2019. augusztus 21., Hajna, Sámuel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Képzőművészet 

Így lesznek az újrahasznosított parafa dugókból műalkotások

Több ezer parafa dugóból készülnek Scott James Gundersen képei. Az ő esetében az újrahasználat nem csupán környezetvédelem vagy takarékosság, hanem művészet és megélhetés. Az amerikai művésznek két évbe telt, míg összejött annyi dugó, hogy megalkothatta első képét.

Képzőművészet 

Megnyugtató ölelések gyűrűjében

Christophe Guinet – másképpen Monsieur Plant, alias Növény Úr – Franciaországban felállított különleges installációja a természet iránti szeretetből sarjadt.

Képzőművészet 

Mi dolguk a művészeknek a fenntarthatósággal?

Az álnaiv kérdés mögött rejlő válasz több évtizedes gyakorlatra mutat rá a fogyasztói társadalom kritikájától napjaink figyelemfelkeltő akcióiig. (Fotó: pixabay.com)

kortarsonline.hu
Képzőművészet 

Óva intő totemek

Poznań egyik emblematikus épületénél állnak ezek a különleges formájú, impozáns magasságba törő szobrok, amelyek az emberiséget fenyegető ökológiai katasztrófáktól nyerték vibráló színeiket. 

Képzőművészet 

Képzőművészettel a korallok megmentéséért

A klímaváltozást és az óceánokat fenyegető további veszélyeket megidéző szobrokat helyeznek el az ausztrál partok mentén, amelyek nemcsak a probléma tudatosításában segítenek, de a korallok számára is kedvező környezetet teremtenek majd.

Képzőművészet 

Hatalmas hulladékcsiga várja a völgylakókat

A vigántpetendi Cirque du Tókertben felállított alkotás a környezetvédelemre és az újrahasznosítás fontosságára hívja fel a figyelmet, miközben a művész olyan mintákat követ az alkotás során, mint Giacometti vagy éppen Picasso.

Képzőművészet 

Andres Amador és a föveny költészete

Andres Amador tájművész a természet örök változékonyságát használja eszközül, hogy ráébresszen az élet törékenységében rejlő értékre és szépségre.

Képzőművészet 

Egy méhkasba dugott kéz

Horváth Gideon, a Balkon 5. inside express díj nyertese „I put my hand into a beehive” című önálló kiállításában tovább folytatja megkezdett kutatását az ökológiai válsággal kapcsolatban.

Képzőművészet 

Keveslik a 3 százalékot

Pénteken 78 brit művész, köztük olyan kortárs nagyságok, mint Antony Gormley, Anish Kapoor és Sarah Lucas követelte, hogy a National Portrait Gallery szakítsa meg a kapcsolatát a BP-vel az olajcég klímakatasztrófában játszott szerepe miatt.

Képzőművészet 

Egy világjáró hulladékhadsereg különleges missziója

A mindent elárasztó szemét láttán felébredő aggodalom már az ezredforduló előtt is cselekvésre sarkallta a világ folyását érzékenyen figyelő alkotókat.

Képzőművészet 

Természetben talált művészet

Richard Schilling brit művész a természetben szabadon fellelhető elemekből készíti kültéri szoborinstallációit.

Képzőművészet 

Magas vízállás

Amikor egy ország lakói a térképet vagy egy földgömböt a kezükben tartva próbálják elképzelni, hogyan formálhatja át a tengerszint-emelkedés ma ismert világukat, megfoghatatlan és szürreális marad a fenyegető veszély lehetősége.

Képzőművészet 

Érintetlen vízpartokról alkot az ausztrál művész

A Sidney-ben élő művész, Marie Antuanelle különleges technikával készít lélegzetelállítóan gyönyörű festményeket emberi tevékenységtől megkímélt, érintetlen óceánpartokról. Alkotásai célja, hogy minél több ember figyelmét felkeltse a tengerek, óceánok védelmének megkerülhetetlen fontosságára.

Képzőművészet 

Valami hiányzik

Brandon Ballengée képzőművész és biológus alkotásaiban az állatfajok kihalásának tragikumát ragadja meg.

Képzőművészet 

Rajtunk kívüli rend – Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról

Miben különbözik a természet valódi arcától az, ahogyan mi látjuk? Vajon látnánk-e a természetet, ha az állatok szemén keresztül szemlélnénk? Talán azért látjuk varázslatosnak a természetet, mert kívül kerültünk a hatókörén. Nem értjük a nyelvét, de vonz minket minden, ami enigmatikus és rejtőzködő. (Fotó: prae.hu)

prae.hu
Képzőművészet 

Graffitivé nemesült klímagrafikonok

Alisa Singer azon alkotók egyre népesebb táborát erősíti, akik a művészet eszközeivel szeretnék megérthetővé, befogadhatóvá tenni az éghajlatról szóló statisztikák szikár számai mögött megbújó aggasztó valóságot.

Képzőművészet 

Egy különleges hal emlékére

A Szigetközben 1958 májusában kifogott 230 centiméter hosszú, 102 kilogramm tömegű viza sziluettjét mintázó szobor került a Duna partjára.

Képzőművészet 

Az újrahasznosítás művészete a vizek védelmében

Idén is óriási sikert aratott a Nemzetközi Természetfilm Fesztivál égisze alatt megvalósuló Trash Art Magyarország művészeti program hulladékból készült szoborparkja, ahol 21 amatőr és 7 versenyen kívüli alkotás volt látható.

Képzőművészet 

„Kuka art” – a hulladék újraértelmezése

A Temesvári Polgármesteri Hivatal kiállítótermében május 15-én nyitották meg „A hulladék újraértelmezése” című kiállítást, ahol 10 hivatásos temesvári magyar képzőművész ötletes alkotásait láthatják az érdeklődők.

Képzőművészet 

Egy művészi mézesmadzag a sivatag rajongójától

Három év tervezés, számtalan utazás, mérnökök, asztrológusok, kivitelezők és darukezelők munkája kellett ahhoz, hogy több tonna betonból megszülessen a Nevada és Utah határán húzódó sivatagban az amerikai kültéri szobrászat egyik legfontosabb alkotása.