2020. október 29., Nárcisz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy afrikai művész igazán égbetörő népszerűségre tehet szert

Egy francia szervezet pályázatot írt ki afrikai képzőművészek számára. A győztes alkotás egy hordozórakéta orrán megjárja majd a világűrt.

A Matthias and Gervanne Leridon műgyűjtők által megálmodott African Art Space projekt célja, hogy felhívja a figyelmet az afrikai kontinens lakosságának felemás és egyre aggasztóbb helyzetére:

A kontinens, amely a legkisebb mértékben járult hozzá a földi légkör átalakításához, tapasztalhatja meg legelőször és legsúlyosabban a klímaváltozás következményeit.

A 2021-ben elstartoló rakéta fő szállítmánya egy Eumetsat műhold lesz, amellyel a globális felmelegedés Afrikára gyakorolt hatását vizsgálják majd. Az így nyert adatokat az érintett országok rendelkezésére bocsátják majd, hogy ezzel segítsék elő a megelőzést és alkalmazkodást szolgáló programok megvalósítását.

A győztes alkotás egy Ariane 5 rakéta orrára helyezett filmen járja majd meg a világűrt Fotó: SDASM ArchivesFollow/flickr.com

Az űrjármű rakományának szimbolikus kiegészítése a figyelemfelkeltést és az afrikai kultúra szélesebb körben való megismertetését is célozza. 60 afrikai művészt hívtak meg a versenybe, akik szeptember végéig nyújthatják be terveiket. A győztes három hónapot tölt majd Frankfurtban, hogy a műhold gyártásának és összeszerelésének színhelyén készítse el művét.

A meghívott művészek között szerepel többek között Mikhael Subotzky dél-afrikai fotográfus és a nigériai születésű, New Yorkban élő Ruby Onyinyechi Amanze.

Mikhael Subotzky Forrás: 21 Icons/youtube.com
Ruby Onyinyechi Amanze „A következő nap” című kiállításáról mesél Forrás: Galeries Lafayette/youtube.com
Neked ajánljuk
Akit megihlettek a fogyasztói kultúra szomorúan színpompás hordalékai Ősi művészek keze nyomán elevenedik meg ember és természet kapcsolata Rekordmeleg szeptember van mögöttünk Ösztöndíjprogram környezettudatos egyetemistáknak Pályázat autóbusztöltő berendezések gyártóinak és forgalmazóinak
Tovább a forrásra: theartnewspaper.com
Vissza
Hírfolyam