2019. május 24., Eliza, Eszter
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Meg is festették a kis európai jégkorszakot

Megdöbbentően pontosan ábrázolták a különböző időjárási helyzeteket a holland tájképfestők a 17. században: az ezt bemutató kiállítás a kölni Wallraf Richartz Múzeumban június 1-jétől látható.

A Heiter bis wolkig (Derülttől a felhősig) című tárlaton húsz festmény látható, amelyek a holland festészet aranykorában születtek. Többek közt Jacob van Ruisdael, Albert Cuyp és Simon de Vlieger alkotásait mutatja be a tárlat.

A szélmalom vitorláinak állásából következtetni lehet a széljárásra, az esti magas légköri nyomás is egyértelműen felismerhető – fejtette ki Franz Molé, a német meteorológiai szolgálat munkatársa a képek értékelésekor.

Simon de Vlieger: Tengeri tájkép reggel (1640–45) Forrás: Wikiwand

A szakértő szerint arra lehet következtetni, hogy a 17. századi Európa időjárása más volt, mint ma.

A problémát akkoriban nem a klíma melegedése okozta, hanem éppen ellenkezőleg: egy kis jégkorszak. Lényegesen hidegebb volt, így a holland belvizek, sőt a Rajna és a Temze is rendszeresen befagyott. Ezt tükrözik a képek is.

Neked ajánljuk
Klímaváltozásról énekelt opera nyerte el az Arany Oroszlánt Eddig ér majd a víz „Kuka art” – a hulladék újraértelmezése Budapesten fontos változás jöhet a dízelautókkal kapcsolatban Nem elég, ha bezárjuk magunk mögött az ajtót
Tovább a forrásra: fidelio.hu
Vissza
Hírfolyam