak be Szingapúrban.