2020. február 25., Géza
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Művészettel gyógyítják a tájsebet

A Haláp-hegyen megnyitott Ébredő Vulkán szoborparkban elvégzett és a jövőben megvalósuló alkotói munka Európa legszebb szoborparkját eredményezheti, amely művészi eszközökkel képes orvosolni egy tájsebet.

Ez egy régi kőbánya, egy tájseb, innen kitermeltek 100 év alatt 50 milliárd tonna követ.  Egy hegyet szétszedtek, amely emiatt régóta úgy néz ki messziről, mint egy szuvas fog. Mi úgy gondoljuk, hogy ebből a helyzetből a lehető legjobbat úgy tudjuk kihozni, hogy szellemi és fizikai értelemben is megpróbáljuk beletenni a hegybe azt, amit innen elvettek – idézi  Balanyi Zoltán szobrászművész megnyitón elmondott szavait a Tapolcai Újság.

A magaslaton elhelyezett gondolatébresztő modern kőszobrok, szoborcsoportok, bazalt emberi alakok lenyűgöző hatással és természetességgel idomulnak bele a tájba.

Fotó: tapolcaiujsag.hu

A területtulajdonos Basalt-Középkő Kft., a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, Zalahaláp település illetékesei és az ötletgazdák, alkotók, Rhea Marmentini és Balanyi Zoltán szobrászművészek összefogásával új, művészeti és tájképi szempontból egyaránt különleges látványosság született a legmostohább sorsú tanúhegyen.

Fotó: tapolcaiujsag.hu

A Balaton-felvidéki Kortárs Szobrászat Alapítvány célja, hogy olyan művészeti, szellemi produktumot hozzon létre a Haláp-hegyen, amelyet mindenki be tud fogadni, élvezni tud.

Fotó: tapolcaiujsag.hu
Neked ajánljuk
Már csak képek és szobrok – Trash art Magyarország 2020 Gyermekkorunk felejthetetlen kertjei Húsz éve ment el a természet művészi nagykövete Új környezetvédő mesekönyv: Amikor a kukák világgá mentek Sterilizálják Pablo Escobar vízilovainak túlszaporodott leszármazottait (videóval)
Tovább a forrásra: tapolcaiujsag.hu
Vissza
Hírfolyam