Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. március 29., Auguszta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

„Kuka art” – a hulladék újraértelmezése

A Temesvári Polgármesteri Hivatal kiállítótermében május 15-én nyitották meg „A hulladék újraértelmezése” című kiállítást, ahol 10 hivatásos temesvári magyar képzőművész ötletes alkotásait láthatják az érdeklődők.

Kidobásra szánt műanyag kupakokból, pillepalackokból, számítógép-billentyűzetből, fém- vagy fahulladékból vagy éppenséggel építkezési hulladékból műalkotássá átlényegült, a szivárvány minden színében pompázó, esetenként világító tárgyakat láthatunk a rendhagyó képzőművészeti tárlaton – írja a Nyugati jelen portál.

A kiállítást méltató Szekernyés János művészeti író a sokoldalú művész, Marcel Duchamp színre lépésétől datálja az általa „kuka artnak” nevezett művészeti irányzat indulását, aki hokedlire helyezett biciklikereket és WC-csészét állított ki 100 esztendővel ezelőtt, hatalmas botrányt kavarva.

A hulladék művészeti hasznosítása végigkísérte a 20. századot és új erőre kapott a 21. század környezetvédelmi mozgalmainak felerősödése talaján, egyre több képzőművész hasznosítja a hulladék anyagokat.

A kiállítás megnyitója Fotó: www.nyugatijelen.com

„A művészek mind a maguk módján próbálták megközelíteni a feladatot, nagyon izgalmas, érdekes, sikeres munkák születtek! (...) Ezek a tárgyak a kukába kerültek volna, milyen jó, hogy a művészek megtalálták a módját annak, hogy esztétikai értékkel ruházzák fel őket!” – mondta Szekernyés János.

A hulladék újraértelmezése című képzőművészeti kiállításon Bajkó Attila, Farkas Endre, Gidó Zoltán, Jusztin Patricia, Micota Ildikó, M.-Kiss Hédy, Neagu Katalin, Nueleanu Bogdan, Pataki Annamária és Vălean Tünde művei láthatóak.

A kiállítás május végéig tekinthető meg a Temesvári Polgármesteri Hivatal kiállítótermében (Victoriei tér 2. szám), nyitvatartás hétfőtől csütörtökig 8–16.30, pénteken 8–14 óra között.

Neked ajánljuk
Magvas gondolatok jégbe öntve Volt egyszer egy plasztikbolt, ahol minden plasztik volt Mit tehet a művészet, amikor a plasztik politikai szereplővé lép elő? Csatlakozz te is! Finn jó tanácsok a fizikai távolságtartásról a járvány idejére
Tovább a forrásra: nyugatijelen.com
Vissza
Hírfolyam