2019. március 23., Emőke
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Művészi táblák hirdetik a házak előtt, mikor nyeli el őket a víz

Amerikai filmekben gyakran láthatjuk, amint egy ház tulajdonosa eladó vagy éppen eladva feliratú táblát helyez el a háza előtt. A tengerszint-emelkedés által erősen fenyegetett dél-floridai Pinecrest lakosai Xavier Cortada képzőművész segítségével megkapó és kérlelhetetlen módot találtak a rájuk leselkedő veszély tudatosítására.

Xavier Cortada még 2006-ban, egy tudományos-művészeti ösztöndíj nyerteseként az Antarktiszon készítette azokat a légies képeket, amelyek a felállításra kerülő táblák hátteréül szolgálnak.

A vízfestékkel készült alkotásokhoz azoknak a gleccsereknek a vizét használta, amelyek olvadása Pinecrestet is fenyegeti.

A házak elé kerülő táblákon 0-tól 17-ig egy-egy szám lesz látható, amely megmutatja, hány lábnyi (egy láb nagyjából 30 centiméter) tengerszint-emelkedés vezetne a ház elárasztásához.

Egy ház, amit 8 lábnyi tengerszint-emelkedés választ el az özönvíztől Fotó: Nagy János József

Xavier Cortada célja, hogy a láthatatlan, kézzelfoghatatlan fenyegetést megkerülhetetlen valósággá tegye, amivel a városban járva mindenkinek szembesülnie kell. Ezzel szeretné cselekvésre ösztönözni a tengerszint-emelkedés által közvetlenül fenyegetett lakosságot, de a világ közvéleményét is.

Neked ajánljuk
The art of being – a létezés művészete Plasztikofóbia – amikor nem a gyönyörködtetés, az elborzasztás a cél Különös hattyúdal a modern ember vég nélküli tévedéseiről Milliárdokkal támogatják a kkv-k napelemes fejlesztését Nagyjából 100 liter fáradt olajat öntöttek egy egri árokba
Tovább a forrásra: nytimes.com
Vissza
Hírfolyam