Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Madarak borítják el New York falait

New York Manhattan körzetét  madarakat ábrázoló, színes, művészi színvonalú graffitikkel borítják. Némelyek hatalmas falfelületeket díszítenek, mások kisebb falrészleteket vagy üzletek biztonsági redőnyeit. Sok közülük csak éjszaka csodálható meg, miután az üzletek lehúzták rolóikat.
(Festette: James Alicea, Fotó: Mike Fernandez)

A z Audubon Utcai Falfestmény Projekt egy közösségi kezdeményezés, melynek célja, hogy felhívja az emberek figyelmét: a melegedő klíma az észak-amerikai madárfajoknak legalább a felét veszélyezteti.

Kései- és Feketefejű Meggyvágó Festmény: Louise Jones (Ouizi) / Fotó:Mike Fernandez

A projektet adományokból finanszírozzák, eddig 77 madárportré készült el (a már meglévő képek és a hozzájuk tartozó térképek az audubon.org oldalon tekinthetők meg. A képeket profi utcai művészek készítik szerény díjazás ellenében.

John James Audubon (1785–1851) természettudós és festő neve az Egyesült Államokban egyet jelent az ornitológiával. Az 1830-as években megjelent Amerika Madarai című könyvében 435 festményen mutatja be Észak-Amerika különböző madárfajait. A neves tudós utolsó éveit manhattani hatalmas családi birtokán töltötte. 1905-ben róla nevezték el az egyik legrégebbi madárvédelmi szervezetet, az amerikai Nemzeti Audubon Társaságot, mely az évek során egy befolyásos nonprofit természetvédelmi szervezetté nőtte ki magát.

A projekt apropóját az adta, hogy az egyik manhattani galéria tulajdonosa felkért egy utcai művészt, hogy fessen egy képet a házában lévő egyik üzlet rolójára. A művész választása egy flamingóra esett.

Ekkor jött az ötlet, hogy az Audubon által megfestett madarakkal tisztelegjenek az ornitológus emléke előtt. 

Lagúnagém Festmény: Federico Massa (iena cruz)/ Photo: Mila Tenaglia
Neked ajánljuk
Folyók, erek, fák és emberek Váratlan találkozások a nagyváros dzsungelében A tenger mélyén rejtőzik a világ leghalálosabb tava Igaz-e, hogy a napsugárzás pusztítja a koronavírust? Újra szól a fülemüle
Tovább a forrásra: mme.hu
Vissza
Hírfolyam