2021. december 2., Melinda, Vivien
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hatalmas hulladékcsiga várja a völgylakókat

A vigántpetendi Cirque du Tókertben felállított alkotás a környezetvédelemre és az újrahasznosítás fontosságára hívja fel a figyelmet, miközben a művész olyan mintákat követ az alkotás során, mint Giacometti vagy éppen Picasso.

Bács Emese festőművész alkotása a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. jóvoltából költözik július 19. és 28. között a Művészetek Völgyébe. A pályázat útján kiválasztott művész a Fidelio kérdésére elmondta, hogy

fontosnak tartotta a pályázaton való részvételt, mivel az egész alkotói tevékenysége az újrahasznosításra épül, és ezen életforma beemelése a képzőművészetbe nagy kihívást jelentett számára.

Mivel a Gigacsigának kültéri műként egy nagy réten állva kell ellenállnia az időjárás viszontagságainak, a művész más gondolatmenetet, más anyagokat volt kénytelen alkalmazni, mint korábbi munkái során. 

A színpompás Gigacsiga Fotó: MANK – Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft./facebook.com

A selejt anyagokkal bevont óriásméretű csiga váza fából és újrahasznosított fahulladékból készül, amelyre purhab kerül, ami azon felül, hogy a csiga nyálkásságát jól visszaadja, funkcionálisan testet és tömeget is ad egyben. Az alkotást a beleapplikált szemetek színesítik meg, teszik izgalmassá.

„Fontos számomra a szobor környezetvédelemre felhívó aspektusa. A környezettudatosság, a hulladéknak szánt tárgyak megbecsülése, „tisztelete” fontos momentuma az élővilág és a „szellemi” világ épségének fenntartására irányuló törekvésnek”

– fogalmazott Bács Emese, hozzátéve: „Arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy az eldobott, számon nem tartott, szemétbe szánt, sokszor környezetszennyező anyagokból is maradandó értéket hordozó műalkotások készíthetők.”

Neked ajánljuk
Egy hónapig a növényeké a főszerep a MANK Galériában Híres flóra- és faunaábrázolásokból nyílik kiállítás Kaposváron Senki sem akarja állni a cehhet Rendkívül népszerű a Hulladékvadász alkalmazás Lyon fenntarthatósági megfontolásokból betiltja a vendéglátóhelyek teraszainak fűtését
Tovább a forrásra: fidelio.hu
Vissza
Hírfolyam