2021. január 23., Rajmund, Zelma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elpazaroljuk a folyékony aranyat

Hundertwasser ökológiai-művészeti munkásságára emlékezik a bécsi Kunst Haus Wien legújabb kiállítása, az „EOOS. Liquid Gold”.

Idén lenne 90 éves Friedensreich Hundertwasser osztrák festőművész, akiről csak kevesen tudják, hogy intenzíven foglalkoztatta, miként lehet növények segítségével megtisztítani a szennyvizet.

Házaiba és műtermeibe például olyan vécéket telepített, amelyeknél mocsári növények tisztították meg a használt vizet.

Ezekhez a Käthe Seidel német hidrobotanikus által kifejlesztett technológiát vette alapul. Szintén vécérendszerek továbbfejlesztésével foglalkozik az EOOS nevű bécsi dizájnstúdió is, amelynek az Eawag kutatóintézettel közösen kifejlesztett szeparációs vécéje, a Blue Diversion Toilet, 2012-ben elnyerte a Bill és Melinda Gates Alapítvány díját.

Őket kérte most fel a Kunst Haus Wien, hogy egy kiállítás keretében mutassák be a növényi szennyvíztisztítással kapcsolatos kutatásaik eredményeit: fotókkal, információs anyagokkal és modellekkel.

A még csak prototípusként létező nyilvános vécé, amelynél növények segítségével tisztítják meg a keletkező szennyvizet, a bécsi Alchemia-nova kutatóintézet ötlete Fotó: www.kunsthauswien.com

 A kutatás anyaga Käthe Seidel technológiájától Hundertwasser kísérletein át egy növényi víztisztítású nyilvános vécé modelljéig ívelően mutatja be, mekkora vízmegtakarítást érhetnénk el, ha a folyékony aranyat valós értékének megfelelően kezelnénk.

Jelenleg a világ népességének mintegy harmada kénytelen nélkülözni a vécét.
A kiállítás 2019. január 13-ig látható a bécsi Kunst Haus Wienben.

A Hundertwasser-ház Fotó: Martin Abegglen/Wikimedia Commons
Neked ajánljuk
Az első művészek modern örököse Emily Carr: a természetrombolás egyik első krónikása Az iglukészítés ősi mesterségéből a jövő építészei is meríthetnek Kiket gazdagítanak a tengerekből származó értékek? Hatezer maszkot kapott Szirmabesenyő
Tovább a forrásra: greenfo.hu
Vissza
Hírfolyam