2020. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy méhkasba dugott kéz

Horváth Gideon, a Balkon 5. inside express díj nyertese „I put my hand into a beehive” című önálló kiállításában tovább folytatja megkezdett kutatását az ökológiai válsággal kapcsolatban.

A művész saját válasza a különféle apokaliptikus narratívákra vonatkozóan az itt és mostra való koncentrációra irányul, és amellett érvel, hogy

ahhoz, hogy szembenézzünk a klímakatasztrófa nyomasztó jelenlétével, újra kell tanulnunk (unlearning), milyen is a viszonyunk a környezetünkhöz.

Horváth Gideon munkái erről az újratanulásról, az eddigi tudásunk átrendszerezéséről szólnak, amelyeken keresztül újfajta, érzelmi kapcsolódási pontokat kíván kialakítani a körülöttünk lévő világ befogadásával kapcsolatban.

Fotó: Horváth Gideon: I put my hand into a beehive/facebook.com

A művész Stúdió Galériában megrendezett kiállítása (Decaying structures have a sweet smell) egy sajátos environment volt, ahol a különböző minőségű anyagok – homok, alumínium, méhviasz – ütköztetésén keresztül egy hibrid közeget hozott létre. A pusztulásnak indult rendszerek egy narratíva nélküli, sokkal inkább érzéki és taktilis viszonyulást tételeztek, ahol a tapasztalat és a játékos felfedezővágy dominált.

Az installáció elsősorban azt hangsúlyozta, hogy az apokaliptikus víziók és a gyászmunka helyett egy újfajta, személyes tapasztalatszerzésre van szükségünk közvetlen környezetünk értelmezésével kapcsolatban, amely nem elidegenít, hanem éppen cselekvésre, illetve a változás megélésére buzdít.

Decaying structures have a sweet smell (A hanyatló struktúráknak édeskés szaguk van), installációrészlet, Stúdió Galéria 2019. 05. 23. – 06. 06. Horváth Gideon

A Budapest Galériában látható kiállítás ezt a gondolatmenetet folytatja: a művész különböző emberi és nem emberi anyagok párosításán, hibrid objekteken keresztül világít rá arra, hogy a körülöttünk fellelhető, mindennapjaink részévé vált tárgyak, anyagok, formák hogyan értelmezhetők újra, ha a válság által előidézett új pozícióból tekintünk rájuk. 

  • Helyszín: Budapest Galéria
    1036 Budapest, Lajos utca 158. (földszint)
  • Időpont: 2019. július 17. – augusztus 25.
  • A kiállítás kurátora: Gadó Flóra
  • Facebook-esemény: facebook.com/events/2528447917248538/
Neked ajánljuk
Mintázatok, nyüzsgés, egyensúly és egység – hogyan mesélhet egy mandala az ökoszisztémáról? Látványos szembesítés a természet törékenységével Az erdőjáró apró örömei Egyre kevesebb víz van a magyar folyókban Osló jó úton halad a klímasemlegesség eléréséhez
Tovább a forrásra: budapestgaleria.hu
Vissza
Hírfolyam