2020. július 12., Dalma, Izabella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Így lesznek az újrahasznosított parafa dugókból műalkotások

Több ezer parafa dugóból készülnek Scott James Gundersen képei. Az ő esetében az újrahasználat nem csupán környezetvédelem vagy takarékosság, hanem művészet és megélhetés. Az amerikai művésznek két évbe telt, míg összejött annyi dugó, hogy megalkothatta első képét.

„A józan ész is azt diktálja, hogy az ember kezdjen valamit a dugókkal” – mondta az akkor 33 éves amerikai Scott James Gundersen, majd elkezdett parafa dugókat gyűjteni. 

Fotó: facebook.com/scottgundersen.art

Közben egyre több barátja is bekapcsolódott, sőt már egy ismerős borboltja is akciót hirdetett – ne dobják ki a dugókat, mert ami eddig hulladék volt, mostantól értékes művészeti alapanyag. Gyűjtik azóta is serényen, van, aki évek után jelenik meg egy doboznyi alapanyaggal. Grace című képéhez például több mint 9000 dugóra volt szükség.

És hogy hogyan is készül egy ilyen kép? 

Minden egy jól sikerült fényképpel kezdődik, amit a témáról készített képek közül válogat ki. A következő lépés a fából készült alap elkészítése, amelyet fehérre fest, és ceruzával rárajzolja a képet, majd centinként szegeket lő bele – a Grace képnél például 17 000 darabot –, melyekre majd a dugók kerülnek.

Az egyik legszebb a történetben, hogy a dugókat nem ő festi meg, hanem a bor, vagyis a szép árnyalatokat a fehér-, vörös- vagy rozé borok által megszínezett parafa adja. Ezalól kivételt jelentenek a nagyon sötét, fekete színek: ezeket ténylegesen ő színezi meg, viszont szintén borral: külön ehhez keresett egy igazán sötét színű bort, amelyet felforralva festi meg a dugók egy részét. A kép elkészítése ezután már „csak” a parafa dugók felhelyezéséből áll – ez időben a teljes projekt negyedét teszi ki –, amint azt ebben a videóban is láthatjuk.

Neked ajánljuk
A margóra került tárgyak felemelése többről is szólhat, mint az újrahasznosítás Ha rácsodálkoznál, hogy mi forog kockán... Megnyílt a Csodakamra – Kortársékszer- és képzőművészeti kiállítás várja a Szentendrére látogatókat Az Európai Bizottság elnökéhez fordult segítségért Áder János A kihalás szélén áll a makifélék csaknem egyharmada, az északi simabálna és a mezei hörcsög is
Tovább a forrásra: ecolounge.hu
Vissza
Hírfolyam