2021. október 23., Gyöngyi
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Képzőművészet 

A tengerfenék makraméba öltött szépsége

Erik Speer búvároktatóként szeretett bele a korallok világába, egy baleset után azonban új életet kezdett, így most textilművészként igyekszik minél többeknek megidézni a víz alatt rejtőző világ izgalmas szín- és formagazdagságát.

Képzőművészet 

Glasgow-ban a fák is konferenciát tartanak majd

Es Devlin brit díszlettervező, dizájner egy 197 fából és egyéb növényekből álló installációt készít a klímakonferencia helyszínén, hogy az ENSZ 1994-es éghajlatváltozási keretegyezményét aláíró 197 állam képviselőit hathatósabb tettekre sarkallja.

Képzőművészet 

A műanyagszemétnek emeltek múzeumot Indonéziában

Az intézménnyel a tengereket egyre nagyobb mértékben beborító műanyagszemétre kívánják felhívni a figyelmet. A létrehozó környezetvédők célja, hogy meggyőzzék az embereket: mondjanak le az egyszer használatos zacskókról és palackokról.

Képzőművészet 

Látványos installáció derített fényt a telepes medúzák megejtő és pótolhatatlan világára

Különleges teremtményeket mutatott be a ENSZ klímahetére készített látványos fényjátékában egy dán művészcsoport. A telepes medúzák nem csak viszonylagos ismeretlenségük miatt kínáltak izgalmas témát: a föld szén-dioxid-körforgásában is kimagasló jelentőségük van.

Képzőművészet 

A vadászat és a természet témájában nyílt kiállítás a Ludwig Múzeumban

A Metafizikus áthatolás egy zebrán – történetek vadászatról, természetről című kiállítás több mint 30 kortárs festőművész alkotásait és a múzeum gyűjteményéből származó műalkotásokat mutat be a vadászati és természeti világkiállítás kísérőprogramjaként.

Képzőművészet 

Elárvereztek egy amerikai őslakosok rajzaival díszített barlangot Missouriban

Az osage indián törzs vezetői csalódottságukat fejezték ki, ugyanis remélték, hogy megvásárolhatják a területet, hogy megvédjék és megőrizzék „legszentebb helyszínüket”.

Képzőművészet 

Fesztivállal ünneplik az újrateremtő kreativitást Kongóban

A reciklálás művészete címmel tart kulturális fesztivált Kinshasa, a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosa. Az újrahasznosítást népszerűsítő parádé jelmezei italos- és konzervdobozokból, csövekből, tükörszilánkokból és egyéb hulladékanyagokból készültek.

Képzőművészet 

A szemét megsemmisítésének képei szembesítenek Budapesten a túlfogyasztás következményeivel

A rákospalotai hulladékégető működésébe nyújt bepillantást egy különböző budapesti helyszíneken látható, új művészeti projekt. A FIREWORKS alkotói azt szeretnék, hogy lássuk, halljuk, érezzük, milyen a szemét megsemmisülése, és azáltal rádöbbenhessünk, milyen sokat termelünk belőle.

Képzőművészet 

A ránk bízott kert: Ökoköltészet – világirodalmi antológia

Hamarosan a boltokban is kapható lesz az első világirodalmi antológia, mely az ökológiai gondolkodás kapcsán létrejött verseket tartalmaz a világlírából.

Képzőművészet 

A land art a természetből merít ihletet – de ha túlzásba viszik, károsíthatja is azt

Világszerte, így hazánkban is népszerű az emberi szemnek kellemes látványt adó, de az élővilágot károsító kőoszlopok építése.

Képzőművészet 

A fenntartható jövőt ábrázoló műalkotás debütál Münchenben

Janet Echelman formabontó alkotása a Földi idő 1.26 München címet kapta.

Képzőművészet 

Online tárlat szembesít egy lassan tengerbe vesző sziget drámájával

A drámai tengerszint-emelkedés miatt fokozatosan eltűnő nyugat-bengáliai szigettel és lakóival, valamint Mongólia elsivatagosodásával foglalkozik Lee Dae Sung dél-koreai fotográfus online tárlata a budapesti Koreai Kulturális Központ pandémiás kiállítássorozatában.

Képzőművészet 

A természet monumentális szépségét látva mintha az idő is megállna

A GÆG művészkollektíva legújabb alkotása egy különleges és elgondolkodtató élménnyel ajándékozza meg a svájci Fuorcla digl Leget hágónál található, önmagában is impozáns sziklakapuhoz látogatókat.

Képzőművészet 

Az óceánt szennyező hulladékból készült színpompás installáció Baliban

Az Örök műanyag címre keresztelt alkotás Liina Klauss művész, Skye Moret amerikai kutató, Moritz Stefaner adatelemző és a strandot megtisztító önkéntesek együttműködéséből született meg.

Képzőművészet 

Víz alatti múzeumok paradicsomává válhat Görögország

Az Égei-tenger türkizkék vizében, Alonisszosz szigete közelében, egy 2500 éves hajóroncs, a Triton mellett nyílt meg Görögország első víz alatti múzeuma. A nagyjából 4 ezer amforát tartalmazó lelőhelyet már 2020-ban megnyitották, de a koronavírus-járvány miatt csak mostanában tud igazán beindulni.

Képzőművészet 

Aj Vej-vej Portóban kiállított óriási vasfája hívja fel a figyelmet az erdők pusztulására

A kínai művész egy óriási, 32 méter magas, vasból készült trópusi fát állított ki csütörtökön Portóban, hogy felhívja a figyelmet az erdőpusztulás súlyos következményeire.

Képzőművészet 

A környezettudatosság jegyében hív alkotásra a MANK a Művészetek Völgyében

A MANK ArtPorta mottója, ALKOSS ÚJRA – ÚJRA ALKOSS, egyrészt az újranyitás utáni szabadság érzését és alkotás utáni vágyat szimbolizálja, másrészt megjeleníti a MANK számára kiemelten fontos üzenetet: a klímavédelmet és a környezettudatosságot.

Képzőművészet 

A globális túlfogyasztásról nyílt kiállítás a Ludwig Múzeumban

A „Lassú élet. Radikális hétköznapok” címmel július 14-étől megtekinthető kiállítás a piaci-fogyasztói kultúra által szült súlyos környezeti problémákra keres megoldásokat.

Képzőművészet 

A felhőkarcolók árnyékában magasodó szellemfák mesélnek Manhattanben a klímaváltozás következményeiről

Egy erdészeti szakember és egy dizájner összefogásából született meg az a különös installáció, amely a klímaváltozás hatására visszaszoruló amerikai erdőségek sorsáról mesél a város lakóinak.

Képzőművészet 

Ebbe a svájci múzeumba az élővilág is meghívót kapott

Áprilistól júliusig négy hónapon át bárki és bármi szabadon megjelenhet, részese és szemlélője lehet a Beyeler Alapítvány rieheni múzeumában megvalósuló Life (Élet) című kiállításnak. Olafur Eliasson legújabb installációjában is a közösségi és az egyéni tapasztalat határait, az élővilág tagjainak különböző perspektíváit járja körbe.