2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az utolsó falat – bemutatkoznak a Trash Art pályázat alkotásai

A duna­földvári AztaKeservit Érték­őr Egyesület tagjai Az utolsó falat című alkotással neveztek a Gödöllői Természetfilm Fesztivál kiemelt kísérőprogramjaként szervezett Trash Art pályázatra, amelynek idei alaptémája a biodiverzitás, azaz a biológiai sokféleség.

A szobrok a környezet nagykövetei

Az ember saját létformájának fenntartása és növekvő igényeinek kielégítése érdekében folyamatosan csökkenti az élővilág változatosságát, a megmaradó helyeket pedig újrahasznosításra nem kerülő hulladékaival szennyezi – olvashatjuk a kiírás indoklásában.

A biológiai sokféleséget többek között az élőhelyek elpusztítása, a különböző ipari tevékenységek és a környezet szennyezése veszélyezteti.

Erre a jelenségre figyelmeztetnek alkotásukkal a dunaföldvári fiatalok, akik az elmúlt évben az első Trash Art rendezvényen szemétszobrukkal a zsűritől különdíjat kaptak.

A hét elejére az AztaKeservit Duna-parti bázisán elkészült az új installáció Fotó: Karádi Áron

Az idei installációjuk középpontjában álló öreg fa egyik oldalán az életet jelenítették meg állatok, gyümölcsök gazdagságával, a másikon pedig az ezt veszélyeztető mai problémákat, figyelmeztetve arra, hogy a technika felgyorsulása és a szennyezés okozza a fajok kihalását.

A fesztivál május 25-én kezdődik, a verseny eredményhirdetésére pedig a fesztivál természet- és környezetvédelmi gáláján, május 27-én vasárnap délután kerül sor.

A szemétszobrok bejárják Magyarországot

Az idei pályázatra hatvanegy alkotás érkezett, öt külföldről. „A szobrok a környezet nagykövetei” – írják a Trash Art pályázati felhívásában.

„Hírül viszik, hogy a pazarlás és a fogyasztási eufória helyett a környezettudatosság és a hosszú távú gondolkodás a Homo sapiens, az „értelmes ember” boldogulásának sarokköve.”

A szobrok a gödöllői fesztivált követően országszerte több helyszínen is láthatók lesznek: júniusban a Gödöllői Királyi Kastély kertjében, majd a Művészetek Völgyében és a Sziget Fesztiválon is.

Neked ajánljuk
Pótolhatatlan sziklarajzokat tesz tönkre a globális felmelegedés Milyen világot álmodunk magunknak és a bolygónknak 2030-ra? Senki sem akarja állni a cehhet A Növekedési Kötvényprogram a megújuló erőművek épülését is segíti Már nem szokatlan, hogy rénszarvasra vadásznak a jegesmedvék? (videóval)
Tovább a forrásra: duol.hu
Vissza
Hírfolyam