2021. január 20., Fábián, Sebestyén
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Művészi kísérlet az éden helyreállítására

Most először látható Magyarországon Michelangelo Pistoletto fenntarthatóságra reflektáló installációja, amely egy gigantikus almát formáz.

„Az alma, amely ismét egész” – ez a címe Michelangelo Pistoletto alkotásának, ami fizikai valójában is egy alma, méghozzá gigantikus méretű, több mint 3 és fél méter magas. Az óriási alma az Art Market Budapest és az E.ON közreműködésének hála olyan világvárosok után érkezett a magyar fővárosba, mint Róma, Melbourne vagy Milánó – adta hírül az Infogyőr.

A művészberkekben élő legendának tartott Michelangelo Pistoletto koncepciója szerint a kiharapott darab utalás arra, hogy az emberiség eltávolodott a természettől: az alma – amelyből kiharaptak egy darabot – a Földön egykor uralkodó paradicsomi állapotokra utal. A művész szerint azonban

a technika segítségével az almát újra egésszé lehet alakítani, ezt jelképezi a harapásnyom helyén egy óriási folt, amit látványos öltésekkel illesztettek a helyére.

A műalkotás összeállítása Forrás: Art Market Budapest/facebook.com

A műtárgyat részekre – gerezdekre – bontva, kamionnal szállították Magyarországra, és  a Szépművészeti Múzeumban többórás munkával állították össze, hogy az E.ON Energy Globe Award díjátadó gáláján főszerepet kapjon. A műalkotást a nagyközönség szeptember végétől láthatja majd a Millenárison.

Fotó: E.ON
Neked ajánljuk
Emily Carr: a természetrombolás egyik első krónikása Andy Goldsworthy: Jégbe fagyott költői pillanatok Csupasz falakról néz ránk a késlekedésünk által előrevetített jövő Vízkrízis Isztambulban: 40 napon belül kritikussá válhat a helyzet A karbonsemlegesség hatékony eszköz a klímakatasztrófa kezelésére
Tovább a forrásra: infogyor.hu
Vissza
Hírfolyam