2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Amiről a régi tájképek mesélnek

Egy több tízezer képet tartalmazó festménygyűjtemény nem csak a szépségre fogékony közönség vagy a művészettörténész érdeklődését keltheti fel, a természet- és különösen a klímakutatók számára is fontos adalékokkal szolgálhat.

A vízfesték 18. századi elterjedése hatásos és könnyen használható eszközt adott a hivatásos festők és amatőr ecsetforgatók kezébe, hogy megörökíthessék a megörökítésre érdemesnek tartott tájakat, állatokat és növényeket.

A londoni Marandi Foundation támogatásával megvalósuló Watercolour World (Vízfestékvilág) keretében több tízezer, 1900 előtt készült akvarell vált online elérhetővé és kutathatóvá – számol be a Washington Post.

Ezek a képek művészi értéküktől függetlenül becsesek számunkra, hiszen egy olyan kort dokumentálnak, amikor a természet még nem alakult át gyökeresen a klímaváltozás, a túlvadászat, az urbanizáció és környezetszennyezés számtalan formája nyomán.

Mont Blanc, 1790 Fotó: Ismeretlen művész/www.watercolourworld.org

Klímaváltozástól és tengerszint-emelkedéstől fenyegetett világunkban a projekt fontos viszonyítási pontokat szolgáltathat a természettudósok és a környezetvédők számára a változások megítéléséhez – véli Fred Hohler egykori brit diplomata, a kezdeményezés megálmodója.

A gyűjteményt böngészve számos olyan képre bukkanhatunk, amelyek a mára kopár hegycsúcsok és csupasz völgyek fölött egykor szikrázó hó- és jégtakaró emlékét őrzik, vagy amelyekről rég kipusztult és elfeledett állatok – dodók, kvaggák és huják – néznek ránk kérdőn: vajon hányan követik még őket szomorú sorsukban?

Neked ajánljuk
Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát Ecuadortól Nigériáig, Kínától az Egyesült Államokig harcoltak a környezet megóvásáért az idei „zöld Nobel-díjasok” Egyenletes gitárütemek, emelkedő hőmérséklet A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Tovább a forrásra: washingtonpost.com
Vissza
Hírfolyam