2021. január 25., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy Madridban készített installáció a világot sújtó műanyagválságra figyelmeztetett

A Luzinterruptus művészcsoport installációjához 60 000 műanyag palackra volt szükség, amelyek műanyaggyűjtő szigetekről, kis- és nagyvállalatoktól, valamint az installációt befogadó Luna de Octubre fesztivál szervezőitől kerültek összegyűjtésre.

Az installáció felállítására 2017-ben a „Luna de Octubre” fesztivál keretében került sor. Az anonimitásban maradó művészeket tömörítő Luzinterruptus alkotóközösség célja korábbi akcióihoz hasonlóan most is az volt, hogy felhívja a figyelmet a műanyagszemét okozta környezeti károkra.

Fotó: luzinterruptus.com

Ez a Műanyagsziget nem az óceánban, hanem az Apollót, Neptunuszt és Kübelét ábrázoló szökőkútban, Madrid legemblematikusabb köztéri kútjában lebegett kivilágítva egy éjszaka erejéig. A fényképek tanúsága szerint ilyen rövid idő alatt is rengeteg turista és fesztiválrésztvevő figyelmét sikerült erre a fontos problémára irányítani.

Fotó: Luzinterruptus.com

A műanyag palackok főleg a vizes élőhelyeket veszélyeztetik, a tengerekben, óceánokban, édesvízi folyókban, sőt, már a csapvízben is kimutathatók a bomló műanyagok apró szemcséi. A műanyagáradat visszaszorítása érdekében állami és civil kezdeményezés látott napvilágot az elmúlt évben.

Neked ajánljuk
Csupasz falakról néz ránk a késlekedésünk által előrevetített jövő Műalkotások készülnek a Csomolungma meredélyein összegyűjtött szemétből Mit keresnek az almafák a felhőkarcolók árnyékában? Pusztulnak a Vas megyei lucfenyvesek Hátrányos helyzetű települések iskolái pályázhatnak a digitális oktatást segítő eszközökért
Tovább a forrásra: waste360.com
Vissza
Hírfolyam