2020. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy különleges hal emlékére

A Szigetközben 1958 májusában kifogott 230 centiméter hosszú, 102 kilogramm tömegű viza sziluettjét mintázó szobor került a Duna partjára.

„Május 13-án, az esti órákban két nagybajcsi halász, a Győri Előre Halászati Termelőszövetkezet tagjai 102 kilós vizát fogtak kocahálóval a Nagy-Duna Bagaméri-ágában. Az utóbbi évtizedben egyetlen halász sem fogott Győr környékén ekkora halat. Bartalos László és testvéröccse (Bartalos Béla) egy órai fáradságos munka után emelte ki a mázsánál is nagyobb vizát, mely 230 centiméter hosszú volt, a halászok 2000 forintot kaptak érte” – idézi a Kisalföld korabeli beszámolóját a Librarius.

A Szigetközben 1958 májusában kifogott 230 centiméter hosszú, 102 kilogramm tömegű viza sziluettjét mintázó szobor a Duna partján. Az egykori modell valószínűleg a Fekete-tengerből úszott fel a Szigetközig
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Számos levéltári dokumentum igazolja, hogy a viza és a többi tokféle halászata jövedelmező tevékenység volt a középkori Magyarországon. Ugyanakkor a XX. századra az Al-Dunán is katasztrofálisan csökkent a tokfélék gyakorisága.

A dunai toknépesség összeomlásának oka az évszázadokon át tartó kíméletlen halászat mellett a tokfélék egyedfejlődését meghatározó élőhelyek megváltozása volt.

Az élőhelyeket károsító tényezők közül a legnagyobb hatásúak a teljes mederszelvényt lezáró duzzasztóművek, amelyek megakadályozzák, hogy a halak a folyókon felfelé vándoroljanak. A tokfélék sorsát megpecsételő vaskapui vízlépcsők gyakorlatilag lehetetlenné teszik, hogy a Fekete-tenger felől vándorló tokfélék eljussanak a Duna középső szakaszára – derül ki Guti Gábornak és Pannonhalmi Miklósnak a horgasszunk.hu oldalon ismertetett írásából.

Az impozáns halat megidéző szobor fontos emlékeztető: tűnjenek mégoly hatalmasnak és erősnek is, a természet átalakításával a Föld valamennyi élőlényét kiszolgáltatottá és sérülékennyé tettük – és ennek mi is kárát látjuk.

Neked ajánljuk
Grandiózus bronzgorilla figyelmeztet az emberszabásúakat szorongató veszélyekre Látványos szembesítés a természet törékenységével Egy varsói falfestmény szembeszáll a szmoggal Kettő az egyben: itt az autó-bicikli A kihalás szélén álló orrszarvú két borját is megfigyelték
Tovább a forrásra: librarius.hu
Vissza
Hírfolyam