2022. augusztus 9., Emőd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mátyási Péter: Herbárium

Előszeretettel képzeljük magunkat a természeten kívül állónak, a kultúránk által meg-különböztetettnek. A természet még a legjobb esetben is valami megfigyelendő és tudományosan kikutatandó, de mindig a „másik”, a „vad” marad számunkra.

Mátyási Péter nyáron bemutatott Herbárium című kiállításán a természetet alakította kultúrává, műtárggyá, miközben a megszelídített természet újravadonosodásának, az emberi jelenlét hiányának állított emléket.

Fotó: Mátyási Péter/facebook.com

Sziszifuszi erőfeszítéssel fogalmazta újjá az édesapja távozása után évekig gondozás nélkül maradt termő kert – a tervező avagy teremtő (ember) által nem tervezett –vadhajtásait.

A gondozás hiányában elpusztult gyümölcsfák darabjai, beteg levelek, felhalmozott tűlevelek egy precíz pontosságú, a természettudományi múzeumok és csodakamrák szürrealitásával játszó művészeti installációban kaptak új jelentést.

Fotó: Mátyási Péter/facebook.com

A művész eredeti tevékenysége, személyes munkája, az örökölt és elvadult kert rendezése halk háttérzeneként, egy absztrakt negatívként van jelen, míg a kiállításra hozott organikus matéria olyan, mint a kert újfenti megszelídítése során leválasztott lelet, néha kórkép.

Fotó: Mátyási Péter/facebook.com
Neked ajánljuk
Péntek Csaba: A hamburgered ára A zavarba ejtő 4000 éves szikla Egyenletes gitárütemek, emelkedő hőmérséklet Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: artmagazin.hu
Vissza
Hírfolyam