2021. október 23., Gyöngyi
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Times Square „elárasztásával” figyelmeztet a klímaváltozás hatásaira egy művész

A New York-i Times Square virtuális elárasztásával figyelmeztet a klímaváltozás hatásaira egy amerikai művész, aki multimédiás alkotása révén mutatja meg, milyen következményekkel járna az éghajlatváltozás okozta tengerszint-emelkedés a város alacsonyan fekvő területein.

Mel Chin konceptuális művész Unmoored című alkotása a kiterjesztett valóság technológiájára épülve mutatja meg, miként festene a híres manhattani tér nyolc méterrel a tengerfelszín alatt. A járókelők az okostelefonjaik révén nézhetik végig azt a Microsoft segítségével készült hatperces kisfilmet, amelyben hajók és tengeri élőlények háromdimenziós hologramjai úsznak el a fejük felett, a környező épületek között navigálva.

A 67 éves Chin alkotása a klímaváltozás hatásaira igyekszik ráirányítani a figyelmet. New York város éghajlatváltozással foglalkozó bizottságának 2015-ös jelentése szerint a klímaváltozás 1,8 méternyi tengerszint-emelkedést okozna New York területén 2100-ra.

Deven Anderson búvárruhában reklámozza Mel Chin amerikai művész Unmoored című köztéri installációját a New York-i Times Square-en 2018. július 11-én Fotó: MTI/EPA/Justin Lane

A művész, aki több mint négy évtizeden átívelő pályafutása során már számtalan eszközt, technológiát kipróbált, hogy olyan alkotásokat hozzon létre, amelyek eszmecserére ösztönzik a közönséget, több mint egy éven át dolgozott a szerdán bemutatott projekten.

A multimédiás élmény mellett a művész Wake című monumentális alkotása is helyet kapott a téren. A 18 méter magas, fából készült mű egy hajótest és egy tengeri emlős csontvázának kereszteződése. A különleges építmény elejét orrszobor díszíti, amelyet a 19. században élt svéd operaénekesről, Jenny Lindről formáztak.

Az érdeklődők szeptember 5-ig láthatják az alkotásokat a Times téren. Mindkét mű a Mel Chin: All Over the Place elnevezésű, több helyszínre kiterjedő kiállítás részét képezi, amely a művész és a Queens Museum együttműködéséből született meg.

Neked ajánljuk
A tengerfenék makraméba öltött szépsége A műanyagszemétnek emeltek múzeumot Indonéziában Reneszánsz vadászrajzok a Szépművészeti Múzeumban A tájpolitikák fontosságára hívja fel a figyelmet a táj nemzetközi napja Mennyi víz van a Földön? (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam