2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Trash Art Magyarország 2018 – Íme az idei legjobb alkotások!

A Nemzetközi Természetfilm Fesztivál zárónapján, május 27-én ünnepélyes keretek között kihirdették az idei Trash Art Magyarország program győzteseit. A beérkezett 61 pályaműből 37 mutatkozott be Gödöllőn, a Királyi Kastély parkjában, az Alsóparkban és a Testőrlaktanya épületében.

A verseny hivatalos oldalán olvasható beszámoló szerint a zsűrinek nem volt könnyű dolga, mivel idén is rendkívül színvonalas alkotások születtek, átgondolt koncepciókkal, a biodiverzitásra mint fókusztémára reflektálva.

A program megálmodóinak legnagyobb örömére a statikus szobrok mellett interaktív, a látogatókat bevonó és aktivitásra buzdító alkotások is készültek.

Nem csak Malaca volt

Művész kategóriában a fődíjat a Bácska Senzitive nevű csoport „Ól deluxe” című műve nyerte el.

„Az alapötlet egy olyan élővilág bemutatása, ahol az élőlények táplálékával keveredik a hulladék. A Bácska Senzitive csapata saját környezetét veszi alapul, ahol disznók a szereplői a felállított ökoszisztémának, ahogyan éppen egy autóroncsot fogyasztanak. A jelenet nem véletlen, hiszen a disznók szervi felépítése nagyon hasonló az emberéhez. Ezen a szűrőn keresztül jön létre a tervezett mű mini társadalomkritikája.”

Ól Deluxe (Bácska Senzitive) Fotó: www.trashart.hu

A kezdettel végeztek a legjobb helyen

Az amatőr kategória győztese a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának csapata lett, az „Egy zigóta feljegyzései” című alkotással.

„A biodiverzitás a biológiai sokféleség, az élet megjelenési formáinak gazdagsága. Ezt a sokféleséget egy nagy formán belüli különböző kisebb formákkal jelenítették meg. Egy zigóta alakját vették alapul, mivel a zigóta valamennyi élőlény kezdeti formája, a megtermékenyítést követően.”

Egy közösségi teret hoztak létre, ami alkalmas információ átadásra a biodiverzitással kapcsolatban.

Maga az alapforma tehát egy üreges gömb bejárattal. Külső borítása több félgömbforma, míg a belső felületet különböző képekkel, szövegekkel, kollázstechnikával töltötték ki, amelyek mindenféle élőlényről, vörös listás fajokról, természetvédelmi kérdésekről adnak információt. 

A készítők az anyaghasználattal is az ideiglenességet szeretnék kifejezni, mivel céljuk, hogy felhívják a figyelmet a kihalófélben lévő állatokra
(Alkotók: Steiner Lili, Hamza Marcell, Mukus Roxána Bianka, Takács Vanessza)
Fotó: www.trashart.hu

Hosszú lábon – élnek?

A Középiskolás diák kategóriában Kiss Lili „Az egyensúly” című alkotását díjazta a zsűri. 

A vas szoborkompozíció az élővilág sokféleségére és a köztük lévő kölcsönös függés fontosságára kívánja felhívni a figyelmet. A szobrok egy-egy természeti egység képviselői: föld-pók, víz-medúza, levegő-szúnyog.

Felmerül a kérdés a nézőben: milyen groteszk élőlények ezek? Valószínűsíthető, hogy az ember okozta káros környezeti hatások mutációkat hoznak létre
(Alkotó: Kiss Lili)
Fotó: www.trashart.hu

A verseny sok egyéni alkotót, óvodai, baráti közösséget mozgatott meg, az újrahasznosítás és a természet iránti elkötelezettség jegyében született további, különdíjjal jutalmazott alkotásokat a www.trashart.hu oldalon csodálhatjuk meg.

Neked ajánljuk
Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát A tenger alatt megbújó ősi rajzokat törölhet el örökre a klímaváltozás A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Tovább a forrásra: trashart.hu
Vissza
Hírfolyam