2019. december 13., Luca, Otília
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

„Kuka art” – a hulladék újraértelmezése

A Temesvári Polgármesteri Hivatal kiállítótermében május 15-én nyitották meg „A hulladék újraértelmezése” című kiállítást, ahol 10 hivatásos temesvári magyar képzőművész ötletes alkotásait láthatják az érdeklődők.

Kidobásra szánt műanyag kupakokból, pillepalackokból, számítógép-billentyűzetből, fém- vagy fahulladékból vagy éppenséggel építkezési hulladékból műalkotássá átlényegült, a szivárvány minden színében pompázó, esetenként világító tárgyakat láthatunk a rendhagyó képzőművészeti tárlaton – írja a Nyugati jelen portál.

A kiállítást méltató Szekernyés János művészeti író a sokoldalú művész, Marcel Duchamp színre lépésétől datálja az általa „kuka artnak” nevezett művészeti irányzat indulását, aki hokedlire helyezett biciklikereket és WC-csészét állított ki 100 esztendővel ezelőtt, hatalmas botrányt kavarva.

A hulladék művészeti hasznosítása végigkísérte a 20. századot és új erőre kapott a 21. század környezetvédelmi mozgalmainak felerősödése talaján, egyre több képzőművész hasznosítja a hulladék anyagokat.

A kiállítás megnyitója Fotó: www.nyugatijelen.com

„A művészek mind a maguk módján próbálták megközelíteni a feladatot, nagyon izgalmas, érdekes, sikeres munkák születtek! (...) Ezek a tárgyak a kukába kerültek volna, milyen jó, hogy a művészek megtalálták a módját annak, hogy esztétikai értékkel ruházzák fel őket!” – mondta Szekernyés János.

A hulladék újraértelmezése című képzőművészeti kiállításon Bajkó Attila, Farkas Endre, Gidó Zoltán, Jusztin Patricia, Micota Ildikó, M.-Kiss Hédy, Neagu Katalin, Nueleanu Bogdan, Pataki Annamária és Vălean Tünde művei láthatóak.

A kiállítás május végéig tekinthető meg a Temesvári Polgármesteri Hivatal kiállítótermében (Victoriei tér 2. szám), nyitvatartás hétfőtől csütörtökig 8–16.30, pénteken 8–14 óra között.

Neked ajánljuk
Áramló (művészi) energiák A természet esztétikája – Tarcsányi Ottilia kiállítása Klasszikus képek a klímaválság árnyékával Az Európai Parlament előtt a klímasemleges kontinens terve A fenyők illata csökkenti a globális felmelegedést – hűsítő hatást vált ki a légtérben
Tovább a forrásra: nyugatijelen.com
Vissza
Hírfolyam