2020. augusztus 5., Krisztina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az óceánok portréfestője

Danielle Eubank 20 éve járja a világ tengereit, hogy megörökítse különleges szépségüket, és felhívja a figyelmet a végtelen pusztításra, amit véghez viszünk bennük.

A művész az Északi-sarktól a mediterráneumig mintegy 22 országban 200-féle víztömeget örökített meg „Egy művész, öt óceán” című projektje során – írja a Guardian.

A képekkel szeretné felhívni a figyelmet a műanyagszennyezés és a klímaváltozás következményeire.

Fotó: Danielle Eubank Art/facebook.com

Az Indiai-óceán partján, Mozambikban járva szembesült először a felelőtlen hulladékkezelés következményeivel: „Minden tele volt szeméttel – minden, a víz, a part, a homok, babakocsik, matracok, üvegek és reklámszatyrok, ameddig a szem ellát.” 

A művész az indiai óceánt tartja a legcsodálatosabbnak, elmondása szerint ennek a vize pompázik a legkülönlegesebb színekben az akvamarintól egészen az aranyig Fotó: Danielle Eubank Art/facebook.com

Eubank hamarosan útnak indul projektjének utolsó állomására, az Antarktiszi-félszigetre, hogy a Déli-óceánt is megörökítse.

A Guardiennek adott telefonos interjúban kiemelte: „Mindig nagy környezetvédő voltam. Üvöltöttem az emberekkel, nagyon sokféle módon próbáltam átadni az üzenetet. Most a megmutatásra törekszem. Nézd, ez a világunk, vigyázzunk rá. Ne pusztítsuk el. Hiszen ez valami igazán értékes, ami valamennyiünkké.”

Fotó: Danielle Eubank Art/facebook.com
Neked ajánljuk
Egyszer mind kidőlünk – elpusztult fák állítanak emléket egy apró bogár gyászos diadalútjának Gigászi hal figyelmeztet a mindent elárasztó műanyaghulladékra Miniatűr csendéletekben megálmodott gigantikus katasztrófák Üzemanyag­cellákkal működtetné a szerver­centrumait a Microsoft Kampány indult a tömeges élelmiszer-pazarlás csökkentésére
Tovább a forrásra: theguardian.com
Vissza
Hírfolyam