2020. szeptember 30., Jeromos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kőbe öntött fájdalom

Könnyen utat talál a szívünkhöz az emberi fájdalom, amiről a változó éghajlat nyomán ellehetetlenülő emberi sorsok – a megsemmisülő otthonok, az elveszett megélhetés, a tönkrement életek mesélnek. De az állatoknak okozott szenvedés felméréséhez olykor elkél a tolmács.

Alanna DeRocchi a klímaváltozás hatásait különösen megszenvedő Alaszkában él. A klímaváltozás következtében az alaszkaiak számos erőforrást elveszíthetnek, ahogy ismerős, bevált életmódjukat is. Ugyanakkor a helyi állatvilág az élőhelyek és a táplálékforrások elvesztésével néz szembe.

DeRocchi 2004 óta készíti méretes szobrait, amelyeken olyan emblematikus alaszkai fajok jelennek meg, mint a karibu, a vidra vagy a jegesmedve.

Nem ideáltipikus ábrázolásokról van szó – DeRocchi a változó klíma miatt nyomorgó, éhező állatokat állít elénk.

Fotó: Alanna DeRocchi/facebook.com

A szobrok célja, hogy felrázzanak és kitörölhetetlen képet hagyjanak a szemlélőben:

„Szeretném, ha tudatosítanánk magunkban, amit az állatok nem képesek kifejezni – hogy mennyi szenvedést is okoz valójában, amit a természettel művelünk”

– mondta el legújabb kiállítása kapcsán DeRocchi.

Fotó: Alanna DeRocchi/facebook.com

A művész szerint az embereknek végre rá kéne ébredniük: az éhhalál szélén tántorgó jegesmedvékről, a túlzsúfoltság elől sziklákra húzódó, majd lezuhanó rozmárokról, vagy éppen a tömegesen pusztuló madarakról készült felvételek nem egyszerűen a megszokott alaszkai táj elvesztésének dokumentumai – egy összetett és érzékeny biológiai rendszer fenyegető összeomlásának első jelei.

Fotó: Alanna DeRocchi/facebook.com
Neked ajánljuk
Nagy a zsongás Murányi Marcell művei körül Mintázatok, nyüzsgés, egyensúly és egység – hogyan mesélhet egy mandala az ökoszisztémáról? Az erdőjáró apró örömei A járványügyi intézkedések betartásával, visszafogottan, de folytatódtak a klímasztrájkok A Body Shop bevásárol műanyaghulladékból
Tovább a forrásra: thenorthernlight.org
Vissza
Hírfolyam