2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem várt helyről érkezett a legtökéletesebb mandalák mestere

Az egység, teljesség szimbólumát sok helyen megtalálhatjuk: több ezer éves buddhista szentélyekben, gótikus templomaink rózsaablakain, sőt, az aprólékos tevékenységek kedvelői színezők lapjain dúskálhatnak a mandalákban. De vajon hogyan kerülnek a tengerfenék homokjába?

Ne tévesszen meg minket az aprócska, szürke gömbhal érdektelennek tűnő külleme – ugyanis ő az állatvilág egyik legnagyobb művésze. Hogy a kiválasztott nőstényt elkápráztassa, 7 napon át, napi 24 órában sepri, sodorja, alakítja a homokot apró uszonyaival.

Az útjába kerülő kis kagylók a csúcsok díszeiként szolgálnak majd.

Sietnie kell – ha nem végez időben, mielőtt kiválasztottját elkápráztathatná vele, az áramlások elsodorják a csipkefinomságú, matematikai pontosságú építményt.

A BBC ismeretterjesztő filmjének részletében David Attenborough-t halljuk.

Nem csak az építmény alapanyaga, tökéletessége, szabályossága – átmenetisége is a buddhista szerzetesek által készített mandalákat idézi: 

Tibeti homokmandala Fotó: m_hweldon/flckr.com
Neked ajánljuk
Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát Egyenletes gitárütemek, emelkedő hőmérséklet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: artlovenature.co.za
Vissza
Hírfolyam