2020. január 27., Angelika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Keveslik a 3 százalékot

Pénteken 78 brit művész, köztük olyan kortárs nagyságok, mint Antony Gormley, Anish Kapoor és Sarah Lucas követelte, hogy a National Portrait Gallery szakítsa meg a kapcsolatát a BP-vel az olajcég klímakatasztrófában játszott szerepe miatt.

A National Portrait Gallery szponzorációja elleni tiltakozást a BP által szponzorált Portré díj egyik zsűritagja, Gary Hume szervezte a Szeplőtelen Kultúra nevű, az olajipari szponzorációt visszautasító szervezet támogatásával  – írja a The New York Times cikke alapján a 444.hu.

A tiltakozók nyílt levelükben azzal érvelnek, bár a BP elismeri, hogy a klímaváltozás jelentős probléma, mégis csak elérhető tőkéje 3 százalékát fordítja megújuló energiára. Ez szerintük „látványos ellentmondás a szavak és a tettek között”.

Szerintük az, hogy a BP szponzorálhatja a múzeum éves Portré díját, „hitelesíti a vállalat félrevezető ígéreteit, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek.”

Nem ez a 78 művész az első, aki tiltakozik a BP pénze ellen. Június végén Mark Rylance Oscar- és Tony-díjas színész mondott le tiszteletbeli posztjáról a Királyi Shakespeare Társaságnál, mert az támogatást fogadott el a BP-től a fiatalok kedvezményes jegyeire. A Királyi Operaház is hasonló tiltakozással szembesült amiatt, hogy a BP szponzorálja nyári szabadtéri előadásaikat. 

És voltak, akik már sikerrel is jártak: a BP 2016-ban megszakította a Tate-múzeumok szponzorálását, amit a Szabadítsuk fel a Tate-et nevű művészcsoport saját eredményeként könyvelt el.

Fotó: Mike Mozart/flickr.com
Neked ajánljuk
Egy melegedő jövő emlékezete Ausztráliában a műélvezet is füstbe ment terv Jégzenei fesztivált rendeznek Észak-Olaszország egy gleccserén A karbonsemleges működés már kevés Mókás szemétevő malommal tisztul a baltimore-i kikötő
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam