2020. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jamaika, a természet múzsája

Tina Spiro Jamaika hatására vált trendi, minimalista New York-i képzőművészből a természet szépségének elkötelezett tolmácsává és kitartó oltalmazójává.

Ami New Yorkban érvényesnek tűnt – a hegesztett acélszobrok szigorú geometriája – azt Jamaika burjánzó vegetációja és a táj letaglózó szépsége hirtelen zárójelbe tette, hogy a természet szépségét ünneplő személyes realizmusnak adja át a helyét.

„Amíg a bolygónkért, a bolygónkról szóló festett verseken dolgoztam, egyre fejlődött a klímával kapcsolatos tájékozottságom és tudatosságom”

– fogalmaz az amerikai művész, aki később 10 éven át Miamiban élt, ahol az alkotás mellett egy környezetvédelemmel és humanitárius vészhelyzetekkel foglalkozó szervezet megalakításával is próbált részt vállalni korunk problémáinak megoldásában.

Egyik kulcsműve, az 1996-ban készült Yamima egy szimbolikus nőalak, a tengert óvó anyaistennő ábrázolása Fotó: artistsandclimatechange.com

Jamaikai munkái a természet szépsége felett érzett örömből születtek: a kusza trópusi növényzet elevenségét megragadó tusrajzok, a levelek és virágzatok összevisszaságát felfedező légies akvarellek, de hatalmas tájképeket is készített, amelyeken az idilli állapotokat felülíró emberi tevékenységet, az egyensúly felborulását is vászonra vitte.

Tina Spiro: Szamárföld (Dunkeyland) Fotó: tinaspiro.com
Tina Spiro: Esti órán (Evening time)  Fotó: tinaspiro.com
Neked ajánljuk
Mintázatok, nyüzsgés, egyensúly és egység – hogyan mesélhet egy mandala az ökoszisztémáról? A Föld végességére figyelmeztet egy berlini kiállítás Az erdőjáró apró örömei Két fontos ok miatt is válasszunk hazait! Így teleltesd át az édesburgonyát
Tovább a forrásra: artistsandclimatechange.com
Vissza
Hírfolyam