2020. február 19., Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Plasztikofóbia – amikor nem a gyönyörködtetés, az elborzasztás a cél

A műanyagtól való beteges irtózás egyelőre nem ismeretes a lelki bajok tudói között, pedig lehet, hogy egy bizonyos szintjét hasznos lenne kifejlesztenünk magunkban – így vélekednek annak az installációnak a megálmodói, amelyet nemrégiben mutattak be Szingapúrban.

Szingapúr lakosai annyira büszkék sajátos utcai étteremkultúrájukra, hogy az UNESCO világörökségi listájára is felterjesztették azt. Azonban ahogy a világ minden táján, a gyorsan elköltött ebédekhez használt műanyag teríték itt is hamarabb végzi a szemétben, mint hogy a bennük tálalt finomságokat megemésztették volna.

Benjamin Von Wong és Laura François erre a pazarlásra, a különleges tulajdonságokkal rendelkező, de rosszul használt műanyag csapdájára igyekezett ráirányítani a látogatók figyelmét monumentális alkotásával.

Két nap alatt 22 helyszínről 18 ezer egyszer használatos műanyag poharat gyűjtöttek össze, hogy egy 3,5 méter magas, LED lámpákkal megvilágított alagutat készítsenek belőlük.

Az installáció hat hétre készült, megidézve azt a mindösszesen hat percet, ameddig ezek a poharak átlagosan használatban vannak Fotó: VonWong/youtube.com

Laura François szerint a száraz statisztikai adatok átadására, érzékeltetésére talán az ilyen installációk kínálják a leghatásosabb eszközt. Szerettük volna, ha az emberek ráébrednek, hogy a műanyagban – a mostani használati szokásaink mellett – igenis van valami ijesztő.

Az alkotópáros korábbi installációjával a szívószál használatának környezetkárosító hatásaira hívta fel a figyelmet.

Fotó: plastikophobia.com
Neked ajánljuk
Már csak képek és szobrok – Trash art Magyarország 2020 Seregszemlén az elpocsékolt alapanyag Gyermekkorunk felejthetetlen kertjei Csodatojással hódíthatják meg a világot a franciák: ennek nem fog mindenki örülni Agroerdészet gyümölccsel és zöldséggel
Tovább a forrásra: eco-business.com
Vissza
Hírfolyam