2021. február 25., Géza
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az erdőkből merített vigaszt

Két újabb alkotással, köztük a nagyközönségnek eddig soha be nem mutatott Erdőrészlet II. című festménnyel bővült a Munkácsy Mihály műveiből nyílt  kiállítás a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériájában.

Az Erdőrészlet II. című alkotást Párizsban festette a művész 1872-ben, azt korábban a nagyközönség előtt nem állították ki. Munkácsy Mihály az 1870-es évek elején az aranyéremmel jutalmazott Siralomház után elbizonytalanodva, szorongva, újabb nagy kompozíciókon töprengve tájképeket festett. Az Erdőrészlet több vázlata, változata is ebben a korszakban készült.

Az őszi, téli borongós, egyben fénysugarakat is megörökítő Erdőrészlet II. című tájkép bensőséges,
intim hangulatot áraszt

– mondta el Boros Judit, a kiállítás kurátora, hozzátéve: a „festő lelkiállapota egybemosódik a természeti motívummal”.

Munkácsy Mihály: Erdőrészlet II. Fotó: MTI/Sóki Tamás

A másik alkotást 2005-ben láthatta már a közönség a Magyar Nemzeti Galériában. A festő szintén fiatalkorában, Budapesten készítette biedermeier hagyomány alapján A bogrács című munkáját, amely egy komikus esemény pillanatképe.

A tárlaton Munkácsy festményei, több rajza, tanulmánya, vázlatai és az életét dokumentáló fotóanyag is szerepel, a két festmény mellett 58 mű és mintegy 20 fotó látható. A Pákh Imre magyar–amerikai műgyűjtő kollekciójába tartozó alkotásokból nyílt kiállítás november 10-ig látogatható – írja a Fidelio.

Fotó: MTI/Sóki Tamás
Neked ajánljuk
Mintha csak egy félresiklott cirkuszi előadás nézői lennénk... Ha máshogy nem, képzeltben vándoroljunk békét hozó tájakon Műalkotások készülnek a Csomolungma meredélyein összegyűjtött szemétből Folyamatos fűtés helyett ügyes praktikákkal is melegen tarthatjuk az otthonunkat DNS-adatbank az illegális állatkereskedelem megakadályozására
Tovább a forrásra: fidelio.hu
Vissza
Hírfolyam