2019. április 19., Emma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vészjósló jövő vibráló vásznakon

Az elhivatott művészek, akik képeikkel nemcsak gyönyörködtetni, de elgondolkoztatni, sőt, cselekvésre sarkallni is szeretnének, gyakran ábrázolják élesen, olykor felnagyítva korunk problémáit. Alexis Rockman ennél is drasztikusabb eszközhöz nyúl. 

Az amerikai festő filmszerű képei egy elképzelt világba repítik a nézőt. Egy olyan jövőbe, ahol kérlelhetetlenül szembe kell néznünk választásaink és hozzáállásunk következményeivel.

Ebben az élénk színekkel megfestett negatív utópiában hiába keressük az embert – csak porladó nyomainkkal és romokkal szembesülünk, amelyeket visszahódított a természet – de ez a természet is elkorcsosult.

Furcsa, mutáns lények jelenléte tanúskodik arról az egykor volt fajról, amely nem tudott vigyázni a rábízott édenre.

Kép: Alexis Rockmann

Alexis Rockmann saját bevallása szerint 1994-ben hallott először a klímaváltozásról. Tudós barátja hatására döntött úgy, hogy művészetével az emberiség felébresztéséért, a szükséges változások elindításáért fog küzdeni. Egyre kevésbé bizakodó, de nem adta fel a hivatását – csak egyre „sötétebb” színekhez nyúl...

Kép: Alexis Rockmann
Neked ajánljuk
Művészi szemfényvesztéssel a mindennapos szemét ellen Különös hattyúdal a modern ember vég nélküli tévedéseiről Divatba jöttek a nyugtalanító csíkok A műanyag nem csak szemétként szennyez A műanyag Attenborough-ban emberére akadt
Tovább a forrásra: artworksforchange.org
Vissza
Hírfolyam