2020. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Gallyakból font alkotások

Patrick Dougherty alkotásai tökéletesen beleolvadnak a természetbe, mintha nem is emberi kéz, hanem maga a természet alkotta volna őket. A különös szobrász művészete ötvözi a természet organikus struktúráját, és a különböző kézműves kosárfonó technikákat. Kezei között az ágak és gallyak művészi formában fonódnak össze.

Patrick Dougherty gallyakból, ágakból és szalmából fonott szobrai, illetve építményei a madarak és az állatok által készített fészkekre és búvóhelyekre emlékeztetnek. Sok munkája érdekes hatású, első látásra inkább az „itt talált”, mintsem a „kreált” érzetet kelti.

A gallyszobrászat a természet művészete, hiszen az alkotó a kész alapanyagok helyett visszatér az eredeti forráshoz, a természethez. Patrick Dougherty egyszerűen lehajolt a földre, és összegyűjtötte az apró ágakat és gallyakat, melyekből csodálatos természetes és építészeti szobrokat alkot. Ennek a művészeti ágnak természetes velejárója a formák szabálytalansága, illetve a természeti elemek kiszámíthatatlansága, a növekedés és az esetleges megsemmisülés. Ezért nem úgy tervezi alkotásait, hogy azok örökre megmaradjanak, hiszen a változás, az átalakulás, a pusztulás is a természet törvénye.

További képek és részletek Zentai Bogi cikkében az alábbi linken érhetők el.

Neked ajánljuk
Indonéziában a hagyomány és a természet megőrzése kéz a kézben jár Mintázatok, nyüzsgés, egyensúly és egység – hogyan mesélhet egy mandala az ökoszisztémáról? A természetvédelem az elmúlt évtizedekben nagy sikereket is elkönyvelhetett Kreatív alkotások vécépapír-gurigából Kaliforniában 2035-től csak tisztán elektromos autókat lehetne forgalmazni
Tovább a forrásra: Impress Magazin
Vissza
Hírfolyam