2021. március 6., Inez, Leonóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Így lesznek az újrahasznosított parafa dugókból műalkotások

Több ezer parafa dugóból készülnek Scott James Gundersen képei. Az ő esetében az újrahasználat nem csupán környezetvédelem vagy takarékosság, hanem művészet és megélhetés. Az amerikai művésznek két évbe telt, míg összejött annyi dugó, hogy megalkothatta első képét.

„A józan ész is azt diktálja, hogy az ember kezdjen valamit a dugókkal” – mondta az akkor 33 éves amerikai Scott James Gundersen, majd elkezdett parafa dugókat gyűjteni. 

Fotó: facebook.com/scottgundersen.art

Közben egyre több barátja is bekapcsolódott, sőt már egy ismerős borboltja is akciót hirdetett – ne dobják ki a dugókat, mert ami eddig hulladék volt, mostantól értékes művészeti alapanyag. Gyűjtik azóta is serényen, van, aki évek után jelenik meg egy doboznyi alapanyaggal. Grace című képéhez például több mint 9000 dugóra volt szükség.

És hogy hogyan is készül egy ilyen kép? 

Minden egy jól sikerült fényképpel kezdődik, amit a témáról készített képek közül válogat ki. A következő lépés a fából készült alap elkészítése, amelyet fehérre fest, és ceruzával rárajzolja a képet, majd centinként szegeket lő bele – a Grace képnél például 17 000 darabot –, melyekre majd a dugók kerülnek.

Az egyik legszebb a történetben, hogy a dugókat nem ő festi meg, hanem a bor, vagyis a szép árnyalatokat a fehér-, vörös- vagy rozé borok által megszínezett parafa adja. Ezalól kivételt jelentenek a nagyon sötét, fekete színek: ezeket ténylegesen ő színezi meg, viszont szintén borral: külön ehhez keresett egy igazán sötét színű bort, amelyet felforralva festi meg a dugók egy részét. A kép elkészítése ezután már „csak” a parafa dugók felhelyezéséből áll – ez időben a teljes projekt negyedét teszi ki –, amint azt ebben a videóban is láthatjuk.

Neked ajánljuk
Ámulat és viszolygás határán: már annyi a tenger végtelenjében úszó szemét, mint égen a csillag Kitinből és ízelt lábakból épít rovarszobrokat a magyar képzőművész Színpompás rémálmok amerikai tájakról Érvényesült a felelősség elve: fizetnie kell a Szamost elszennyező cégnek 2050-re a körforgásos gazdaság kulcsszereplője lenne a MOL
Tovább a forrásra: ecolounge.hu
Vissza
Hírfolyam