2018. július 16., Valter
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Túra a legszennyezettebb városokba

Április 19-e és 24-e között a londoni Somerset House látogatói különleges utazásra kaptak lehetőséget: az udvaron felállított áttetsző kupolák alatt sétálva a Föld legszennyezettebb városainak levegőjét tapasztalhatták meg.

Michael Pinsky installációjának célja természetesen az volt, hogy felhívja a figyelmet a világszerte egyre nagyobb egészségügyi kockázatot jelentő levegőszennyezésre. A választott forma Buckminster Fuller formatervező 20. század elején készült geodéziai kupoláit idézi – a helyzet pikantériáját az adja, hogy ezeket éppen az ember számára toxikussá váló környezet elleni védekezés inspirálta.

Egy kis séta a rossz levegőn  Fotó: www.somersethouse.org.uk

Az egyes kupolákban Trondheim (Norvégia), London, Peking, Új-Delhi és São Paulo városának levegőjét reprodukálták, az ózon, szálló por, nitrogén-dioxid, kén-dioxid és szén-monoxid jellemző koncentrációit alapul véve.

Michael Pinsky brit származású művész, várostervező, aktivista és tudatos polgár, akinek a műveit világszerte bemutatták már galériákban és köztereken egyaránt.

Neked ajánljuk
3 tonna műanyag szemétből készített színes erdőt a dán recycle-művész! A légszennyezettség összefügg a cukorbetegség kialakulásával A Microsoft is beszáll a klímaváltozás elleni küzdelembe A műanyag kettős arcával a kurátorok is megküzdenek A nitrogén-oxidok magas koncentrációja a levegőben cukorbetegséget okozhat egy német kutatás szerint
Tovább a forrásra: somersethouse.org.uk
Vissza
Hírfolyam