2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Graffitivé nemesült klímagrafikonok

Alisa Singer azon alkotók egyre népesebb táborát erősíti, akik a művészet eszközeivel szeretnék megérthetővé, befogadhatóvá tenni az éghajlatról szóló statisztikák szikár számai mögött megbújó aggasztó valóságot.

A Forbes szerint az elmúlt egy évtized leforgása alatt kilencszer annyi adatot generáltunk, mint az emberiség teljes története során együttvéve – nem csoda, hogy a tengernyi adat értelmezésére a művészet is kedvet kapott, és egyre több kortárs alkotó tekint médiumként a tömegesen rendelkezésre álló információra.

Alisa Singer Környezeti Graffiti – a klímaváltozás művészete című kiállításán a klímaváltozással kapcsolatos adatsorokat tartalmazó grafikonok és a feldolgozásukból, értelmezésükből és újraalkotásukból született graffitik kerültek egymás mellé.

A műalkotás és a tudományos ábra együttes bemutatása, párbeszéde segíti a tudományos eredmények megértését, ugyanakkor a szikár tények valódi jelentőségre tesznek szert: a művész eszköztára, az erőteljes színek, a vonalak dinamizmusa a klímaváltozással kapcsolatos sürgető veszélyeket és átérezhetővé teszi.

Fotó: Exhibits Development Group/youtube.com
Neked ajánljuk
Péntek Csaba: A hamburgered ára A zavarba ejtő 4000 éves szikla Egyenletes gitárütemek, emelkedő hőmérséklet Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: hyperallergic.com
Vissza
Hírfolyam