2019. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy művészi mézesmadzag a sivatag rajongójától

Három év tervezés, számtalan utazás, mérnökök, asztrológusok, kivitelezők és darukezelők munkája kellett ahhoz, hogy több tonna betonból megszülessen a Nevada és Utah határán húzódó sivatagban az amerikai kültéri szobrászat egyik legfontosabb alkotása.

Az 1976-ban felállított Napcsatornák (Sun tunnels) Nancy Holt (1938–2014) szobrász és filmes munkája. A mű négy, kereszt alakban elhelyezett betonhengerből áll, amelyekbe a néző kényelmesen belesétálhat.

A formák  természetesen nem véletlenszerűen hevernek a sivatagban: pontosan úgy kerültek elhelyezésre, hogy nyílásukkal keretbe foglalják a felkelő vagy éppen lenyugvó napot.

A hengerek anyaga ilyenkor meleg színekben játszik, az oldalukba vágott nyílások pedig a fények különleges játékát hozzák létre.

Fotó: Out of sight/youtube.com

A hetvenes évek a land art aranykora volt Amerikában, Nancy azonban kortársaival ellentétben nem a természet törékenységére vagy éppen erejére akarta felhívni a figyelmet alkotásával.

A cél a csábítás volt: az önmagában is rendkívül izgalmas és szép installáció apropót kívánt teremteni arra, hogy az embert a természetbe hívja, és esélyt adjon a sivatag szépségének megtapasztalására.

Fotó: Retis/flickr.com
Neked ajánljuk
A művész, aki újrahasznosított textilből alkotja újra az óceánt Kőbe öntött fájdalom Plakát. Klíma. Katasztrófa? Nő a világ növényiolaj-termelése Északnyugat felé sodródik a leszakadt gigászi jégtömb (képgaléria)
Tovább a forrásra: artsy.net
Vissza
Hírfolyam