2021. október 26., Dömötör
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Eddig ér majd a víz

Finn művészek meghúzták a Vonalat: egy skót szigeten fényinstallációval mutatják meg, meddig ér majd a víz, ha a klímaváltozás miatt megemelkedik a tengerek szintje.

Két finn művész, Pekka Niittyvirta és Timo Aho annyira komolyan veszi az éghajlatváltozással kapcsolatos riasztásokat, hogy mások számára is érzékelhetővé tette a helyzet komolyságát. Egy skóciai városban fényinstallációval hívták fel a figyelmet a tengerszint emelkedésének katasztrofális hatásaira, és ezzel tudatosítani is szeretnék, hogy egyáltalán nem egy távoli krízisről van szó, hanem mindez már az ajtónkon kopogtat.

Eddig ér majd a víz... Fotó: Pekka Niittyvirta, Timo Aho

A finn páros érti, hogy a társadalomformálás, az edukáció és a környezetünk védelme miatt mekkora felelősség van a művészek vállán, legutóbbi installációjukat ennek tudatában alkották meg. A helyszín a skóciai Külső-Hebridák középső szigetcsoportja, Uist, egy olyan terület, amely állandó kölcsönhatásban áll az árapály jelenséggel. A fényinstalláció telepítése a Taigh Chearsabhagh Művészeti Központnál történt, amely vízparti fekvése miatt közvetlenül ki van téve a negatív környezeti hatásoknak. A központ épületeire Pekka Niittyvirta és Timo Aho szenzorokat telepített, amelyek három szinkronizált fénynyalábot aktiválnak. A vonalak olyan magasságban fonják be az épületeket, ameddig tudományos becslések szerint a víz a nem túl távoli jövőben érni fog. Minden, ami alatta van, víz alá fog kerülni.

„Az installáció az ember természettel való kapcsolatának katasztrofális hatását vizsgálja – mondták az alkotók. – Párbeszédet szeretnénk kezdeményezni a témával kapcsolatban, hogy végre mindenki megértse, a növekvő tenger szintje hogyan befolyásolja a part menti területeket, lakóit és a jövőbeni földhasználatot. A Vonalak névre keresztelt mesterséges jelenség célja, hogy vizuális figyelmeztetésként szolgáljon az éghajlatváltozás környezetre gyakorolt, hosszú távú hatásaival kapcsolatban.”

A lámpákat alumíniumhuzalra szerelték, amelyeket az épületek falához vagy a talajból kiálló acélszárakhoz illesztettek. Ezeket az érzékelőkhöz csatlakoztatták, amelyek aktiválták a fényeket, amikor változás történt az árapályban, és így a vízszintben is.
A vonalak által reprezentált tengerszint magasság viharadatokon alapszik: megnézték, hogy milyen vízszint emelkedést okoztak a viharok korábban, amelyek már a parti épületeket is kikezdték.

„A művészetnek lehetősége van arra, hogy ötleteket és fogalmakat közvetítsen sokkal erőteljesebben, mint ahogy egyszerű szavak vagy tudományos grafikonok tennék. A kreatív művészeti folyamatoknak sok a tennivalója a társadalom, a fejlődés, az óceánok közötti kapcsolat és együttélés terén. A projektet a tengerparti közösségek elhelyezkedése és ehhez kapcsolódó jövőjük kontextusában indítottuk el. Az emberek az ipari forradalom kezdete óta befolyásolják az éghajlatot, és ezek a hatások csak felgyorsultak. A LED-es lámpák többféle értelemben rezonálnak a kortárs fogyasztói társadalommal, és úgy gondoltuk, így tudjuk a leghatásosabban érzékeltetni a valós veszélyt” – mondták a művészek.

Neked ajánljuk
A tengerfenék makraméba öltött szépsége A műanyagszemétnek emeltek múzeumot Indonéziában Egyelőre nem pótolható a pátkai víztározóból a Velencei-tó vize Kék Bolygó Podcast: 9 G-vel repülünk Tarjánban is ültettek fákat a településfásítási programon belül
Tovább a forrásra: octogon.hu
Vissza
Hírfolyam