2020. január 22., Artúr, Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Képzőművészettel a korallok megmentéséért

A klímaváltozást és az óceánokat fenyegető további veszélyeket megidéző szobrokat helyeznek el az ausztrál partok mentén, amelyek nemcsak a probléma tudatosításában segítenek, de a korallok számára is kedvező környezetet teremtenek majd.

A Jason deCaires Taylor brit szobrász irányításával megvalósuló Víz Alatti Művészetek Múzeuma (NOUA) számos, részben vagy egészen elsüllyesztett alkotásból áll majd – számolt be a Guardian.

Az elsőként elkészülő alkotás az Óceán szirénje névre keresztelt szobor lesz, amely az óceán melegedésének érzékeltetésére valós időben változtatja majd a színét az ausztrál Tengerkutatási Intézettől érkező adatok segítségével.

A 2021-ig fokozatosan kiépülő múzeum része lesz egy üvegházat idéző installáció is, amelyet 2000, akváriumokban nevelt korallkezdeménnyel népesítenek be, hogy egy új életközösség alapjait rakják le.

Az Óceán szirénjének látványterve Kép: DeCaires Taylor

Jason deCaires Taylor bízik benne, hogy korábbi munkáihoz hasonlóan a múzeumnak is sikerül felkeltenie a döntéshozók és a közvélemény figyelmét: „óceánjaink folyamatos fenyegetésnek vannak kitéve a klímaváltozás, a savasodás és a szennyezés miatt. Azzal, hogy egy múzeumot helyezünk ide, az emberek viszonyulását szeretnénk átalakítani – szeretnénk, ha a tengerfenékre kivételes helyként tekintenének, amely nem feltétel nélkül a miénk, és vigyáznunk kell rá.”

Neked ajánljuk
Out of control – Süveges Rita elgondolkodtató kiállítása a szén körül forog Ők a bőrükön érzik, milyen sérülékeny állatnak lenni – VIDEÓ Seregszemlén az elpocsékolt alapanyag Évmilliók óta alakítja a természetet az emberi tevékenység Nagy keletjük van a Renault villanyautóinak is
Tovább a forrásra: theguardian.com
Vissza
Hírfolyam