2019. augusztus 26., Izsó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hatalmas hulladékcsiga várja a völgylakókat

A vigántpetendi Cirque du Tókertben felállított alkotás a környezetvédelemre és az újrahasznosítás fontosságára hívja fel a figyelmet, miközben a művész olyan mintákat követ az alkotás során, mint Giacometti vagy éppen Picasso.

Bács Emese festőművész alkotása a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. jóvoltából költözik július 19. és 28. között a Művészetek Völgyébe. A pályázat útján kiválasztott művész a Fidelio kérdésére elmondta, hogy

fontosnak tartotta a pályázaton való részvételt, mivel az egész alkotói tevékenysége az újrahasznosításra épül, és ezen életforma beemelése a képzőművészetbe nagy kihívást jelentett számára.

Mivel a Gigacsigának kültéri műként egy nagy réten állva kell ellenállnia az időjárás viszontagságainak, a művész más gondolatmenetet, más anyagokat volt kénytelen alkalmazni, mint korábbi munkái során. 

A színpompás Gigacsiga Fotó: MANK – Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft./facebook.com

A selejt anyagokkal bevont óriásméretű csiga váza fából és újrahasznosított fahulladékból készül, amelyre purhab kerül, ami azon felül, hogy a csiga nyálkásságát jól visszaadja, funkcionálisan testet és tömeget is ad egyben. Az alkotást a beleapplikált szemetek színesítik meg, teszik izgalmassá.

„Fontos számomra a szobor környezetvédelemre felhívó aspektusa. A környezettudatosság, a hulladéknak szánt tárgyak megbecsülése, „tisztelete” fontos momentuma az élővilág és a „szellemi” világ épségének fenntartására irányuló törekvésnek”

– fogalmazott Bács Emese, hozzátéve: „Arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy az eldobott, számon nem tartott, szemétbe szánt, sokszor környezetszennyező anyagokból is maradandó értéket hordozó műalkotások készíthetők.”

Neked ajánljuk
Óva intő totemek Megnyugtató ölelések gyűrűjében Így lesznek az újrahasznosított parafa dugókból műalkotások A munka elvesztésének árnyékában (videó) Katasztrófát hozhat az aszály és a hőség
Tovább a forrásra: fidelio.hu
Vissza
Hírfolyam