2020. július 11., Lili, Nóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A kényszertől a küldetéstudatig

Mit tehet egy képzőművészeti ambícióktól fűtött afrikai gyerek, ha esélye sincs hozzájutni a megfelelő alapanyagokhoz? Aki 30 éve a szemétben guberáló kis kezeket figyelte, minden bizonnyal nem sejthette, hogy különleges művészi kifejezésforma születésének szemtanúja lehet.

Igaz, Mbongeni Buthelezinek évtizedekre volt szüksége ahhoz, hogy tökélyre fejlessze azt a technikát, amely során meglágyított műanyagdarabokat a vászonra applikálva különleges, az olajfesték textúráját megidéző hatást érhet el.

A műanyagokkal kapcsolatos egyre fokozódó aggodalom, amely Afrikában a hulladékkezelési rendszerek fejletlensége miatt különösen súlyos méreteket ölt, még erősebben irányította a közönség figyelmét Buthelezi újrahasznosításból építkező alkotásaira.

Fotó: africanews/youtube.com

Egy alkotás mintegy 5000 műanyagdarab felhasználásával jön létre.

Legújabb műveiben az üdítőitalokkal kapcsolatos visszásságokról szeretne párbeszédet indítani, a magas cukortartalom egészségügyi és a csomagolások környezeti ártalmairól sem megfeledkezve.

Fotó: Mbongeni Buthelezi/facebook.com
Neked ajánljuk
Egy kedves mókus grandiózus léptékben is bájos látvány A természet alkotásainak törékeny szépsége is lehet kézzelfogható Miniatűr csendéletekben megálmodott gigantikus katasztrófák Rekordméretű műanyagszüret a Csendes-óceánban Közel a valódi önvezető autó?
Tovább a forrásra: youtube.com
Vissza
Hírfolyam