2019. október 19., Nándor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sorsok, arcok, kontrasztok

A klímamenekültekről szóló híradásokban  monumentális számsorok és apokaliptikus tájképek váltakoznak, elfedve a probléma valódi arcát: az eltorzult emberi sorokat.

A klímaváltozás nemcsak földrajzi helyeket, de embereket is fenyeget a Föld legkülönbözőbb pontjain – erre a banális, mégis fontos igazságra igyekszik rámutatni a Trópusi jég (tropic ice) című installáció.

Barbara Dombrowski csaknem 10 éve készít portrékat a klímaváltozás sújtotta területek nehéz élethelyzetbe került lakosairól a Gobi-sivatagtól Mongóliáig, Grönlandtól Ecuadorig.

A kontraszt zavart és kíváncsiságot kelt, de mindenekelőtt elgondolkoztat: ha olvadó jégfalakon kiállított képeken szembesülünk a szárazságtól sújtott Tanzánia nyomorúságával, akaratlanul felsejlik előttünk a földi klímát alakító rendszerek összetettsége és kérlelhetetlen egymásra utaltságunk.

Fotó: Barbara Dombrowski/facebook.com

Barbara Dombrowskinak pedig éppen ez a célja. Világszerte kiállításokat szervez fotóiból, amelyeken egymás mellett sorakoznak a talajerózió miatt föld nélkül maradt afrikai parasztok és a melegedő tengerek hatására zsákmányukat vesztett grönlandi halászok portréi – öt kontinens klímanyomorultjai néznek egymással farkasszemet, hogy felismerjük a félelmetes jövő emberi arcát.

Fotó: Barbara Dombrowski/vimeo.com
Neked ajánljuk
Egy levegőt szívunk valamennyien Plakát. Klíma. Katasztrófa? Budapesten is több ezren vonultak a klímáért A Coca-Cola is papírpalackokkal kísérletezik Egyre több az illegális hulladék Pécsen
Tovább a forrásra: lilligreen.de
Vissza
Hírfolyam