2020. október 29., Nárcisz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Monet vízililiomainak nyomában

Az impresszionizmus úttörője és a modern művészet egyik legnagyobb mestere, Claude Monet a plein air, azaz a szabad ég alatt megfigyelt fény- és színjelenségeket legszívesebben saját kertjében varázsolta festővászonra. Leghíresebb képei a 250 nagy méretű festményből álló Les Nymphéas (Tavirózsák) című sorozat darabjai.

Monet 1883-tól egészen haláláig, 43 évig élt az idilli francia kisvárosban, Givernyben, ahol lenyűgöző tárgyakkal, gyönyörű képekkel és csodás kerttel vette körül magát, amelyet a festő egyszerűen csak a legszebb remekművének nevezett – írja a My Modern Met nyomán a Budapest Water Summit oldala.

A szeszélyesen lebegő tündérrózsáival páratlan látványt nyújtó tó gyorsan Monet egyik kedvenc témája lett.

A Tavirózsa-sorozatban Monet a hangsúlyt a pillanatnyi benyomásokra, a fények és színek játékára, a levegő és a víz találkozásának megragadására helyezte.

Kép: Claude Monet/Wikimedia Commons

A különös fényhatások megjelenítéséhez a festő gazdag színpalettához nyúlt, kezdve a pasztellrózsaszíntől a halványkéken át egészen a mélybíborokig és az élénkzöldekig.

Monet gyakran a felhők és a fák tükröződéseit is megfestette, ezzel mélységet adott a képeknek, és szokatlan módon ragadta meg a kertje további részleteit.

Fotó: Claude Monet/Wikimedia Commons

A megközelítőleg 250 darabból álló festménysorozat Monet életének utolsó 30 évében készült, az utolsó Tavirózsa-képet 1926-ban, halálának évében festette. A sorozat korábbi darabjaival összehasonlítva a kései képeken inkább a meleg színek dominálnak, és a festmények zavarosabbak, sötétebbek, ami valószínűsíthetően a művész látásának romlásával lehetett összefüggésben.

Neked ajánljuk
Akit megihlettek a fogyasztói kultúra szomorúan színpompás hordalékai Ősi művészek keze nyomán elevenedik meg ember és természet kapcsolata A zongorista, aki friss lombok zenéjével tölt meg egy német erdőt A világ legerősebb és legdrágább chilije Sárrét szívében terem (videó) Vízenergiával „tankolják” az elektromos hajókat a Niagaránál
Tovább a forrásra: budapestwatersummit.hu
Vissza
Hírfolyam